Ataskaitos rinkėjams – Kauno savivaldybės politikų neįvaldytas žanras | Kas vyksta Kaune

Ataskaitos rinkėjams – Kauno savivaldybės politikų neįvaldytas žanras

Asociatyvi / Kauno tarybos narių ir mero priesaika / R. Tenio nuotr.

Po antradienį vykusio savivaldybės tarybos posėdžio, miesto valdžioje šiek tiek padidėjo „Vieningo Kauno“ bei merui Visvaldui Matijošaičiui atsidavusių politikų gretos. Iš naujo prisiekė praeitą kadenciją visus ketverius metus Kauno taryboje jau dirbusi „vieningųjų“ atstovė Viktorija Mačiūnė, pakeitusi kauniečių išrinktą ir vėl vicemeru tapusį Andrių Palionį.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog pagal naująjį Vietos savivaldos įstatymo variantą, nei meras, nei vicemeras nebegali būti savivaldybės tarybos nariais. Nauja ir tai, kad taryba negali merui perduoti savo kompetencijos.

Tačiau jei kitose šalies savivaldybėse meras pagal savo politinę priklausomybę gali konfrontuoti su tarybos daugumos nuostatomis, tai Kaune jų „šaltinis“ bendras – „Vieningas Kaunas“. Todėl greta tarybos narių iš šios organizacijos, neabejotinai, yra dar keturi tos pačios politinės pakraipos atstovai – meras ir trys vicemerai. Teisingiau, šių keturių ištikimi bendraminčiai ir bendražygiai – politinę daugumą taryboje sudarantys 26 „vieningieji“, kuriuos kauniečiai išrinko per pavasarį vykusius savivaldos rinkimus.

Kas žinotina rinkėjams?

„Savivaldybės informuoja vietos gyventojus apie savo veiklą, sprendimų projektus, priimtus sprendimus ir sudaro sąlygas vietos gyventojams tiesiogiai dalyvauti planuojant ir įgyvendinant savivaldybės sprendimus“, – pasakyta Vietos savivaldos įstatyme.

Kauno tarybos narių ir mero priesaika
Asociatyvi / Kauno tarybos narių ir mero priesaika / R. Tenio nuotr.

Negalima teigti, kad savivaldybės svetainėje kaunas.lt mažai informacijos, visa esmė, kiek ji atspindi pačios savivaldybės bei jos vadovų, politikų veiklą. Bet kurią dieną, pavyzdžiui, internetu atsivertus mero ar vicemerų dienotvarkes, labai retu atveju jose galima aptikti žinučių apie konkrečius, su tarnyba rinkėjų bei miesto labui susijusius veiksmus. Dažniausiai matomi tokie įrašai: „pasitarimas darbo klausimais“, „susitikimas darbo klausimu“, „pasitarimas su savivaldybės vadovais“, „dokumentų peržiūrėjimas ir jų nukreipimas“.

Neskubama viešai skelbti ir mero potvarkių ar savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymų.

„Informacija apie savivaldybės institucijų ir įstaigų veiklą, sprendimų projektus ir priimtus sprendimus yra vieša. Savivaldybė savo interneto svetainėje teikia ir nuolat atnaujina šio įstatymo numatytą informaciją, taip pat informaciją apie savivaldybės valdomas įmones, jų vadovus, valdybų narius, pateikia šių įmonių įstatus, ne mažiau kaip 5 paskutinių finansinių metų metinių finansinių ataskaitų rinkinius, metinius pranešimus ir (ar) veiklos ataskaitas bei kitą aktualią informaciją, taip pat informaciją apie savivaldybės administracijos gaunamą paramą (paramos teikėją (-us), paramos sumas, paramos tikslą, paramos laikotarpį ir pan.), savivaldybės skiriamas lėšas nevyriausybinių organizacijų ir viešųjų įstaigų projektams finansuoti bei projektų finansavimo ir atrankos kriterijus, kvietimus organizacijoms teikti paraiškas paramai gauti ir kitą informaciją, susijusią su savivaldybės veikla“.

Tai – dar viena iš jau minėto įstatymo nuostatų. Kokia apimtimi jos laikomasi Kauno miesto savivaldybėje, sunku pasakyti. Bet žinant, kaip miesto valdžios rūmuose stengiamasi nuo „perteklinės“ informacijos apsaugoti žurnalistus, akivaizdu, jog rinkėjai, kurie svarbiais galės pasijusti tik artėjant kitiems rinkimams, nuo jos saugomi dar labiau.

Miela, jauna, simpatiška

Taip galima apibūdinti politikę V. Mačiūnę, kuri ne iš karto po rinkimų šiemet tapo Kauno miesto tarybos nare. Kadangi „Vieningo Kauno“ rinkimų komiteto atstovų sąraše buvusi 19-a per kovo 5-ąją vykusius rinkimus ji kauniečių buvo „nureitinguota“ į 29-ąją poziciją. Kuo ši politikė galėjo neįtikti ištikimiems „Vieningo Kauno“ bei jo lyderio, mero, gerbėjams, nežinia. Sunku spręsti, kai per tarybos posėdžius, kurie transliuojami internetu, tiek ši, tiek kiti valdančiųjų atstovai nutyli savo nuomones vienu ar kitu klausimu. Juolab, kai vieši asmenys – miesto politikai nepasinaudoja galimybe „susisiekti su rinkėjais“ per savivaldybės interneto svetainę kaunas.lt.

Kaip kandidatė pildydama Vyriausiosios rinkimų komisijos sudarytą anketą, V. Mačiūnė paminėjo esanti asociacijos „Lyderė“ narė. („Kovo 8 dienos vakarą pirmą kartą įvyko asociacijos „Lyderė“ apdovanojimų vakaras. Renginio metu buvo įvertinti žmonės, kurie savo darbu ir visuomenine veikla prisideda prie lyčių stereotipų mažinimo ir moterų lyderystės įgalinimo visuomenėje“ teigiama prieš keletą metų įkurtos asociacijos šiemetiniame pranešime).

Būsimoji politikė Viktorija yra gimusi Panevėžyje prieš pat atkuriant Lietuvos nepriklausomybę. Po mokyklos ji baigė Kauno technologijos universitete sociologijos studijas (magistrė). „Vieningo Kauno“ nare tapo dar 2011-aisiais (būtina priminti, kad ši nepartinė organizacija ne taip seniai pakeitė savo pavadinimą ir yra „Sėkmingas Kaunas“). Politikės sutuoktinis – dviejų verslo įmonių vadovas.

2022-aisiais V. Mačiūnė pradėjo darbą UAB „Tribe Payments“, besiverčiančios kompiuterių programinės įrangos kūrimu. Kur ji dirbo anksčiau, kandidato anketoje, VRK, nenurodė. Ar neperėjo dirbti šis viešas asmuo šiemet kitur, informacijos nėra).

Viktorija Mačiūnė / VRK nuotr.

Kaunas.lt puslapiuose dažniau „atsiskaito“ renginių organizatoriai

„Kas vyksta Kaune“ žurnalistei nepavyko rasti jokių Kauno miesto tarybos narių veiklos ataskaitų. Užsiminus vienam iš savivaldybėje dirbančių valstybės tarnautojų, jog Kauno rajono politikai tokias ataskaitas jau ne vienerius metus apie savo veiklą viešai skelbia vietos savivaldybės internetinėje svetainėje, šis pajuokavo: „a-a-a, tai jie – aktyvistai, o mūsų tarybos nariai tokios prievolės nėra prisiėmę. Verčiau pasidomėkite posėdžių lankomumu, ir bus aišku, kas aktyvus, kas ne“.

Taigi, pasidomėjau tarybos narių posėdžių lankomumo ataskaitomis, kurios kiekvienais metais fiksuojamos kas mėnesį. Pavyzdžiui, pernai gruodį V. Mačiūnė iš viso dalyvavo viename komiteto bei viename savivaldybės tarybos posėdyje.

Bene daugiausiai (net 7 kartus) tą mėnesį posėdžiavo buvęs Kauno mero moksladraugis Jonas Audėjaitis. Penki iš posėdžių, kuriuose jis dalyvavo, surengti komisijoje, susijusioje su infrastruktūra, sklypais, statybomis, taip sakant, – su miesto plėtra.

Jei didžiumos iš 41-o Kauno miesto tarybos nario posėdžių (komiteto, tarybos ar komisijos) lankomumas 2022-ųjų gruodį buvo šimtaprocentinis, tai rastume ir tokių politikų, kurie šita „veikla“ per daug savęs nevargino. Pavyzdžiui, Dainius Matijošaitis tą mėnesį lankomumo ataskaitoje surinko tik 50 proc., jo brolis Šarūnas – 60 proc., o judviejų tėvas (meras tada dar buvo ir savivaldybės tarybos narys) – 75 proc.

Per tris jau šios kadencijos pirmuosius mėnesius iš vykusių 3 posėdžių D. Matijošaitis nedalyvavo nė viename…

Tarp Vietos savivaldos įstatymu numatytų savivaldybės tarybos nario pareigų yra ir tokia: „…priimti savivaldybės nuolatinius gyventojus ir ne rečiau kaip vieną kartą per metus atsiskaityti savivaldybės nuolatiniams gyventojams reglamento nustatyta tvarka“. O vienas iš pagrindinių principų, kuriais grindžiama vietos savivalda, yra tarybos narių atsakomybė savivaldybės bendruomenei…

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA