Naujas Kauno mokslo akcentas: baigtos KTU „M-Lab“ statybos | Kas vyksta Kaune

Naujas Kauno mokslo akcentas: baigtos KTU „M-Lab“ statybos atidarymas jau netrukus

Kauniečiams ir miesto svečiams gerai žinomo studentų laisvalaikio klubo „Kolegos“ vietoje iškilo naujas unikalus pastatas – Kauno technologijos universiteto (KTU) tarpdisciplininis prototipavimo laboratorijų centras „M-Lab“. KTU Studentų miestelio vaizdą pakeitęs pastatas ne tik leido išsaugoti buvusio pastato architektūrines idėjas, bet ir atvėrė už jo esantį Gričiupio parką.

Vienas pagrindinių šio KTU „M-Lab“ laboratorijų centro tikslų – modernių eksperimentinių ir prototipavimo laboratorijų sukūrimas ir įveiklinimas, rašoma KTU pranešime žiniasklaidai.

Atidarymas – jau netrukus

Daugiau nei 6 mln. eurų kainavusiu projektu rekonstruotas ir mokslo reikmėms pritaikytas apie 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas leis KTU ne tik efektyviai išnaudoti turimą mokslinį potencialą, bet ir sėkmingai pritraukti tyrimams mokslininkus iš tarptautinės rinkos.

Pasak KTU rektoriaus Eugenijaus Valatkos, šio mokslo komplekso užbaigimas ir netrukus laukiantis atidarymas – tikrai neeilinis įvykis ne tik Kaune, bet ir visose Baltijos šalyse.

Gerins žmonių gyvenimo kokybę

Kaip teigė „M-Lab“ projektą su komanda rengusi KTU Veiklos valdymo departamento direktorė Lolita Jurkšienė, „M-Lab“ apjungia skirtingas mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų kryptis bei kompetencijas. Centro įveiklinimas paskatins mokslo ir verslo bendradarbiavimą kuriant gaminių prototipus ir juos išbandant.

Jos teigimu, pagrindiniai KTU „M-Lab“ centro tyrimų akcentai yra nukreipti į žmogų – jo sveikatą, gerovę ir visą jį supančią aplinką.

Jos teigimu, bendradarbiaudami tarpusavyje skirtingų „M-Lab“ centro laboratorijų mokslininkai galės artimai realioms sąlygoms testuoti ir validuoti sprendinius, padėsiančius kurti pridėtinės vertės inovacijas skaitmeninių sveikatos technologijų ir nuotolinės medicinos srityse.

Visų šių tyrimų tikslas – spręsti daugelio pasaulio šalių vis didesnėmis tampančias senėjančios visuomenės ir senyvo amžiaus žmonių nekokybiško gyvenimo problemas.

‎‎Kaip dar vieną pavyzdį L. Jurkšienė pateikia laboratoriją, kur bus vykdoma sparti skaitmeninė gamyba, skirta greitam mažų tiražų mikro ir nano elektronikos produktų prototipavimui.

Pastatas užbaigtas, atkurta parko dalis

Pasak pastato rekonstrukcijos projektą kuravusio KTU Infrastruktūros vystymo skyriaus vadovo Gražvydo Visocko, KTU „M-Lab“ rekonstrukcijos darbai yra pilnai baigti.

„Pastatas priduotas statybos užbaigimo komisijai, gautas statybos užbaigimo aktas. Šiuo metu vyksta pastato įvedimo į eksploataciją darbai, keliasi mokslininkai, integruojama ir derinama mokslinė įranga“, – pasakojo vadovas.

Jo teigimu, bendras pastato rekonstrukcijos darbų projekto biudžetas buvo kiek didesnis nei 6 mln eurų.

G. Visocko teigimu, projektas įgyvendintas taip, kokią jo viziją numatė ir suprojektavo „G. Janulytės-Bernotienės studija“ architektų komanda. Neužilgo planuojamas surengti ir viešas, oficialus pastato atidarymas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA