G. Jakštas apie narkotikų vartojimo problemą mokyklose: nenorime, kad mokytojai taptų pareigūnais | Kas vyksta Kaune

G. Jakštas apie narkotikų vartojimo problemą mokyklose: nenorime, kad mokytojai taptų pareigūnais

ELTA / Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė 2023/10/02 19:56
Gintautas Jakštas / ELTA, M. Morkevičiaus nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas mano, kad spręsdami narkotikų vartojimo ugdymo įstaigose problemą, mokytojai neturėtų perimti policijos pareigūnų funkcijų ir užsiimti mokinių daiktų tikrinimu.

„Turime suprasti, kad vien mokykla šių problemų neišspręs. Nenorime, kad mokytojai taptų pareigūnais, užsiimtų vien tik daiktų tikrinimu. Labai svarbus yra mokytojo-mokinio ryšys, ypač tais atvejais, kai tas ryšys su tėvais mokinių nėra stiprus, nėra sukūrę saugaus ryšio, kad galėtų vaikas tėvams pasipasakoti apie savo problemas“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė G. Jakštas.

„Jeigu mokytojai taptų tiesiog pareigūnais, kurie užsiims daiktų tikrinimu, tai gali tai atnešti ir daugiau žalos, ne tik naudos. Tai visas tas priemones turime taikyti apgalvotai“, – taip pat pabrėžė jis.

Ministras akcentuoja, kad sprendžiant šią problemą labai svarbus ir tėvų įsitraukimas.

„Būtina, kad tiek tėvai, tiek globėjai aktyviau įsitrauktų ir į mokinių saugumo klausimu. Galima galvoti ir apie naujus formatus mokyklose, kur tėvai bendrautų tarpusavyje, dalintųsi patirtimi ir kartu ieškotų atsakymų“, – svarstė jis.

Problemą reikia spręsti sistemiškai

Ministras pripažįsta, kad nors tikslaus nepilnamečių narkotikų vartojimo masto praktiškai neįmanoma nustatyti, pasak jo, vertinant tendencijas yra akivaizdu, kad situacija yra prasta. Todėl, pabrėžia G. Jakštas, reikia problemą spręsti sistemiškai.

Asociatyvi / T. Bauro nuotr.

„Jeigu kažkurios prevencinės priemonės neveikia, tai nereiškia, kad apskritai prevencija neveikia. Visi moksliniai tyrimai rodo, kad didžiausią efektą duoda prevencija. Kitas žingsnis yra atvejų nustatymas ir atsakomybės neišvengiamumas. Dėl to turime dėti žingsnius, kad kuo didesnė dalis vartojimo atvejų būtų identifikuoti, o nustačius – būtų neišvengiama atsakomybė“, – sakė G. Jakštas.

„Trečias žingsnis yra gydymas. Vėlgi matome situaciją, kad gydymas ir bendrai atėjimas į gydimo įstaigas mokinių, kurie vartoja narkotikus, yra labai mažos apimties. Nes jie turi patys pripažinti, kad serga, kad yra priklausomi nuo narkotikų“, – pažymėjo jis.

G. Jakštas atkreipia dėmesį, kad dėmesys narkotikų prevencijai yra skiriamas ir Gyvenimo įgūdžių programoje.

„Šiemet jau startavo Gyvenimo įgūdžių programa, kurioje yra skiriama didelė dalis narkotinių medžiagų vartojimo prevencijai“, – akcentavo ministras, pažymėdamas, kad labai svarbu išmokyti mokinius pasakyti „ne“.

Siūlo susitarimą tarp mokyklų ir vaikų tėvų, siekiant vykdyti kontrolę mokyklose

Susitikime prezidentūroje dalyvavęs policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad policija jau pradėjusi mokyklose narkotikų prevencijos kampaniją. Jo teigimu, tęsiant šią akciją, planuojama mokiniams demonstruoti vaizdus, kaip žmones veikia narkotikų vartojimas.

Anot R. Požėlos, šiuo metu, siekiant dar efektyvesnės kovos su narkotikų platinimu ir vartojimų jaunimo gretose, siūloma sudaryti galimybę mokyklų administracijoms sudaryti sutartis su vaikų tėvais atstovais dėl kontrolės veiksmų mokyklose.

Renatas Požėla / ELTOS/ J. Kalinsko nuotr.

„Kalbant apie patikrinimus, tai tose mūsų rekomendacijose (…) siūlomas variantas, tai yra susitarimas tarp mokyklos administracijos ir mokinio įgalioto asmens, atstovo tam, kad ar mokyklos administracija, ar saugos tarnyba, jei tokia yra mokykloje, ar policijos pareigūnai galėtų atlikti tam tikrus veiksmus, siekiant galbūt užkardyti nusikalstamų veikų ar administracinių nusižengimų vykdymą.

Šioje vietoje, mano asmeniniu įsitikinimu, tai būtų geresnis kelias nei įtvirtinti šitą teisę ar pareigą įstatymuose, nes ką mes matome?Dažnai vaikai iš šeimos atsineša ir smurtinio elgesio tam tikrą kodeksą, ir mato svaigalų vartojimą kultūrą. Norime, kad tėvai būtų mūsų sąjungininkai ir tėvai būtų įtraukti į bendrąją prevenciją“, – dėstė R. Požėla.

Policijos duomenimis, praėjusiais metais registruota 150 nepilnamečių, įtariamų padarius nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda. Per 8 šių metų mėnesius registruoti 75 tokie atvejai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA