Kaune iškirsta beveik tūkstantis medžių, bet niekas nepastebėjo | Kas vyksta Kaune

Kaune iškirsta beveik tūkstantis medžių, bet niekas nepastebėjo

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė „Laikinoji sostinė“ „Lietuvos rytas“ 2023/09/18 12:26
lryto.lt/ R. Vilkelio nuotr.

Iškirsta beveik tūkstantis medžių, tačiau nei Kauno valdžios atstovai, nei aplinkosaugininkai to nepastebėjo. Beveik pusmetį tylėjo ir kauniečiai, nors kartais net dėl kelių nukirstų augalų kelia triukšmą.

Islandijos plente, prie automagistralės Kaunas–Vilnius, plyti nemažai medžiais apaugusių sklypų. Augalai sumažina oro taršą ir triukšmą.

Neseniai paaiškėjo, kad keliuose tokiuose sklypuose brandūs ir vertingi ąžuolai, liepos, eglės buvo neteisėtai iškirsti. Prokuratūra dėl to pradėjo tyrimą, tačiau apie jo rezultatus dar nieko negirdėti.

Nupirko ne vieną sklypą

Pradėjus domėtis, kur yra minimi trys sklypai Islandijos plente ir kaip jie atrodo, pavyko aptikti, kad toje vietoje plyti keli sunkios technikos išvažinėti, bet jau žole spėję užželti laukai.

Pasirodo, medžiai buvo kertami kur kas seniau ir greta šių sklypų gyvenantys kauniečiai stebėjosi, kad žinia apie tai pasklido tik dabar.

Kaunietis Rokas prisiminė, kad jau prieš kelerius metus kažkokie žmonės domėjosi, kam priklauso keli vienas šalia kito prie automagistralės esantys sklypai, – norėjo juos nupirkti.

„Vienas vyras pasakojo, kad čia norėtų statyti komercinės paskirties pastatus, kuriuos nuomotų. Kiek žinau, keli sklypų savininkai savo turtą pardavė, vienas – ne“, – pasakojo kaunietis.

Daug kas net fotografavo

Kitas greta iškirstų sklypų gyventis vyras Andrius sakė net matęs, kaip vasario mėnesį atvyko technika, darbininkai pjovė medžius ir juos išvežė. Vėliau specialiais grąžtais buvo naikinami ir kelmai.

„Darbai vyko kelias dienas. Visi, kurie tuo metu važiavo automagistrale, matė, kas čia dėjosi, daug kas darbus fotografavo ir nuotraukas kėlė į socialinius tinklus. Mes nesidomėjome, ar darbai vyksta legaliai. Manėme, kad jei dirba nemažai technikos, vadinasi, viskas legalu. Sunku buvo įsivaizduoti, kad darbai vykdomi be leidimų“, – pasakojo vyras.

Kaunietis sakė, kad jam labiausiai gaila nukirstų gražių senų ąžuolų. Taip pat vyras stebėjosi, kad aplinkosaugininkai į įvykio vietą atvyko ir tyrimą pradėjo tik po kelių mėnesių.

Pažeidėjų baudos negąsdina

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė patikino, kad leidimo kirsti medžius Islandijos plente niekas neprašė.

Kokia žala padaryta, kol kas sunku pasakyti, nes kiekvienas atvejis vertinamas atskirai.

Kauno savivaldybės atstovė ir Aplinkos apsaugos departamento specialistai pranešė, kad dabar tyrimą atlieka Kauno apygardos prokuratūra, todėl jie daugiau nieko komentuoti negali.

Tačiau pavardžių skelbti nenorėję aplinkosaugininkai prasitarė, kad baudos už nelegaliai iškirstus medžius ir gamtai padarytos žalos atlyginimo kaina, jei gautų leidimą medžiams kirsti, yra panašios.

Be to, gauti leidimą kirsti medžius užtrunka ilgai, verslininkai laukti nenori, todėl esą ir kerta medžius savavališkai. Aplinkosaugininkai spėjo, kad taip nutiko ir šiuo atveju.

Gali grėsti net daboklė?

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimas Bradūnas pranešė, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo, galimai sukėlusio pavojingų pasekmių aplinkai.

Prokuroras teigė, kad buvo atlikti įžūlūs veiksmai, be leidimų, savavališkai iškirsta nuo 700 iki 900 medžių. Dalis jų – ąžuolai, pušys, eglės buvo vertingi.

„Šiuo metu tiriami vieno fizinio ir vieno juridinio asmens veiksmai, nustatinėjama, ar jie susiję, kuris galėjo duoti nurodymą medžius kirsti. Taip pat skaičiuojama padaryta žala, tiriama, ar ją bus galima atlyginti“, – sakė prokuroras.

Už atliktus veiksmus – apysunkį nusikaltimą, jei jį pavyks įrodyti, gali grėsti baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki 6 metų.

Gyventojai sunerimo vos dėl trijų medžių

Žemųjų Šančių gyventojai nerimauja dėl trijų brandžių medžių – ąžuolo ir dviejų klevų, kurie auga Kranto 7-osios gatvės 16-ajame sklype.

Gretimame 18-ajame sklype vietoj apleisto medinio namo planuojama statyti trijų aukštų daugiabutį. Kranto alėjos seniūnaitė Rita Namikė sakė, kad ąžuolui jau 130 metų, jis yra apie 20 metrų aukščio, kamieno apimtis – beveik 3 metrai.

Šančiškė baiminosi, kad vykstant statyboms bus keičiamas gretimo sklypo žemės paviršiaus reljefas ir dėl to gali nukentėti gražių sveikų medžių šaknys. Būsimo daugiabučio Kranto 7-osios gatvės 18-ajame sklype statytojai yra bendrovė „Prim.lt“.

Jos vadovas Tadas Paškevičius sakė, kad dėl šio klausimo į jį kreipėsi ir Žemųjų Šančių gyventojai, ir aplinkosaugininkai.

T. Paškevičius pasakojo, kad naują daugiabutį Kranto 7-osios gatvės 16-ajame sklype, kur ir auga medžiai, taip pat statė jo vadovaujama bendrovė.

Ąžuolą ir klevus pavyko išsaugoti. Buvo net specialiai įrengtas medžių apšvietimas, kad vakarais jie atrodytų gražiau. Verslininkas tikino, kad greta statant dar vieną namą sklypas bus aukštinamas, nes yra žemiau nei greta esantis pastatas. Dėl to, jo nuomone, medžiai nenukentės, juos ir toliau norima išsaugoti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA