Šančiškiai jaučiasi it kaime: sudėtinga pasiekti polikliniką, paštą ar bažnyčią | Kas vyksta Kaune

Šančiškiai jaučiasi it kaime: sudėtinga pasiekti polikliniką, paštą ar bažnyčią

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/10/12 21:34
Asociatyvi / R. Vilkelio nuotr.

Du vienos seniūnijos gyvenamuosius rajonus, Aukštuosius ir Žemuosius Šančius, skiria kalnas. Gyventojai norėtų pajusti civilizacijos vaisių – geresnio susisiekimo su kaimynais, bet gerų žinių nėra daug.

Visai greta Kauno centro esantys Aukštieji ir Žemieji Šančiai – patrauklios vietos gyventi. Važiuojant savo automobiliu, dviračiu ar viešuoju transportu patogu pasiekti miesto centrą ar kitus gyvenamuosius rajonus.

O štai susisiekimas tarp pačių Aukštųjų ir Žemųjų Šančių, jei neturi savo automobilio, – komplikuotas.

Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrę kauniečiai jaučiasi pamiršti ir tarsi gyvenantys kaime, jiems sunku pasiekti Žemuosiuose Šančiuose esančią polikliniką, paštą, bažnyčią, bendruomenės susibūrimo vietą ar kitas įstaigas.

Šančiškiai norėtų, kad susisiekimas taptų patogesnis, nes dabar tenka nemažai pavargti.

Rieda tik vienas autobusas

Aukštųjų Šančių gyventojai mėgsta padiskutuoti, kuo patrauklus šis gyvenamasis rajonas. Dalis mano, kad didžiausias privalumas – paprasta patekti į miesto centrą, kur verda gyvenimas, o jų pačių namus gaubia ramybė.

Tačiau kai atsiranda reikalų Žemuosiuose Šančiuose, neturintiems savo automobilio žmonėms kyla problemų. Į vieną pagrindinių Aukštųjų Šančių – Prancūzų – gatvę ir iš jos važiuoja tik vienas 34-ojo maršruto autobusas.

Jis rieda iš Sargėnų, pasiekia Šilainius, važiuoja iki Žaliakalnyje esančių Kauno klinikų, tada pasuka į miesto centrą, pasiekia autobusų stotį, suka į Tunelio gatvę ir Breslaujos gatve nuvažiuoja iki Prancūzų gatvės pradžios, kur yra galutinė šio autobuso stotelė.

Atgal autobusas iš galutinės stotelės suka Tunelio gatve į miesto centrą, rieda Vytauto prospektu, kyla Parodos gatve į kalną ir pro Kauno klinikas vyksta į Vilijampolę, o iš ten į Šilainius ir Sargėnus.

Darbo dienomis autobusas važiuoja kas 20 minučių, poilsio – vieną ar du kartus per valandą.

Kelionė užtrunka ilgai

Aukštųjų Šančių seniūnaitė Eglė Daiva Kanikovienė pasakojo, kad nemaža dalis gyventojų yra įsikūrę Prancūzų ar gretimose gatvėse. Tiems, kuriems reikia patekti į miesto centrą, važiuoti 34-ojo maršruto autobusu yra gana patogu.

„Tačiau Šančių seniūnija, poliklinika, bažnyčia, pašto skyrius, biblioteka yra Žemuosiuose Šančiuose. Daugybei žmonių šios įstaigos reikalingos, bet ne visi turi savo automobilius.

Norint pasiekti Šančių apatinėje dalyje, A. Juozapavičiaus prospekte, išsidėsčiusias minėtas įstaigas galima važiuoti tik 34-uoju numeriu pažymėtu autobusu ir, atvykus prie autobusų stoties ar į centrą, persėsti į kitus autobusus ar troleibusus, važiuojančius A.Juozapavičiaus prospektu“, – pasakojo E. D. Kanikovienė.

Moteris tvirtino, kad tai užtrunka labai ilgai ir pareikalauja nemažai jėgų, todėl ypač vyresniems žmonės tokia padėtis labai apsunkina gyvenimą.

Mokinius tenka vežioti

Aukštųjų Šančių bendruomenės nariai neturi ir kur burtis, nes nebeveikia Prancūzų gatvėje buvusi biblioteka, uždaryta Verkių gatvėje buvusi „Žiburio“ gimnazija, kur vietos gyventojai rinkdavosi ne vienus metus.

Bendruomenės nariai prieglobstį randa Žemuosiuose Šančiuose esančios Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios parapijos namuose.

Kaimynai – Žemųjų Šančių bendruomenė – yra aktyvi ir organizuoja nemažai renginių, ekskursijų.

„Bet ne į visus susitikimus ar renginius mūsų gyventojai gali nuvykti. Tie, kurie neturi automobilių, nesiryžta naudotis viešuoju transportu, nes tai per sudėtinga“, – pasakojo seniūnaitė.

Atskira kalba – apie moksleivius.

„Tie, kurie gyvena Prancūzų gatvėje, savo vaikus į mokyklas gali nuvežti tik automobiliu, nes visos mokymo įstaigos gana toli ir vaikus, ypač mažesnius, tėvai priversti kasdien vežioti savo automobiliu“, – tvirtino seniūnaitė.

Permainų prašė daug metų

Kiek patogiau viešasis transportas važiuoja kita didele Aukštųjų Šančių – Verkių – gatve. Ja rieda 54-ojo maršruto autobusai. Tokiu būdu kauniečiai gali iš Verkių gatvės nuvykti iki Kauno ligoninės Aukštųjų Šančių padalinio ir, nusileidę stačia Skuodo gatve, pasiekti A. Juozapavičiaus prospektą.

„Tiems, kurie gyvena Verkių ar gretimose gatvėse, tai patogu. Anksčiau šiuo maršrutu važiuodavo tik mikroautobusai. Miesto valdžios atstovų daug metų prašėme, kad juos pakeistų į didesnius, bet vis girdėdavome atsakymus, jog Skuodo gatvės kalnas labai status ir dideliems autobusams, ypač žiemą, įveikti jį sudėtinga“, – pasakojo E. D. Kanikovienė.

Tačiau šančiškiai jau pastebėjo, kad nuo šių metų rugsėjo 1-osios 54-ojo maršruto mikroautobusai vis dėlto buvo pakeisti į didelius.

„Įdomu, kas pasikeitė, kad staiga dideli autobusai Skuodo gatve gali važiuoti. Taip pat įdomu, ar taip bus jau nuolatos. Gal tai tik eksperimentas, gal tiriama, kiek keleivių važiuoja ir, jei paaiškės, kad jų per mažai, vėl teks grūstis į mažesnius autobusus?“ – svarstė Aukštųjų Šančių seniūnaitė.

Jaučiasi lyg gyventų kaime

Verkių gatve dar važiuoja 42-ojo maršruto autobusai, kuriais tik darbo dienomis per miesto centrą ir senamiestį galima pasiekti Aleksotą, bei 45-ojo maršruto autobusai, kuriais per Dainavos gyvenamąjį rajoną darbo ir poilsio dienomis galima nuvykti iki Palemono.

Šančiškių nuomone, jie važiuoja taip pat per retai.

Džiugina bent tai, kad Verkių gatvė sutvarkyta, joje esančios viešojo transporto stotelės – su stoginėmis, patogios.

„Vis dėlto didesnė problema yra Prancūzų gatvės gyventojams. Jie gyvena tarsi atokiame kaime. Norėtume, kad 34-ojo autobuso maršrutas būtų pratęstas Geležinkelio gatve iki A. Juozapavičiaus prospekto ar sugalvota kita išeitis. Tada galėtume gyventi ne atskirti nuo savo seniūnijos dalies Žemuosiuose Šančiuose“, – sakė E. D. Kanikovienė.

Parodo ir įdomų namą

Žemuosiuose Šančiuose gyvenanti gidė Rolanda Girskienė pasakojo, kad, kai jai pačiai reikia patekti į Aukštuosius Šančius, mieliau kviečia taksi automobilį, nes autobusais nuvažiuoti sudėtinga, užtrunka daug laiko.

Vis dėlto gidė ekskursijas rengia ir aukštutinėje šio gyvenamojo rajono dalyje.

Moteris pasakojo, kad ir čia yra įdomių objektų. Tai kauniečiams jau gerai žinomas Aukštųjų Šančių ąžuolynas, kuriame yra piliakalnis, karių kapinės. Tolėliau už jų – unikali teritorija – buvęs Užšilių kaimas, kuris jau seniai prijungtas prie miesto, bet vis dar išliko mažai urbanizuotas ir pakitęs.

Taip pat verta dėmesio Skuodo gatvėje esanti Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazija.

Šį pastatą 1938 metais suprojektavo garsus architektas Stasys Kudokas.

Yra ir karinio paveldo objektų – buvęs Kauno tvirtovės parako sandėlis, kur dabar vyksta įvairūs renginiai.

Gidei žavingi yra ir keli garsių žmonių namai. Vienas jų – L. Ivinskio gatvėje stovintis apleistas, bet vis tiek įspūdingas raudonų plytų namas, kuriame tarpukariu gyveno Kauno radijo stoties įkūrėjas Alfonsas Jurskis.

Civilizacija vis nepasiekia

Norint aplankyti įvairius Aukštuosiuose Šančiuose esančius objektus į ekskursijas gidė kviečia žmones, kurie gali ir nori važinėti dviračiais, nes tenka įveikti nemažus atstumus.

R.Girskienė pastebėjo, kad Šančiuose atnaujintos tik pagrindinės gatvės, prie kurių įrengti ir šaligatviai. Prie daugelio mažesnių gatvių jų visai nėra arba jie įrengti tik vienoje pusėje. Todėl važiuoti dviračiais taip pat yra iššūkis, tenka elgtis labai atsargiai.

„Jei ekskursijos vyksta Žemuosiuose Šančiuose, į jas susirenka daug vietinių ir iš kitų miesto vietų atvykstančių žmonių, nes susisiekimas autobusais ir troleibusais geras. O iš Aukštųjų Šančių žmonių būna mažai. Mus – Aukštųjų ir Žemųjų Šančių žmones – skiria kalnai, o civilizacija vis nepasiekia ir nesujungia“, – sakė R. Girskienė.

Patinka atnaujinta gatvė

Patyręs dviratininkas Linas Vainius taip pat yra šančiškis.

„Pagrindinė Aukštuosius ir Žemuosius Šančius jungianti arterija yra Skuodo gatvė. Šaligatviai joje yra.

Bet kalnas status, eismas intensyvus, joje yra ir gana pavojinga sankryža. Važiuoti dviračiu šia gatve nemalonu“, – pasakojo kaunietis.

Kai iš Žemųjų Šančių jam reikia pasiekti Aukštuosius, dviratininkas renkasi prieš kelerius metus suremontuotą Švenčionių gatvę. Ji driekiasi nuo Prancūzų gatvės pabaigos iki kalno papėdėje esančios Drobės gatvės.

Gatvė įdomi, vingiuota, kelio danga lygi, automobilius ir dviratininkus bei pėsčiuosius skiria atitvarai.

Dar dviratininkai važiuoja ir kalno viduriu nutiesta L.Ivinskio gatve, nes iš jos patogu pasukti ir į kalną, ir į jo apačią.

„Šioje gatvėje niekada nebuvo ir nėra šaligatvių, bet vietos gyventojai prie to pripratę ir mažai tikisi, kad kas nors pasikeis. Bet būtina remontuoti kitą Aukštųjų Šančių – Piliečių – gatvę, kuria šančiškiai dviračiais taip pat važinėja“, – sakė L. Vainius.

Autobusams nebūtų kur apsisukti

Martynas Matusevičius Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

„Mes girdime kauniečių pageidavimų, kad tarp Aukštųjų ir Žemųjų Šančių būtų patogesnis susisiekimas. Tačiau skaičiuojant keleivių srautus toks poreikis nėra didelis.

Pratęsti 34-ojo autobuso maršruto iki A.Juozapavičiaus gatvės nėra galimybės, nes nebūtų kur įrengti autobusams apsisukti patogios galutinės aikštelės, jie turėtų važiuoti iki Panemunėje esančios Vaidoto gatvės, o tai būtų neracionalu.

Atsižvelgdami į šias aplinkybes pratęsti 34-ojo autobuso maršruto ar kaip nors kitaip keisti viešojo eismo tvarkos šioje vietoje neplanuojame.

Gyventojai tikrai ne kartą prašė, kad 54-ojo maršruto autobusai būtų dideli.

Pastebėjome, kad tam tikromis valandomis keleiviai į mikroautobusus tikrai netilpdavo, būdavo priversti likti stotelėse. Todėl mikroautobusai buvo pakeisti dideliais autobusais ir tai – ne eksperimentas. Didieji autobusai keleivius veš nuolatos.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA