Kauno meras ir jo sūnūs per kadenciją transporto išlaidoms panaudojo įspūdingą sumą | Kas vyksta Kaune

Kauno meras ir jo sūnūs per kadenciją transporto išlaidoms panaudojo įspūdingą sumą

15min.lt 2023/05/18 21:46
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Kaip skelbia naujienų portalas 15min.lt, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis kartu su savo šeimos nariais veikdami kaip tarybos nariai panaudojo beveik 90 tūkst. eurų transporto išlaidoms kompensuoti. Šių duomenų prašė ir portalas „Kas vyksta Kaune“, tačiau miesto savivaldybės viešųjų ryšių skyrius šių duomenų nepateikė.

Iš pateiktų dokumentų matyti, kad ataskaitos buvo teikiamos kas ketvirtį.

Kaip ir švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės, taip ir kitose tarybos narių ataskaitose nepateikiami išlaidas pagrindžiantys dokumentai.

Didžiosios daugumos tarybos narių ataskaitos itin panašios. Beveik visi tarybos nariai deklaruodavo išleidę maksimalias sumas. Didžiąją dalį išlaidų sudarė transporto paslaugos.

Kiek išleido meras?

Meras V. Matijošaitis ankstesnėje kadencijoje vis dar buvo ir tarybos narys, tad irgi turėjo tokių išlaidų. Tik nuo šiemet vykusių rinkimų jo funkcijos savivaldybėje yra pasikeitusios.

Iš viso V. Matijošaitis per ketverius metus išleido 43 tūkst. 242 eurus ir 11 centų.

Visvaldo Matijošaičio išlaidos / 15min nuotr.

Didžiąją dalį jo išlaidų sudarė, kaip parašyta ataskaitose, – transporto paslaugų išlaidos. Kokios tos išlaidos – nedetalizuojama.

Visvaldo Matijošaičio išlaidos / 15min nuotr.

Į akis krenta tai, kad 2019 ir 2020 metais degalų išlaidos nebuvo apvalinamos ir buvo pateikiamos centų tikslumu, tačiau 2021, 2022 ir 2023 metais vieninteliai skaičiai po kablelio – nuliai.

Visvaldo Matijošaičio išlaidos / 15min nuotr.

Taip pat V. Matijošaitis turėjo ir kanceliarijos, telefono bei interneto ryšio išlaidų, tačiau jų dalis, palyginti su transporto išlaidomis, yra nedidelė.

Visvaldo Matijošaičio išlaidos / 15min nuotr.
Visvaldo Matijošaičio išlaidos / 15min nuotr.

Kiek išleido sūnus?

Taip pat pateikiame ir V. Matijošaičio sūnų Dainiaus ir Šarūno išlaidas. Iš ataskaitų matyti, kad liūto dalį tarp jų išlaidų taip pat sudarė išlaidos transportui.

Dainius Matijošaitis / Archyvo nuotr.

D. Matijošaitis iš viso išleido 35 tūkst. 578 eurus ir 73 centus, o Š. Matijošaitis – 42 tūkst. 672 eurus ir 2 centus.

D. Matijošaičio ir Š. Matijošaičio išlaidos / 15min nuotr.

Politinė krizė

Visuomenininko ir „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino pradėta iniciatyva „Skaidrinam 2023“, kurios metu jis aiškinasi, kaip Lietuvos savivaldybių tarybų nariai naudoja jų veiklai skirtas lėšas, drebina ne tik atskiras savivaldybes, bet ir Vyriausybę.

Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išmokos sukėlė daugiausia šurmulio. Kaune tarybos nariams išmokos pervedamos avansu, o vėliau tarybos nariai ataskaitose tik nurodydavo, kam išleisdavo skirtus pinigus.

Pastaruoju metu daugiausia klausimų buvo keliama dėl švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės išlaidų jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais. J. Šiugždinienė paėmė 13,8 tūkst. eurų išmokų.

Trečiadienį paviešintose Kultūros ministro Simono Kairio ataskaitose matyti, kad jam dirbant Kauno taryboje išlaidos siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o finansų ministrės Gintarės Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

S. Kairys taryboje dirbo šešerius su puse metų, G. Skaistė – ketverius metus.

J. Šiugždinienė premjerei įteikė atsistatydinimo pareiškimo. Atsistatydino ir buvęs Kauno vicemeras bei tarybos narys, o dabar prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis. Jo atsistatydinimo pareiškimą pasirašęs prezidentas Gitanas Nausėda ragina taip pat pasielgi ir švietimo, finansų bei kultūros ministrus.

Prokurorai atlieka viešojo intereso tyrimus Vilniaus, Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA