Siūloma nauja tvarka, kaip su valstybės parama jaunoms šeimoms įsigyti būstą | Kas vyksta Kaune

Siūloma nauja tvarka, kaip su valstybės parama jaunoms šeimoms įsigyti būstą

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/04/14 15:26
Archyvo / R. Tenio nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija persigalvojo – atsisako ankstesnės pozicijos nebeskirti paramos jaunoms šeimoms įsigyti būstą aplink didmiesčius esančiose savivaldybėse.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui ministerijos pateiktas variantas numato, kad nuo birželio jaunoms šeimoms su valstybės parama būstą įsigyti būtų galima ir trijų didžiųjų miestų žiedinėse savivaldybėse – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose. Ten perkamo būsto vertė neturėtų viršyti vidutinės konkrečios savivaldybės daugiabutyje esančio būsto vertės.

Tokiam siūlymui šią savaitę komitetas pritarė, dabar jį vertins Biudžeto ir finansų komitetas, o paskui svarstys visas Seimas.

Socialinių reikalų komiteto pirmininkė konservatorė Paulė Kuzmickienė BNS teigė, kad Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose įsigyti būstą būtų galima „tik krašteliuose“.

„Taip būtų teisinga“, – teigė ji.

„Jeigu jau žiedinė savivaldybė, tai nereiškia, kad kiekvienas gabalėlis yra prilipęs prie miesto. Yra skirtingi nutolimo atstumai“, – BNS sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Pasak parlamentaro, siūloma nauja tvarka savivaldybės iš dalies patenkintos, o, anot jo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prognozuoja, kad būstus su valstybės parama būtų galima įsigyti dviejuose trečdaliuose Vilniaus rajono teritorijos, Klaipėdos rajone – maždaug pusėje, o Kauno rajone – trečdalyje teritorijos.

„Žiedinės savivaldybės nėra apvalios tiek, kad būtų galima teritoriškai nuspręsti. Jeigu žiedines savivaldybes išmeti, Medininkuose, Riešėje negalėtum įsigyti būsto, o jau Lentvaryje galėtų. Tai neteisinga. pavyzdžiui, Klaipėdos rajonas eina į Žemaitijos gilumą. Pusėje jo galėtum, kaimuose, miesteliuose galėtum, bet Gargžduose – ne“, – BNS teigė demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ priklausantis Linas Kukuraitis.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jis, be kita ko, prognozuoja, kad, Seimui priėmus ministerijos pasiūlytą variantą, atsirastų daugiau teritorijų, kur jaunos šeimos su valstybės parama galėtų įsigyti būstą.

Jeigu Seimas naują paramos skirstymo tvarką patvirtintų, susidarytų dvi laukiančiųjų paramos eilės – vienoje būtų iki šiol finansinės paskatos jau paprašiusios, bet jos dėl lėšų stygiaus negaunančios jaunos šeimos, kurių yra apie tūkstantis, o kitoje – paramos prašysiančios pagal naujas taisykles.

Pagal naują tvarką subsidija siektų 7,5 proc. būsto paskolos sumos (iki 87 tūkst. eurų). Tai reiškia, kad maksimali subsidijos suma būtų 6,5 tūkst. eurų.

Dabar subsidija siekia 15-30 proc. paskolos, šeima gali tikėtis vidutiniškai 15 tūkst. eurų paramos, jeigu ji turi vaikų.

Ateityje įsigyjamo būsto maksimali vertė, ko iki šiol nebuvo, siektų 120 tūkst. eurų. Taip pat ketinama įpareigoti šeimas, gavusias subsidiją, penkerius metus deklaruoti gyvenamąją vietą įsigytame bute.

Seimui ministerija taip pat siūlo nebeleisti jaunoms šeimoms būstų statytis pačioms, būtų galima pirkti tik stovinčius pastatus. Taip pat paramos dydis nebepriklausytų nuo vaikų skaičiaus, kaip yra iki šiol.

Paramai jaunoms šeimoms įsigyti būstą regionuose iš biudžeto 2018-2022 metais buvo skirta 64,2 mln. eurų, pernai – 12 mln. eurų, o šiemet – 8 mln. eurų, bet visos 2024 metams numatytos lėšos jau yra išdalintos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA