„Kultūra į kiemus“ aplankė visus Kauno mikrorajonus | Kas vyksta Kaune

„Kultūra į kiemus“ aplankė visus Kauno mikrorajonus

„Kultūra į kiemus"./A. Daubaro nuotr.

14 kiemų, 14 bendruomenių – rugpjūčio pabaigoje projektas „Kultūra į kiemus“ aplankė visus Kauno miesto mikrorajonus. Beveik 10 dienų gyventojai klausėsi populiariosios, klasikinės ir elektroninės muzikos, stebėjo šiuolaikinio šokio pasirodymus, mėgavosi kinu po atviru dangumi, rinkosi į parodas po savo langais. 

Ketvirtą kartą vykęs renginių ciklas kiemuose subūrė daugiau nei 3000 žiūrovų.

„Tiek iš kiemų bendruomenių, tiek iš atlikėjų sulaukiame be galo didelio palaikymo – visi nori, jog iniciatyva „Kultūra į kiemus“ tęstųsi“, – įspūdžiais dalijasi projekto vadovė Aistė Paukštė. Ji pasakoja, kad šiais metais pirmą kartą vykęs atviras kvietimas bendruomenėms, kuomet gyventojai patys registravosi ir išreiškė norą, kad projektas atkeliautų į jų daugiabučio kiemą, buvo ypač pasiteisinęs sprendimas: tiek organizatoriai, tiek atlikėjai kiekviename kieme jautėsi tarsi atvykę pas gerus draugus, buvo laukiami. „Daug kur mus pasitiko su užkandžiais, kava, kaimynai neprašyti pasirūpindavo elektra, kiemo papuošimais, o prireikus – ir šluota su kibiru. Man, asmeniškai, ši pasiruošimo dalis buvo vienas gražiausių ir nuoširdžiausių projekto procesų, į kurį įsitraukė tiek vaikai, tiek suaugę – kiekvienas norėjo įnešti savo indėlį į šventę“. A. Paukštė prisimena, kad po pasirodymų vis sulaukdavo žiūrovų klausimų, ką daryti, kad „Kultūra į kiemus“ atvyktų ir į jų gyvenamąją teritoriją, todėl atviro kvietimo idėją planuoja tęsti ir kitais metais.

Grupės „Biplan” koncertas./G Jovaišos nuotr.

Tai, kad projektas yra laukiamas rodo ir bendruomenių nusiteikimas pasirodymus stebėti esant bet kokiam orui. Organizatoriai prisimena Šilainiuose vykusį Hedda Gamma pasirodymą, kuris liūties buvo lydimas nuo pradžios iki pabaigos. „Buvo neįtikėtina patirtis matyti besirenkančius žmones, kurie nepabūgo lietaus. Vieni ėjo su skėčiais, kiti buriavosi po medžiais, o žaismingiausiai nusiteikę tiesiog atėjo basi ir taškydamiesi balose palaikė atlikėją. Atrodo, kad ir gamta, ir žmonės sujungė jėgas tam, kad sukurtų šią įsimenamą patirtį – muzika tobulai persipynė su perkūnija, žaibais ir lietumi“, – prisimena A. Paukštė.

„Trio Agora” pasirodymas./M. Plepio nuotr.

Apie bendruomenės gebėjimą įkrauti aplinką kalba ir vienas projekto dalyvių šiuolaikinio cirko profesionalas Džiugas Kunsmanas. „Man pasisekė, kad cirkas yra ta meno sritis, kuri eina pas žmones, o ne laukia jų „prestižinėje erdvėje“. Visada esu be galo dėkingas, kai publika pati prisideda ir kuria kartu – taip išgyvenamas nuostabus bendrumo jausmas, kur visi gali kažkuo pasidalinti“, – organizatorių bei dalyvių patirtis pakartoja scenos profesionalas.

Šiuolaikinis šoks./M. Plepio nuotr.

„Kultūra į kiemus“ yra renginių ciklas, kurio metu profesionalūs muzikos ir scenos menų atlikėjų pasirodymai atkeliauja tiesiai į žmonių gyvenamąją aplinką. Projekto idėja kilo 2020 metais pandeminiu laikotarpiu, kuomet galimybės lankytis koncertų salėse ar renginiuose paprasčiausiai nebuvo. Šiandien vieno iš didžiausių tarptautinio ir nacionalinio palaikymo bei įvertinimo sulaukusią „Kaunas 2022“ iniciatyvą tęsia Kauno menininkų namai. Šiais metais kiemų gyventojai klausėsi grupės „Biplan“, „Kabloonak“, muzikos atlikėjų Godo Yorke, Roko Kašėtos, Hedda Gamma, ansamblio „Trio Agora“, stebėjo šiuolaikinio šokio profesionalus Emą Senkuvienę, Marių Eidrigevičių, Gretą Snikutę, šiuolaikinio cirko atstovo Džiugo Kunsmano pasirodymą, rinkosi į filmų peržiūras, lankėsi fotografijos ir dailės darbų parodose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA