Skelbiama, kad visi muštynėse Laisvės alėjoje dalyvavę asmenys yra iš nusikalstamo pasaulio | Kas vyksta Kaune

Skelbiama, kad visi muštynėse Laisvės alėjoje dalyvavę asmenys yra iš nusikalstamo pasaulio

ELTA 2023/08/28 15:49
R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininkas Mindaugas Baršys sako, kad praėjusią savaitę Laisvės alėjoje į muštynes įsivėlę asmenys yra iš nusikalstamo pasaulio, ne kartą teisti už įvairius nusikaltimus.

„Jie priklauso nusikalstamam pasauliui, bet daugiau nedetalizuosiu. Visi asmenys kauniečiai, nuo 30 iki 50 metų. Visi anksčiau teisti, (…) teisti ne kartą, o dešimtimis, už įvairias nusikalstamas veikas, tokias kaip nužudymai, apiplėšimai, turto prievartavimai ir pan.“ – žurnalistams pirmadienį teigė M. Baršys.

Jis pažymėjo, kad mažiausiai tarp 9 asmenų kilusio fizinio konflikto motyvai kol kas nenustatyti. Visgi, kaip teigė Kauno APVK viršininkas, teisėsauga netoleruosianti tokio elgesio iš bet kokių asmenų.

„Netoleruojame ir netoleruosime tokių dalykų. Juk tai visuomenę šokiravo. Tai yra viešosios tvarkos pažeidimas, jų įvyksta, bet statistiškai per pastaruosius 5 metus jų yra dvigubai mažiau“, – teigė M. Baršys.

„Žmonės, įvykdę tokį nusikaltimą, matyt, tikisi dėmesio, tai jie to dėmesio iš policijos tikrai sulauks, stipraus ir ilgalaikio“, – pažymėjo pareigūnas.

Anot Kauno APVK viršininko, visi muštynėse dalyvavę įtariamieji buvo nustatyti per mažiau nei 12 valandų.

„4 iš jų yra sulaikyti, jiems paskirti suėmimai po 3 mėnesius. 2 įtariamieji buvo sulaikyti Alytuje, 2 Molėtų rajone. Jie nesipriešino. Taip pat sulaikytas vienas automobilis, dalyvavęs nusikalstamoje veikoje, rasti ir nusikaltimo įrankiai – metalinis strypas ir peilis“, – sakė M. Baršys.

„Dėl antraščių, kad grįžta 90-ieji, tai jie tikrai negrįžta. Statistika rodo, kad mažėja tiek nužudymų skaičius, tiek sunkių ir labai sunkių nusikaltimų skaičius. Taip pat tokių įvykių pasitaiko itin retai. Tai – vienkartinis atvejis, iš ekspromto“, – pabrėžė Kauno APVK vadovas.

Ir užpuolikai, ir nukentėjusieji su teisėsauga nebendradarbiauja

Pirmadienį spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius teigė, kad praėjusią savaitę Laisvės alėjoje kilęs išpuolis buvo itin ciniškas.

„Viešoji tvarka ir rimtis yra saugoma vertybė. Baudžiamasis įstatymas saugo šią vertybę. Penktadienį ši vertybė Laisvės alėjoje tiesiog buvo sudraskyta. (…) Išties labai įžūlu, ciniška dienos metu, matant kitiems praeiviams atlikti tokius nusikalstamus veiksmus. (…) Šalia praeivių buvo ir vaikų, tai manau, kad dalis miesto gyventojų ir svečių buvo šokiruoti“, – dėstė D. Valkavičius.

Prokuroras tvirtino, kad nei užpuolikai, nei nukentėjusieji muštynėse su teisėsauga nebendradarbiauja.

„Asmenys su ikiteisminio tyrimo pareigūnais nebendradarbiauja. Tai ne pirmas atvejis, tiriant tokias nusikalstamas veikas, kai žmonės neteikia informacijos tiek apie nusikaltimo padarymo aplinkybes, tiek apskritai net ir nukentėję“, – dėstė D. Valkavičius.

Jis tvirtino, kad net ir tuo atveju, jei muštynių dalyviai nesikalbės su teisėsaugos pareigūnais, yra galimybių atlikti tyrimą ir jį užbaigti.

„Šiame etape galiu patvirtinti, kad nepriklausomai nuo to, ar jie teikia duomenis, ar ne, tyrimas yra tęsiamas ir, kiek suprantu, iš tyrimą organizuojančio prokuroro, tikrai jis bus užbaigtas nepriklausomai nuo to, ar teiks informaciją (dalyvavę muštynėse – ELTA), ar ne“, – aiškino D. Valkavičius.

Kauno prokuratūros vadovas teigia, kad tiriamos įvairios išpuolio priežastys, versijos.

„Neatmetu tokios versijos. Tiesiog reikėtų šiek tiek palaukti tam, kad galėtume surinkti visus duomenis“, – teigė D. Valkavičius, paklaustas, ar muštynės galėjo būti dviejų nusikalstamų grupuočių kova.

Atliekami trys tyrimai dėl nusikalstamų susivienijimų

Kauno apygardos prokuratūros vadovas D. Valkavičius teigė, kad nusikalstamumo statistika Kauno apygardoje rodo, kad nusikaltimų skaičius šioje teritorijoje lieka stabilus.

„Nusikalstamumo dinamika Kauno apygardoje – aš žiūrėjau visas tris apskritys, tai yra Kauną, Alytų ir Marijampolę – išlieka stabili. Jei žiūrėti į skaičius, tai per septynis mėnesius mes per tris apskritis turėjome apie 7 tūkstančius nusikalstamų veikų“, – komentavo prokuroras.

Šiuo metu, anot jo, Kauno teisėsauga atlieka tris ikiteisminius tyrimus dėl nusikalstamo susivienijimo.

„Žiūrint į šiuos skaičius, jie nėra dideli. Bet noriu pasakyti, kuomet pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamumo susivienijimo, tai išties jis yra plačios apimties. (…)

Pagrindinis, ko gero, pajamų šaltinis šiandien veikiantiems nusikalstamiems susivienijimams yra narkotikų prekyba“, – pasakojo D. Valkavičius.

ELTA primena, kad, Kauno policijos duomenimis, praėjusią savaitė, penktadienį, 13 val. 20 min., gautas pranešimas Laisvės alėjoje, prie lauko kavinės, kilo muštynės, kurių metu, pirminiais duomenimis, aštuoni asmenys užpuolė keturis ten buvusius vyrus ir vieną moterį.

Naujienų portalas „Delfi“ skelbia, kad vienas iš nukentėjusiųjų – su „Agurkinių“ grupuote praeityje sietas Rytis Sadauskas (gim. 1980 m.). Šią informaciją portalui patvirtino Kauno prokuratūros vadovas D. Valkavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA