Kauno centre esančiame pastate – tikras lobis, o namo durys neužrakintos | Kas vyksta Kaune

Kauno centre esančiame pastate – tikras lobis, o namo durys neužrakintos

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/08/08 21:54
R. Vilkelio nuotr. / Lrytas.lt montažas

Viename Kauno centre esančiame pastate iki šiol išlikę įspūdingi pačių kauniečių lieti laiptai. Apie tokį lobį žino nedaugelis. O išvysti jį galima paprastai – darbo dienomis namo durys neužrakintos.

I. Kanto gatvės 23-iajame pastate veikia įvairios įstaigos. Atrodo, kad nieko įdomaus čia neįmanoma aptikti, statinys gali dominti tik įvairius reikalus susitvarkyti norinčius kontorų lankytojus.

Tačiau žengus pro visai neįspūdingas pastato duris atsiveria tikras lobis.

Kruopščiai prižiūrimoje laiptinėje išlikę įspūdingi metaliniai laiptai.

Kaunietis gidas Rimantas Kavaliauskas papasakojo, kad namas yra pirklio Naocho Lapino pastatyti rūmai, kuriuos jis nuomojo Kauno gubernijos valdybai. Trijų aukštų namas buvo pastatytas 1897–1898 m.

Rūmus suprojektavo architektas Nikolajus Andrejevas.

„Įmantrūs metaliniai laiptai buvo pagaminti „Minervos“ fabrike. Tai buvo pirmoji Kaune ketaus liejinių įmonė, atidaryta 1862 m.

Joje buvo gaminami žemės ūkio padargai ir įvairūs dekoratyviniai gaminiai. Šie laiptai yra retas šios Kauno įmonės išlikusios produkcijos pavyzdys“, – pasakojo gidas.

Kai pastatas buvo statomas, jo savininkas jau žinojo, kad jį nuomos Gubernijos valdybai, todėl statinys buvo suprojektuotas specialiai šiai įstaigai.

„Pavyko aptikti žinių, kad plytinio ir tinkuoto pastato kambarių sienos buvo tapetuotos, kitos – dažytos, gausiai dekoruotos lipdiniais.

Pastatą šildė 54 krosnys. Vandentiekio ir tualetų nebuvo, bet vienoje namo pusėje prie ugniasienės tam buvo pastatytas specialus net trijų aukštų priestatas“, – pasakojo gidas.

Cariniu laikotarpiu rūmuose veikė svarbiausia gubernijos valdžios įstaiga, tarpukariu – Geležinkelių valdyba, vėliau – įvairios su infrastruktūra susijusios įstaigos.

Įdomu ir tai, kad „Minervos“ fabrikas, kuriame pagaminti laiptai išlikę iki šių dienų, veikė trikampiame sklype tarp dabartinių Bažnyčios, Šiaulių gatvių ir Vytauto prospekto, ten, kur dabar yra Kauno autobusų stoties teritorija.

Išliko ir to paties architekto XIX amžiaus pabaigoje projektuota raudonų plytų fabriko kontora, kuri tarpukariu buvo pritaikyta autobusų stočiai, o dabar tai prie naujosios autobusų stoties prisišliejęs senasis jos pastatas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA