Apmokestinus plastikinius maišelius pirkėją suerzino pamatyti vaizdai: matau liūdną tendenciją | Kas vyksta Kaune

Apmokestinus plastikinius maišelius pirkėją suerzino pamatyti vaizdai: matau liūdną tendenciją

Lrytas.lt / Skaitytoja Lina 2023/07/07 19:31
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Norėčiau išreikšti nuomonę apie įvestą naujovę – apmokestintus vienkartinius maišelius. Daug visokių nuomonių pasipylė – ir pasipiktinimu, ir pagyrimų.

Aš šiuo atveju tikrai esu už aplinkosaugą, už gamtos saugojimą, nes žmonės siaubingai piktnaudžiaudavo ir bereikalingai tuos maišelius naudodavo. Bet šioje situacijoje nėra viskas taip gražu, kaip turėtų būti. Išryškėjo dalykai, kurie suerzino labiau nei apmokestintas maišelis.

Pirmiausia, manau, kad šiuo atveju vien apmokestinti maišelių nepakanka. Manau, kad ekologinės problemos tai neišspręs, o tik atvers kelius kitoms problemoms.

Dabar prekybos centruose matau tokią liūdną tendenciją – kai kurie pirkėjai, gailintys ar neturintys 1 cento maišeliui (o gal tiesiog specialiai taip darantys), beria nešvarius produktus tiesiog ant prekystalių – žemėtas bulves, burokus, svogūnus ir pan.

Kasininkės vos spėja valyti prekystalius po kiekvieno tokio pirkėjo. Aišku, gamtai tai nekenkia, bet bereikalingai eikvojami žmogaus darbo resursai.

Asociatyvi / lrytas.lt, V. Ščiavinsko nuotr.

Manau, kad žmogus, atėjęs į parduotuvę, turi turėti pasirinkimą. Jei pirkėjas pamiršta pasiimti savo daugkartinį maišelį iš namų, jam turėtų būtų pasiūlytas, pavyzdžiui, popierinis maišelis, į kurį jis galėtų susidėti prekes ir nepirktų plastikinio.

Arba, pavyzdžiui, panaudotus maišelius būtų galima grąžinti perdirbimui, kaip tai sėkmingai daroma su plastikine tara. Tada žmonės nekauptų maišelių namuose, nemėtytų patvoriuose ir jų bereikalingai neplėšytų.

Dar vienas man nesuprantamas dalykas – kodėl pelnas už apmokestinus maišelius keliauja prekybos tinklams? Atrodo, kad ekologija čia visai ne prie ko! Vartotojai sėkmingai penės verslą ir iš plastikinių maišelių sukraus jiems milijonus. Ir ar nebus taip, kad verslininkų kišenės dar labiau papilnės panaikinus smulkių centų nominalus ir palikus tik 5 centų monetas?..

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA