Linkstama uždrausti veisti, parduoti, eksponuoti gyvūnus su veterinarų pakeista išvaizda | Kas vyksta Kaune

Linkstama uždrausti veisti, parduoti, eksponuoti gyvūnus su veterinarų pakeista išvaizda

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/02/18 12:54
Asociatyvi / A. Ufarto (DELFI) nuotr.

Seime skinasi kelią draudimas nuo lapkričio veisti, parduoti ir eksponuoti gyvūnus, kuriems yra karpytos galūnės, išpeštos plunksnos, pažeistos balso stygos.

Šiuos pakeitimus Lietuva dar turėtų notifikuoti Briuselyje.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas šią savaitę pritarė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma uždrausti veisti, parduoti ir eksponuoti gyvūnus, kuriems yra atliktos veterinarinės procedūros, siekiant pakeisti išvaizdą.

Šis draudimas nebūtų taikomas gyvūnams, kuriems tokios draudžiamos procedūros atliktos iki 2013 metų.

Pataisų iniciatorės „laisvietės“ Ievos Pakarklytės teigimu, tvarką norima sugriežtinti praėjus 20 metų nuo tada, kai Lietuvoje buvo uždrausta gyvūnams kirpti ausis, uodegas ne dėl medicininių priežasčių.

„Plika akimi išėjus į gatve matosi, kad nors tas draudimas galioja nuo 2004 metų, bet tam tikroms veislėms iš įpročio, iš nežinojimo dar vis procedūros atliekamos“, – teigė parlamentarė.

Jeigu Seimas pritartų pataisoms, nebūtų galima veisti, parduoti ir eksponuoti gyvūnų, kuriems, siekiant pakeisti jų išvaizdą ar fiziologines funkcijas, pažeidžiant gyvūno kūno dalių, minkštųjų audinių ar kaulų struktūrą, būtų atliktos veterinarinės procedūros: patrumpintos ausys, barzdelės, skiauterės, snapai, uodegos, o taip pat pažeidžiamos ar pašalinamos balso stygos, kanopos, iltys arba ragai, nagai, sparnai, išpeštos plunksnos.

Komitetas pasiūlė nustatyti, kad gyvūnų kastravimas ir kitos leidžiamos procedūros ateityje dėl gyvūno sveikatos būtų atliekamos veterinarijos gydytojo tik rašytiniu sprendimu.

Taip pat komitetas siūlo uždraudžiama veisti genetiškai nesveikus gyvūnus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA