Zapyškyje pristatyti Senosios bažnyčios radiniai, menantys beveik 3 tūkst. metų | Kas vyksta Kaune

Zapyškyje pristatyti Senosios bažnyčios radiniai, menantys beveik 3 tūkst. metų

Archeologiniai radiniai./Organizatorių nuotr.

Birželį jau penktąjį kartą Lietuvoje buvo švenčiamos Europos archeologijos dienos. Prie tarptautinės iniciatyvos prisijungė Vytauto Didžiojo karo muziejus su Senąja Zapyškio bažnyčia, archeologiniams tyrinėjimams Zapyškyje vadovavusiu archeologu Justinu Raču – kartu įgyvendino projektą „Istorinė dėlionė pildosi. Zapyškio archeologiniai tyrimai 2017–2021 m.”

Renginio metu bendruomenei pristatyti Zapyškio bažnyčios ir senojo miesto vietos archeologiniai tyrimai, atskleisti įdomiausi radinių faktai.

Visi Zapyškio archeologinių tyrimų metu rasti radiniai buvo perduoti Karo muziejui: 2017–2018 m. tyrimų – 2 471 vnt., 2020 m. žvalgymų – 88 vnt., 2021 m. tyrimų – 271 vnt. Kokliai, puodai, plytos; įvairūs metaliniai dirbiniai – iš jų patrauklumu išsiskiria papuošalai, papuošimai ir apkalėliai; daug monetų, kas rodo intensyviai vykusią prekybą. Bažnyčios teritorijoje rasta daug kryželių, medaliukų, rožinių, liturginių apeiginių varpelių, žvakidžių, žavinčių puošybos elementais. Dėmesį patraukia vienetiniai daiktai, tokie kaip saliutinė patrankėlė, rasta bažnyčios teritorijoje, varpo vidinė dalis (liežuvėlis), žvalgymų metu rasta buvusios varpinės vietoje. Daugelis radinių yra XVI–XVIII a., jie atskleidžia miestelio klestėjimo laikotarpį. Žiūrovų dėmesį prikaustė brūkšniuotos keramikos puodo šukių lizdas, datuojamas I tūkst. pr. Kr. pabaiga – II–III a. po Kr., kaip ir keletas žalvarinių akinių apyrankių, datuojamų II–III a. Tokie radiniai liudija, kad teritorija buvo gyvenama gerokai prieš įkuriant miestelį.

 Karo muziejus archeologijos rinkinio saugotoja Gerarda Dručkuvienė sako, kad šis renginys unikalus, nes retas atvejis, kada radiniai, jau tapę muziejinėmis vertybėmis, nors ir trumpam, grįžta į radavietę ir juos atvirai gali pamatyti visuomenė, o ne tik mokslininkai ir patys archeologai. Renginyje buvo pristatyta apie šešiasdešimt įdomesnių radinių.

Surengti šį renginį dabar jau kurorto statusą turinčiame Zapyškyje, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, paskatino vietos bendruomenė. Penkerius metus vykę archeologiniai tyrimai sužadino žmonių smalsumą, paskatino sužinoti daugiau apie rašytiniuose šaltiniuose nuo XVI a. minimą miestelį, kurio kultūrą ir gyvenimą plėtojo didikų Sapiegų giminė. Ten dirbanti ekskursijų vadovė-edukatorė Audra Sipavičienė pripažįsta: „Atlikus bažnyčios renovaciją ir 2021 m. ją atvėrus lankytojams, žmonių susidomėjimas jos istorine bei kultūrine reikšme smarkiai išaugo. Jaučiame, kad žmonės atėję į mūsų erdvę domisi bažnyčios istorija, joje buvusiais daiktais ir, žinoma, archeologiniais radiniais. Bendradarbiaujant su Karo muziejumi bei archeologu Justinu Raču, prisidėjo bei aktyviai įsitraukė ir bendruomenės smalsuoliai. Nuoširdžiai džiaugiamės šiuo projektu ir tikimės, kad bendri su Karo muziejumi renginiai sėkmingai tęsis ir toliau.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA