Ukrainoje dirbęs karo instruktorius: V. Matijošaitis yra mano asmeninis priešas | Kas vyksta Kaune

Ukrainoje dirbęs karo instruktorius: V. Matijošaitis yra mano asmeninis priešas

LRT radijas 2023/12/16 12:27
LRT radijo stop kadras

Savaitės viduryje LRT radijo aktualijų studijoje prie mikrofono sėdęs karo instruktorius Andrejus Šildiajevas nepagailėjo griežtų žodžių Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui. Panašu, kad pašnekovas buvo iš anksto numatęs pagarsinti šią nuomonę laidoje. Pasak A. Šildiajevo, pirma turėtume susitvarkyti šalies viduje, tada galvoti, kaip padėti Ukrainai.

„Ar Vakarai leis Rusijai laimėti karą prieš Ukrainą?“ – tokią temą trečiadienį gvildeno žurnalistė Liepa Želnienė. Studijoje viešėjo Generolo Jono Žemaičio karo akademijos profesorius Giedrius Česnakas, Merilando universiteto mokslininkė, tarptautinio saugumo ekspertė Eglė Murauskaitė, LRT radijo užsienio naujienų redaktorė Ieva Balsiūnaitė ir minėtas A. Šildiajevas.

„Kas vyksta Kaune“ cituoja tas pokalbio vietas, kur instruktorius brėžė jungtį tarp karo ir Kauno, bei kelis svarbius momentus apie konflikto eigą:

„Jums pažadėjau, kad taip pasakysiu ir pasakysiu – mes turim Lietuvoj valstybės tarnautoją, antro pagal dydį miesto merą Visvaldą Matijošaitį, kuris yra mano asmeninis priešas. Jis yra Lietuvos priešas. Aš nesuprantu, kodėl dar neiškelta jam baudžiamoji byla. Jisai tiesiogiai remia karą Ukrainoje.

Taip išėjo, mane truputį sužeidė kare, vadinasi, taip padarė jisai. Žuvo šimtai mano draugų, vadinasi, taip padarė Visvaldas Matijošaitis, jo šeima, kuri nesugeba uždaryti įmonės. Gal pradėkime nebegalvoti, kaip mes padėsime Ukrainai. Pagalvokime, ar mes galime padėti sau, turėdami tokius kaip Visvaldas Matijošaitis.

O dėl karo perspektyvų – Europa neturi, ką duoti, čia yra problema. Mes pasidarėme, labai kvailai skambės, bet laisvės vergai. Mes tikime susitarimais, mes tikimės, kad galima su kažkuo susitarti ir su kažkuo kalbėti apie tai, kad bus taisyklės, kad bus konvencinis karas. Ne, nebus. Nieko nebus. <...>

Rusai nesustos, jie nestabdys savo karinės pramonės. Jie dabar yra įsibėgėję ir jie varys. Jeigu kas nors galvoja, kad kas nors iš Amerikos ar dar kažkur panaudos atominį ginklą prieš Rusiją – to tikrai nebus. Ir jeigu rusų tankai prasiverš į Lenkiją ar dar kažkur… Jo, lenkai kariaus, tai bus labai skaudu. Lietuviai nekariaus, todėl, kad mes turim Visvaldą Matijošaitį ir Kauną.

Mes turim vieną (nesakysiu pavardės) deputatą, kuris sakė, kad nurodys rusam okupantam, kur gyvena Lietuvos piliečiai, kuriuos reikia sunaikint. Niekas prieš juos nieko nedaro, mes jau pasidavėm. <...>

Rusija pardavė naftos daugiau dabar nei 2019 m. iki karo. Supraskite, kai galvoji tik apie pinigus – tu prarandi laisvę. Jeigu nori būti laisvas žmogus, tu turi mirti stovėdamas ant kojų. Jeigu nori būti vergas, tau nesvarbu. Jeigu galvoji tik apie pinigus, tu esi vergas“, – trečiadienį eteryje kalbėjo A. Šildiajevas.

V. Matijošaičiui jis taip pat pritaikė lotynišką frazę Carthago delenda est („Kartagina turi būti sunaikinta“). Šiais žodžiais II a. pr. Kr. romėnų senatorius Katonas užbaigdavo kiekvieną savo kalbą, vėliau frazę politikai naudodavo totalinio karo kontekste.

A. Šildiajevas pridūrė, kad kontrpuolimo Ukrainoje niekada nebuvo, jo niekas neplanavo. Apie tai esą neskelbė jokie oficialūs Ukrainos šaltiniai, nekalbėjo kariškiai, kariuomenės vadai, generalinis štabas. Pašnekovo žodžiais, kontrpuolimą sukūrė jūtūberiai, žurnalistai, tai yra plepalai, o ukrainiečiai „pravedė vienintelę sėkmingą operaciją kare“.

Visą LRT radijo laidą su kiek santūresniais kitų pašnekovų vertinimais rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA