Daugiau detalių apie pastojusią 11-metę: mažametę stebi medikai, pradėtas tyrimas dėl galimo išžaginimo | Kas vyksta Kaune

Daugiau detalių apie pastojusią 11-metę: mažametę stebi medikai, pradėtas tyrimas dėl galimo išžaginimo

tv3.lt, Karolis Klikna 2023/10/05 21:32
Asociatyvi / J. Stacevičiaus nuotr.

Aiškėja daugiau detalių apie Lietuvoje pastojusią 11-metę, mažametę šiuo metu stebi medikai, prognozuoja ir galimas gimdymo datas. O 16-mečiui tėvui dėl galimo išžaginimo gresia iki 15-os metų laisvės atėmimo bausmė. Statistika rodo, kad pastaraisiais metais nepilnametės Lietuvoje susilaukia iki 100 pirmagimių, tiesa, šis skaičius šalyje kasmet mažėja.

„Įstatyme numatyta, kad mažamečio asmens išžaginimas, 11-os metų asmuo laikomas mažamečiu, automatiškai yra pradedamas pagal tokį straipsnį. Ikiteisminio tyrimo metu tiriant visas aplinkybes gali paaiškėti kažkokios kitos aplinkybės“, – aiškino policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Šiuo metu policijos pareigūnai aiškinasi, kaip Lietuvoje pastojo 11-metė mergaitė. Apie įvykį visuomenė sužinojo antradienį: pareigūnai nesako, kuriame mieste tai atsitiko, tačiau vaiko tėvas taip pat nepilnametis – šešiolikmetis. Kol kas neaišku, ar paauglys smurtavo prieš 11-metę, pareigūnai pradėjo tyrimą dėl galimo išžaginimo.

„Tai kas išžagino mažametį asmenį, yra baudžiamas nuo 5 iki 15 metų. Šiuo atveju tokia atsakomybė asmeniui ir gresia. – Nepaisant to, kad jam 16? – Bausmes skiria teismas, teismas vertina visas aplinkybes, amžius taip pat yra vertinamas, visos kitos aplinkybės ir prievartos naudojimas, ir taip toliau“, – teigė R. Matonis.

„Reaguojame kaip įmanoma greičiau ir perduodame situaciją, kad ikiteisminio tyrimo tyrėjams, kaip ir jūsų minimu atveju, įvertintų visas aplinkybes – ar nebuvo prievartos mergaitės atžvilgiu, ar mergaitė galėjo rinktis ir panašiai, nes, atkreipiu dėmesį, tai ypatingai mažo amžiaus asmuo“, – sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Mažametės šeima – žinoma

Nėščios mažametės šeima vaiko teisių apsaugos tarnybai anksčiau buvo žinoma. Šeimai specialistai jau yra teikę pagalbą.

„Taip, šiai šeimai buvo teiktos paslaugos, buvo reikalinga pagalba. Kokios pagalbos reikės papildomai, tai mes šiuo metu vertiname situaciją. Kartu su atvejo vadybininkais, su socialiniais partneriais, su mama, su mergaite, su šeimos nariais susėsime kartu“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Nėščią mergaitę stebi medikai.

„Atlieka visus reikalingus tyrimus, žiūri, kada galimos gimdymo datos, kaip tai gali koreliuoti su mokslais. Kaip atliepti, kad padėti baigti esamus mokslo metus“, – teigė I. Skuodienė.

Lietuvoje reguliariai pasitaiko atvejų, kada gimdo nepilnametės. Valstybės duomenų agentūros duomenimis, pernai nepilnametės pagimdė 88 pirmagimius. Tiesa, tokių atvejų skaičius kasmet mažėja.

2018-aisiais tokių pirmagimių buvo dvigubai daugiau.

Statistika rodo, kad dažniausiai gimdo nuo 15-os iki 17 metų amžiaus paauglės. Atvejai, kai naujagimio susilaukia iki 15-os metų, labai reti. 2021-aisiais iš 98-ių tokių pirmagimių, 4-is pagimdė paauglės iki 15-os metų.

„Statistiškai, skaičiai mažėja, bet ir viena mama besilaukianti, prarandanti galimybę tinkamą į mokslą, į vaikystę, į savo jaunystę, į gyvenimą – yra jau daug“, – aiškino tarnybos vadovė.

Nežino, kad laukiasi

Medikai pasakoja, kad dažnai paauglės net nežino, kad yra nėščios.

„Klausi tokios mergaitės, ar yra turėjusi lytinių santykių, ir kadangi neigia, mes atliekam ne ginekologinį tyrimą, bet ultragarsinį tyrimą tam, kad pasiaiškinti, ar yra nėštumas. Tas lytinis brendimas labai individualus dalykas. Taigi mes turime mergaičių, kur mėnesinės prasideda ir dešimties metų, bet mes turime mergaičių, kurioms mėnesinės prasideda ir 8 metų“, – pasakojo gydytoja akušerė-ginekologė Žana Bumbulienė.

Mamomis tapusios nepilnametės paauglės, pasak gydytojų, gali išnešioti sveiką pirmagimį, tačiau komplikacijų rizika didesnė.

„Ta mergaitė gali turėti šlapimo tako infekciją, gali turėti pakitimus kraujospūdžio, preeklampsiją ir eklampsiją. Kalbame apie tai, kad tokie nėštumai, galimi mergaitėms, kurios naudoja narkotines medžiagas, kurios rūko, naudoja alkoholį, tai visa tai aišku veiks taip, kad galimi kažkokie apsigimimai“, – teigė Ž. Bumbulienė.

Pasak gydytojos ginekologės, paauglių mamų vaikai ateityje turi didesnę riziką dėl sveikatos problemų.

„Ir naujagimiams didesnė rizika, kad jie sirgs, kad jie blogiau mokysis. Jie sunkiau auga, nes neretai jie yra neišnešioti, su tuo susiję įvairios ligos“, – sakė gydytoja.

Pasak vaiko teisių apsaugos tarnybos, nepilnamečių tėvų vaikų globėjais gali tapti seneliai. O jei gimdyvės yra globos namų auklėtinės, iniciatyva gali būti perduodama ir globos įstaigai. Esant reikalui naujagimis gali būti perduotas ir kitiems globėjams.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA