V. Šiliausko kyšininkavimo byla iš esmės liko neatversta | Kas vyksta Kaune

V. Šiliausko kyšininkavimo byla iš esmės liko neatversta prašoma pratęsti turto konfiskavimą

Asociatyvi / V. Šiliausko teisiamasis posėdis / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Kauno apygardos teisme turėjo būti pradėta nagrinėti kyšininkavimu kaltinamo buvusio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko byla. Iš esmės bylos atversti nepavyko, nes posėdyje negalėjo dalyvauti kaltinamojo advokatas Ruslanas Boiko – teismas numatė artimiausių keturių posėdžių datas, išklausė šalis dėl turto konfiskavimo ir tuo darbą baigė.

Kaip posėdžio pradžioje paskelbė teisėjas Audrius Meilutis, gautas R. Boiko prašymas atidėti baudžiamosios bylos nagrinėjimą. Šiandien advokatas turi bylą Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmuose – šis posėdis, teisėjo duomenimis, buvo suderintas ir planuotas iš anksto. Pirmadienio posėdyje dalyvauti negalėjo ir išvykęs V. Šiliauskas, nors kaltinamasis prisijungė ir atsakinėjo į teisėjo klausimus nuotoliniu būdu.

Prokuroras Valentinas Alekna pritarė, kad teisė į gynybą yra pamatinė ginamojo teisė. Kadangi R. Boiko nedalyvauja dėl pateisintinų priežasčių, byla atidėtina, bet tai netrukdo spręsti dėl laikinų nuosavybės teisės apribojimų, konstatavo V. Alekna.

Šiuo metu V. Šiliauskui laikinai apribota teisė į 260 tūkst. eurų vertės turtą, kurio 19 070 eurų – „Luminor“ banke įšaldytos lėšos. Ši nuosavybės sankcija galioja iki rugsėjo 15 d., prokuroras prašė ribojimą pratęsti trims mėnesiams. Teismas sprendimą dėl turto konfiskavimo planuoja skelbti rugsėjo 11-ąją.

V. Šiliauskas neprieštaravo, kad būtų pratęstas apribojimas naudotis minėtomis lėšomis. Prokuroras antrino, kad draudimas yra pagrįstas, reikalingas, dėl to prašoma jį pratęsti trims mėnesiams.

Pagal R. Boiko užimtumo grafiką taip pat numatytos kitų 21-ą tomą sudarančios baudžiamosios bylos posėdžių datos. Du V. Šiliausko teismo posėdžiai vyks rugsėjį, po vieną – spalį ir lapkritį.

Kaip žurnalistams sakė prokuroras V. Alekna, kaltinimai įteikti, bet nepaskelbti viešai, nes šiandien posėdis iš esmės neįvyko. V. Šiliauskas kaltinamas aštuoniomis nusikalstamomis veikomis – kyšininkavimu.

V. Šiliausko teisiamasis posėdis
Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius prokuroras V. Alekna / R. Tenio nuotr.

„Bendra inkriminuojama gautų kyšių suma yra 260 tūkst. eurų. Negaliu pasakyti, iš kur ši suma gauta. Be V. Šiliausko kaltinamųjų nėra, tad kieno pinigais duotas kyšis – teisminio nagrinėjimo dalykas. <…> Ikiteisminio tyrimo metu iš esmės prisipažino, o kaip elgsis tapęs kaltinamuoju, išgirsime teismo posėdžiuose“, – kalbėjo V. Alekna, pažymėjęs, kad tai, ką sakė V. Šiliauskas būdamas įtariamuoju, nėra savarankiškas įrodinėjimo šaltinis.

Kaltinamasis, anot V. Aleknos, yra vienas – kyšio ėmimu įtariamas V. Šiliauskas. Prokuroras teigė negalintis komentuoti, kiek laiko truko nusikalstamos veikos, taip pat pasakyti, ar byloje figūruoja Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, kadangi teismui byla kol kas nepateikta.

„Teismo prerogatyva yra spręsti, ką šaukti liudyti, mes spręsime pirmame teismo posėdyje, kuris turėtų įvykti dalyvaujant visiems reikalingiems asmenims“, – sakė V. Alekna.

Jis pridūrė, kad apribota teisė į tokio dydžio turtą, kurio paėmimu kyšio forma kaltinamas V. Šiliauskas – 260 tūkst. eurų. Šiandien spręsta tik dėl grynųjų piniginių lėšų, laikomų banke.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, eidamas minėtas pareigas V. Šiliauskas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš vienos uždarosios akcinės bendrovės vadovo kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

2022 metų kovą, sulaikius V. Šiliauską, prokuratūra skelbė, kad savivaldybės administracijos direktoriaus namuose rasta 140 tūkst. eurų, kaip manoma, gautų kaip kyšis. Tai, pasak prokuratūros, iki šiol didžiausia Lietuvoje rasta kyšio suma.

Anksčiau įtarimai šiame tyrime buvo pareikšti ir statybų įmonės „Autokausta“ vadovui Juozui Kriaučiūnui – įtariama, kad šios naudai veikė galimai kyšius ėmęs V. Šiliauskas – tačiau jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. V. Alekna sakė negalintis plačiau aiškinti šio Generalinės prokuratūros prokurorų sprendimo, tai būtų neetiška.

Žiniasklaida anksčiau yra skelbusi V. Šiliausko liudijimus, kuriuose jis teisėsaugai atskleidė, kad Kauno meras V. Matijošaitis nurodė pavaldiniams neišduoti leidimo „Britanikos“ viešbučio rekonstrukcijai, nes tai kenktų jo šeimos verslo interesams.

Už sunkiausią iš nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 225 str. 3 d., gresianti atsakomybė – laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų be alternatyvios bausmės. Šiuo metu V. Šiliauskui taikoma kardomoji priemonė – užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA