Prisikėlimo bažnyčioje – A. Martinaičio oratorijos premjera | Kas vyksta Kaune

Prisikėlimo bažnyčioje – A. Martinaičio oratorijos premjera

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šeštadienio vakarą Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčioje įvyks kompozitoriaus Algirdo Martinaičio 6 dalių oratorijos „Invokacijos tikėjimui ir vilčiai“ skaitovui, mišriam chorui ir simfoniniam orkestrui premjera. Tremtinių ir politinių kalinių metams paminėti skirto koncerto žiūrovams bilietų pirkti nereikės, – šis tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio renginys bus nemokamas.

Koncerto rengėjai primena, jog invokacija (lot. invocatio) – tai šauksmas, kreipimasis į mus visus Vinco Mykolaičio-Putino, Maironio, psalmių, Naujojo Testamento, Lietuvos Laisvės kovotojų maldynėlio žodžiais, iškilių Lietuvos dvasininkų: Alfonso Svarinsko, Alfonso Lipniūno, Jono Zdebskio pamokslų fragmentais, laiškų ištraukomis.

Dabartinio karo ir pasaulio suirutės laiku, didžioji pokario Lietuvos žmonių tremties bei įkalinimų kančia mums turi tapti šventu atminimu, sakrališkuoju apmąstymu dabarčiai ir ateičiai. Tam skirta ir viltingoji Užbaigos Invokacija iš Pirmojo Jono laiško (1 Jn 4, 7): „Mylimieji, mylėkime vieni kitus, nes meilė yra iš Dievo.“

A. Martinaičio oratoriją „Invokacijos tikėjimui ir vilčiai“ atliks Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine Orbelian (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Robertas Šervenikas, taip pat aktorius Dainius Svobonas. Dirigentas R. Šervenikas.

Kompozitorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas A. Martinaitis, pernai duodamas interviu autorei Jūratei Katinaitei po to, kai buvo išleista jo muzikos nauja plokštelė „Pradžios ir pabaigos knyga“ (bernardinai.lt), pasakė: „Visuomet įdomu, kaip žmonės supranta muziką. Pats juk žinai savo kūrinį, ką įdėjai, ir esi tikras, kad ten daugiau naujienų nebėra. Bet pasirodo, kad interpretacija atveria daugiau galimybių, nei gali įsivaizduoti pats autorius. Čia kaip Šventasis Raštas, kurį gali perskaityti keturiais variantais…“

Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo A. Treikausko teigimu, tremtinių kančioms bei lagerių aukoms atminti skirtos A. Martinaičio oratorijos premjera bus pakartota sekmadienį Šiluvos Švč. Mergelės Marijos gimimo bazilikoje. Tai bus vienas iš Tytuvėnų muzikos festivalio renginių.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog Seimas 2023-uosius paskelbė Tremtinių ir politinių kalinių metais, („gerbiant Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių patirtą skausmą ir kančias, didžiai vertinant tremtinių ir politinių kalinių meilę Tėvynei, susitelkimą ir vienybę, pabrėžiant Lietuvos gyventojų netekčių sovietų okupacijos metais mastą ir padarinius Lietuvos valstybei, skatinant visuomenę domėtis Lietuvos valstybingumo raida, valstybės istorija ir kultūra bei siekiant apsaugoti ir gaivinti tautos istorinę atmintį“), atsižvelgdamas į tai, kad šįmet sukanka 70 metų nuo Sovietų Sąjungos 1953-aisiais vykdytų paskutinių masinių okupuotos Lietuvos gyventojų trėmimų į Rytus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA