Kauno tarybos posėdžių salėje – vaikų darželio intrigos | Kas vyksta Kaune

Kauno tarybos posėdžių salėje – vaikų darželio intrigos

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas „Lietuvos rytas“ „Laikinoji sostinė“ 2023/07/30 20:01
R. Tenio ir DELFI nuotr.

Nuobodžius Kauno tarybos posėdžius nusprendė pagyvinti jos naujokas konservatorius Ralfas Romeika, kuris viešai pareiškė norintis įteikti Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui dovaną ir tokiu būdu sutvirtinti bendradarbiavimo saitus ateityje.

Paskutinio šios vasaros posėdžio metu jaunuolis įteikė merui stiklainį, prikimštą 500 eurų nominalo kupiūrų, – tai aiški užuomina į radinius buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko namuose.

Praėjusių metų pavasarį prokurorai ir STT sekliai V. Šiliauską apkaltino kyšininkavimu, o jo namuose rastus 140 tūkst. eurų grynaisiais pavadino didžiausiu žinomu kyšiu Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo.

Pinigai buvo sukišti į slėptuves, dalis jų – stiklainiuose. Kauno meras V. Matijošaitis aršiai sureagavo į naują bandymą susieti jį su kyšininkavimo skandalu ir grąžino stiklainį jaunajam konservatoriui.

Tačiau istorija tuo nesibaigė – meras kreipėsi į Kauno apylinkės prokuratūrą prašydamas išsiaiškinti, ar tai nebuvo bandymas papirkti.

Prokurorai pavedė visas aplinkybes išsiaiškinti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, kurie šiuo metu atlieka įvykio aplinkybių patikslinimą.

Jeigu konservatoriui R. Romeikai trūko dėmesio, tai jis savo tikslą pasiekė – juo kurį laiką domėsis ne tik teisėsaugos pareigūnai, bet ir žiniasklaida, bendražygiai.

Vis dėlto jaunajam politikui pritrūko išradingumo. Kalbėti apie pinigų prikimštus stiklainius buvo madinga prieš metus ir nėra jokio motyvo dabar susieti jų su V. Matijošaičiu.

Netrukus bylos imsis teismas, kuriame ir išaiškės visos aplinkybės. V. Šiliauskui bus sunku suversti kaltę V. Matijošaičiui bei artimiausiai jo aplinkai, nes tai bus vertinama kaip bandymas išsigelbėti nuo atsakomybės. Jeigu jis tikrai norėjo sudrebinti visos miesto valdžios pamatus, apie korupcijos apraiškas savivaldybėje turėjo kalbėti ne atsidūręs areštinėje, o dar tuomet, kai pasipuošęs kostiumu išdidžiai žingsniuodavo savivaldybės koridoriais.

Stiklainį iš konservatorių gavęs Kauno meras V. Matijošaitis pareiškė, kad pajacams vieta ne miesto taryboje, o cirke. Negana to, jis kreipėsi į prokuratūrą dėl bandymo papirkti.

Turbūt šiek tiek išsigandęs konservatorius R. Romeika suskubo aiškinti, kad surengė meninę akciją, – stiklainio viduje esą buvo netikri pinigai, o padirbtos kupiūros net nepanašios į tikras.

Labiausiai šioje situacijoje gaila policijos tyrėjų, kurie neturėjo kito pasirinkimo ir jiems tenka aiškintis įvykio aplinkybes.

Kas žino – galbūt tarp beverčių popieriaus skiaučių išties slėpėsi tikras kyšis Kauno merui?

Pastarasis šįkart taip pat nevykusiai reagavo į nevykusią jaunojo konservatoriaus akciją ir tik be reikalo davė papildomo darbo buvusiems savo kolegoms.

Žvilgtelėjus į R. Romeikos deklaraciją, kurią jis pateikė Vyriausiajai rinkimų komisijai, aiškėja, kad jaunuolis net nelabai galėtų duoti kyšio, nes jis nurodė neturintis nei jokio turto, nei santaupų.

Ir nėra jis toks kvailas, kad viešai siūlytų kyšį, todėl policijos tyrimo baigtis visiškai aiški.

Galima suprasti, kad politikos naujokas R. Romeika stengiasi žūtbūt išsiskirti ir atkreipti į save rinkėjų dėmesį, tačiau keista, kad jo provokacijai pasidavė politikos senbuvis V. Matijošaitis.

Meras tikrai sugeba taikliai pasišaipyti iš savo oponentų ir šįkart taip pat galėjo sukurti subtilų keršto planą R. Romeikai. O pastarajam niekas netrukdo rengti protesto akcijų prie miesto savivaldybės ar net mero namų, tačiau po rinkimų konservatorių įkarštis tai daryti smarkiai atlėgo, o ir anksčiau rengtos protesto akcijos buvo apgailėtinai skystos.

Galima tik apgailestauti, kad pavasarį atsinaujinusi miesto taryba jau primena vaikų darželį, kurio lankytojai neįtikusius bendraamžius tampo už kasų, pliekiasi dėl žaislų ir ašarodami bėga skųsti auklėtojai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA