Vaikus pagrobusių tėvų gynėjai apstulbino globos namuose augusį A. Gatavecką | Kas vyksta Kaune

Vaikus pagrobusių tėvų gynėjai apstulbino globos namuose augusį A. Gatavecką

Lrytas.lt / Agnė Liubertaitė 2023/08/03 20:12
D. Umbraso, Kauno VPK nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kelias savaites vykusią šeimos dramą, kai tris savo vaikus iš gerovės centro savavališkai pasiėmę tėvai slapstėsi nuo pareigūnų ir ketino nelegaliai kirsti Baltarusijos sieną, stebėjo ir vaikų globos namuose kartu su broliu Remigijumi užaugęs menininkas Algirdas Gataveckas.

Jo teigimu, nors suprantama, kad vaikai turėtų augti šeimoje, kartais toks scenarijus tiesiog yra neįmanomas.

Tiesa, kritikos menininkas negaili ne tik jau suimtiems tėvams, tačiau ir tiems, kurie būtent sutuoktinius, o ne jų atžalas vadina tikrosiomis šio įvykio aukomis.

Pabrėžia, kad reikia spręsti problemas, o ne užsimerkti

Vaikų globos namuose užaugęs A.Gataveckas neslėpė nusivylimo, kad Lietuvoje išties yra destruktyvių šeimų, kuriose tėvai savo vaikams kelia rimtą pavojų.

„Toks jausmas, kad yra taisyklė, jog vaikai visą laiką turi būti su šeima. Būna šeimų, kurios yra labai destruktyvios, kyla pavojus vaikų saugumui, atsiranda psichologinis smurtas – įvairių dalykų būna.

Nereikia apsimesti ir ignoruoti problemos, reikia su tomis problemomis dirbti. Jeigu mes, kaip visuomenė, pripažinsime, kad pas mus yra šeimų, kuriose vaikams yra nesaugu gyventi, reiškia, mes galime pradėti dirbti ta linkme.

Visuomenė, kaip didelė galia, turėtų taip pat labiau įsitraukti į šią problemą, nes atrodo, kad nuo to vaikų atiminėjimo vajaus, kai buvo Matuko reforma, mes nepajudėjome savo galvose.

Politikai daro tikrai neblogus žingsnius, vaikų teisių skyriai dirba neblogai, vaikai paimami tam tikram laikotarpiui, kad tėvai pasitaisytų, bandoma su jais kalbėti, bet tėvai piktybiškai atsisako pagalbos, o žmonės palaiko tėvus, ne vaikus.

O šiuo atveju juk vaikai yra nuskriaustieji“, – portalui lrytas.lt pabrėžė A.Gataveckas.

Algirdas Gataveckas / D. Umbraso nuotr.

Pasak pašnekovo, vaikai nėra „šluostė ar audeklas“, kuriuo suaugusieji gali pridengti savo problemas, tačiau dažnu atveju tėvai būtent taip ir elgiasi.

„Dabar yra akivaizdžiai pažeidžiamos vaiko teisės, bet toliau matome tėvų, kaip aukų, vaizdą, o žmonės tuo patiki. Tėvai meta vaikų kortą, nors su jais elgiasi labai nesąžiningai.

Jeigu jūs mylite savo vaikus, tai pasistenkite dėl jų – yra elementarūs ir paprasti reikalavimai, ko reikia vaikams. Tai nėra kosmosas, nereikia būti labai turtingiems, nereikia būti kažkokiu ypatingu – reikia tiesiog rūpintis. O jie ne tik, kad nepriima pagalbos, bet ir toliau daro destruktyvius veiksmus – lekia žvyrkeliu virš 100 kilometrų per valandą greičiu, nors šalia sėdi vaikai.

Jie kelia tiesioginį pavojų vaikams – aš to tiesiog nesuprantu. Žmogus turi nusižengimų, yra teistas, jis yra probleminis žmogus ir jam reikia pagalbos – tai akivaizdu“, – sakė A.Gataveckas.

Vos išvengė mirties

Vaikų globos namuose kartu su broliu augęs menininkas svarstė, jog tam, kad iš žmogaus atimtų vaikus, jis dar turi gerokai „pasistengti“, tačiau prabilo ir apie karčią savo patirtį, kai būdamas vos vienerių dėl tėvų neatsakingumo iškrito iš 5 aukšto.

Tik per plauką pavyko išvengti blogiausio scenarijaus.

„Tai nutiko, kai man buvo 1-eri metai ir 4 mėnesiai. Kartą mano brolis buvo užlipęs ant palangės, bet tėvas laiku jį pamatė ir nuėmė. O kitą dieną – mūsų tėvai, ne paslaptis, buvo alkoholikai – priežiūra nebuvo tokia, kokia turėtų būti, kažkuriuo metu aš irgi užlipau ant palangės ir nuslydau.

Tėvas, kiek žinau, dar būdamas išgėręs ir basas, ant rankų nešė mane į ligoninę. Iš pasakojimų žinau, kad daktaras pradėjo spaudinėti mano kūną, ir sakė, kad, jeigu būtų dar truputį paspaudinėjęs, aš būčiau miręs, nes man buvo trūkusios žarnos.

Ir dabar turiu didelį randą ant pilvo dėl operacijos“, – skaudžią patirtį prisiminė A.Gataveckas.

Paprašytas nupasakoti savo patirtį globos namuose, jis akcentavo, kad į šią įstaigą dažniausiai patekdavo ne tie vaikai, kurie netekdavo savo tėvų, o būtent tie, kuriems likti su savo tėvais būdavo nebesaugu.

„Dauguma atėjo būtent iš destruktyvių šeimų. Atrodė, kad vaikai yra lyg tėvų daiktai – juos mėtė į kairę ir į dešinę, seksualiai išnaudojo, vaikų neprižiūrėjo iki tokio lygio, kad vienas iškepė ant pečiaus. Istorijų yra begalybė ir jos žiaurios.

Vaikų globos įstaigose irgi nėra tobula, bet kartais vaikams tikrai geriau būti ten, o ne su tėvais. Svarbiausia yra pripažinti problemas ir jas taisyti, nes kai iškrenti iš 5 aukšto, jau gali būti per vėlu“, – kalbėjo A.Gataveckas.

Broliai dvyniai Remigijus ir Algirdas Gataveckai / T. Bauro nuotr.

Primename, kad 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti liepos 18 dieną.

Antradienį pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus, vaikai perduoti laikinai globai. Teisėsauga įtaria, kad tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją.

Minimi vaikai iš tėvų teismo sprendimu buvo paimti gegužę, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Kaip anksčiau skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Kaune savo vaikus, kaip įtariama, pagrobę asmenys priskiria save „suverenų“ judėjimui.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija.

„Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – skelbė VSD.

Kauno apylinkės teismas leido suimti savo mažamečių vaikų pagrobimu įtariamus sutuoktinius.

Kaip teigė Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Tautvilė Merkevičiūtė, M.Vilčinską teismas leido suimti mėnesio laikotarpiui, o I.Vilčinskienę – 9 dienoms.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA