Mirtina akistata Kaune: viena graži vasaros diena šuneliui tapo paskutine | Kas vyksta Kaune

Mirtina akistata Kaune: viena graži vasaros diena šuneliui tapo paskutine

Lrytas.lt / Brigita Sabaliauskaitė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/08/17 21:45
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.

Viena graži vasaros diena tapo paskutine mišrūnui, kuriam pasibėgiojimas šalia namų Aleksote baigėsi mirtinu sužalojimu. Šunelį galimai perkando be pavadžio bėgiojęs vilkšunis. Kodėl dideli šunys Kaune yra vedžiojami ne tik be antsnukio, bet ir be pavadžio?

Netoli S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritorijos gyvenantis Ramūnas R. vieną liepos rytą pastebėjo, kad pabėgo jo šunelis. Iš pradžių manė, kad šuo yra kitame privataus namo aukšte, todėl jo ieškoti susiruošė gerokai per vėlai.

„Kai susigriebiau, kad šuns jau gana ilgai nėra, ir nusprendžiau eiti jo ieškoti į lauką, buvo per vėlu, nes iš gatvės pasigirdo skardus cyptelėjimas. Spėjau užmesti akį pro langą ir pamatyti nubėgantį vilkšunį, o savo šunelį radau netoliese gulintį ir negalintį pajudėti. Jis visas drebėjo ir inkštė, bandžiau glostyti, kad nusiramintų. Paskambinau veterinarams“, – pasakojo vis dar jaudulio negalintis sutramdyti jaunas vyras.

Vilkšunio šeimininko nerado

Nuvežus šunį pas veterinarą, paaiškėjo, kad jam nebegalima padėti, nes buvo perlūžęs stuburas. Teko dešimtmetį augintinį užmigdyti. Specialistų apžiūra ir migdymas vyrui kainavo beveik 100 eurų.

„Bandžiau kreiptis per socialinius tinklus, kad savo šuns neprižiūrėjęs šeimininkas pats atsilieptų, bet jokio atsako. Baisiausia, kad jis tiesiog paliko mano sužalotą šunį gulėti griovyje, nebandė jam padėti, ieškoti sužaloto šuns šeimininko.

Labai žiaurus elgesys, tas mane labiausiai papiktino“, – sakė aleksotiškis.

Vyro teigimu, Aleksoto aerodromo teritorijoje, šalia kurios jis gyvena, dažnai vedžiojami šunys be pavadžių, tačiau paviešinus šią istoriją situacija bent kažkuriam laikui pagerėjo.

„Pastebėjau, kad dabar visi vežioja su pavadžiais, tačiau tik retas uždeda antsnukį, nors akivaizdu, kad kartais tai galėtų padėti išvengti tokių skaudžių nutikimų. Mano atveju žuvo mano augintinis, o kas, jei vietoj jo būtų buvęs vaikas ar vyresnis žmogus?“ – retoriškai klausė kaunietis.

Į aerodromą įeiti negalima?

Nors vyras teigė, kad šunys be pavadžių buvo vedžiojami S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritorijoje, aerodromą valdančios savivaldybės įmonės „Parkavimas Kaune“ direktorius Justas Limanauskas užtikrino, kad tai – neįmanoma.

„Aerodromo teritorija yra valdoma juridinio asmens, o dėl saugumo yra uždara, tad į ją įeiti negalima, nebent turite leidimą, išduotą aerodromo administracijos“, – teigė jis.

J. Limanauskas spėliojo, kad galbūt žuvusio šunelio šeimininkas galėjo pastebėti teritorijoje laisvai laikomus šunis, kurie ją saugo nuo norinčiųjų patekti, tačiau nuo gatvės juos skiria tvora.

„Galbūt būtent juos vyras pamatė ir pagalvojo, kad jo šuo nukentėjo nuo laisvai bėgiojusio vilkšunio?“ – retoriškai klausė įmonės direktorius.

Gali grėsti net konfiskavimas

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Dovilės Ežerinskienės, nuo šių metų pradžios sulaukta 5 pranešimų, kad šuo įkando asmeniui.

„Du atvejai fiksuoti birželio mėnesį, po vieną – vasario, balandžio ir gegužės mėnesiais. Keturiems iš penkių prireikė medikų pagalbos“, – teigė D. Ežerinskienė.

Apie šį įvykį policijos komisariato pareigūnai pranešimo nėra gavę.

Pasak D. Ežerinskienės, dėl šunų padarytų eibių šiemet pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas. Šuns šeimininkui dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

Vienam asmeniui skirta 25 eurų bauda. Kitais atvejais nukentėję asmenys pretenzijų neturėjo, pareiškimų nerašė.

„Policijos pareigūnai pasikalbėjo su augintinių savininkais ir paragino elgtis atsakingai, atkreipti dėmesį į augintinių dresavimą, kad būtų išvengta skaudžių nelaimių ir sveikatos sutrikdymų“, – komentavo D. Ežerinskienė.

Pasak policijos atstovės, susidarius tam tikroms aplinkybėms už administracinius nusižengimus gyvūnai gali būti ir konfiskuojami.

Skundų – nedaug

Miesto savivaldybės atstovė Urtė Malinauskaitė teigė, kad nuo metų pradžios iš viso gauta 14 skundų ar pranešimų dėl šunų vedžiojimo galimai nesilaikant Gyvūnų laikymo Kaune taisyklių.

Specializuotos šunų vedžiojimo aikštelės Kaune yra įrengtos Dainavos, Kalniečių, Neries krantinės, Draugystės parkuose. Taip pat planuojamos įrengti Vijūkų ir Naujakurių skveruose.

Atsakyti į klausimą, kiek mieste gyvena keturkojų, savivaldybės atstovė negalėjo, nes tokie duomenys nėra renkami.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA