Kaune esantis Sugiharos namų muziejus sulaukė 10 tūkst. eurų paramos iš garbės konsulo Japonijoje | Kas vyksta Kaune

Kaune esantis Sugiharos namų muziejus sulaukė 10 tūkst. eurų paramos iš garbės konsulo Japonijoje

BNS / Milena Andrukaitytė 2023/07/11 19:15
Sugiharos namai-muziejus / R. Tenio nuotr.

Sugiharos namai antradienį sulaukė 10 tūkst. eurų paramos iš Kaune esantį muziejų aplankiusio Lietuvos garbės generalinio konsulo Japonijoje Shigehiro Komaru.

„Esame labai dėkingi gerbiamam Sh. Komaru už palaikymą, – sako Sugiharos namų muziejaus direktorius Ramūnas Janulaitis. – Pastaruoju metu ypač daug dėmesio skiriame jaunosios kartos edukacijoms, muziejaus ekspozicijos atnaujinimui, todėl rėmėjų indėlis į muziejaus veiklos tęstinumą yra itin svarbus“.

Kaip pranešė muziejus, Sh. Komaru vadovauja 1948 metais įsteigtai transporto ir logistikos įmonei „Fukuyama Trasporting Co.“, valdančiai daugiau nei 40 įmonių.

Pranešime sakoma, kad Sh. Komaru į Lietuvą atvyksta ne tik verslo reikalais – jis prisideda prie Lietuvos ir Japonijos ryšių plėtros ekonomikos, kultūros, švietimo, turizmo ir kitose srityse.

SUGIHAROS MUZIEJUS
Sugiharos namai-muziejus / R. Tenio nuotr.

Tūkstančius žydų Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjusio japonų diplomato Chiunes Sugiharos (Čiunės Sugiharos) namai-muziejus anksčiau skelbė susidūręs su finansiniais sunkumais, kai dėl pandemijos nutrūko turistų srautas iš Japonijos.

Ch. Sugihara buvo japonų kariškis ir diplomatas, 1939–1940 metais dirbęs Japonijos konsulu Lietuvos laikinojoje sostinėje Kaune. Tuo metu Kaune susikaupė daug pabėgėlių iš Lenkijos, tarp jų ir žydų, kurie Raudonajai Armijai okupavus šalį ėmė ieškoti būdų pabėgti nuo karo.

Konsulas Č. Sugihara keletą kartų klausė Japonijos užsienio reikalų ministerijos, ar jis gali pabėgėliams išduoti Japonijos vizas. Gavęs neigiamus atsakymus, diplomatas savo atsakomybe išdavė keletą tūkstančių tranzitinių vizų, skirtų vykti per Japoniją į trečiąsias šalis.

Jas gavę, tūkstančiai žydų traukiniu per Sibirą pasiekė Japoniją. Istorikų teigimu, Ch. Sugiharos dėka Holokausto išvengė 6 tūkst. žydų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA