To Lietuvoje dar nebuvo – paukščių gripas užfiksuotas komerciniame ūkyje | Kas vyksta Kaune

To Lietuvoje dar nebuvo – paukščių gripas užfiksuotas komerciniame ūkyje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusios savaitės pabaigoje, penktadienį, Marijampolės sav., Liudvinavo sen., 6,3 tūkst. kalakutų ūkyje pastebėtas masinis paukščių gaišimas. Ūkio savininkams informavus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamentą, buvo paimti ir ištirti gaišusių paukščių mėginiai, kurie patvirtino – ūkio paukščiai gaišta nuo labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) H5N1 viruso potipio.

VMVT informuoja, kad Lietuvoje naminių paukščių komerciniame ūkyje LPPG niekada nebuvo diagnozuotas, nors buvo įsisukęs į smulkius ūkius, kuriuose paukščiai laikomi savo reikmėms. Paskutinį kartą LPPG židinys fiksuotas 2023 m. kovo mėn. 34 paukščius laikiusiame Varėnos r. sav. ūkyje.

„Kaip jau ne kartą akcentavome šis virusas – plinta žaibiškai. VMVT departamento specialistai šiuo metu kontroliuoja, kaip vykdomi gaišenų saugaus sunaikinimo ir užkrėsto ūkio dezinfekcijos darbai. Aiškinsimės galimus viruso patekimo kelius į paukščių laikymo vietą. Neatmetame, kad tai galėjo būti dėl tiesioginio ar netiesioginio kontakto su užsikrėtusiais laukiniais vandens paukščiais, kurie yra pagrindinis viruso šaltinis gamtoje.

Šis pirmas po ilgos pertraukos viruso židinys įsisukęs į komercinį ūkį atneš ir didelius ekonominius nuostolius. Per kelias dienas nugaišo visi užsikrėtę paukščiai, kuriuos reikia saugiai sunaikinti kartu su visais ūkyje laikytais lesalais bei pakratais. Ūkio paukštides ir visą teritoriją reikės išdezinfekuoti, siekiant sunaikinti virusą aplinkoje. Aplink protrūkio vietą nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos. Paukščių ir jų produktų judėjimas apribotas. Raginame visus paukščių laikytojus be jokių išlygų laikytis biologinio saugumo reikalavimų, pranešti VMVT apie naminių bei laukinių paukščių sergamumą bei gaišimus“, – sakė Lietuvos Respublikos vyriausias veterinaras Vaidotas Kiudulas

VMVT Marijampolės departamento specialistai informavo ūkio darbuotojus apie galimą poveikį sveikatai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijos dėl galimo poveikio žmonių sveikatai ir sveikatos būklės stebėsenos pateiktos ūkio administracijai.

Dėl nustatyto LPPG protrūkio VMVT suintensyvino pasyvią stebėseną laukinių paukščių susibūrimo vietose ir naminių paukščių laikymo vietose, t. y. visi rasti nugaišę laukiniai vandens paukščiai ir nugaišę naminiai paukščiai bus tiriami dėl labai patogeniško paukščių gripo, siekiant patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA