Dėmesio: nuo liepos nebelieka elektros kainos kompensacijų | Kas vyksta Kaune

Dėmesio: nuo liepos nebelieka elektros kainos kompensacijų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iki prasidedant liepos mėnesiui buitiniai elektros vartotojai turėtų suskubti peržiūrėti, kokia kaina jie perka elektrą, nes valstybė paskutinį kartą už birželį pritaikys kainų kompensaciją ypač aukštiems tarifams, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime žiniasklaidai.

Elektros kainoms jau kurį laiką svyruojant žemiau kompensacijos atskaitos tašku tapusios 28 centų už kilovatvalandę ribos, ekspertai atviri: vartotojai gauna atsakomybę patys apsispręsti.

Vyriausybė nepriėmė sprendimo antrąjį šių metų pusmetį tęsti elektros tarifų kompensavimo, todėl metus užtrukusi valdžios intervencija į elektros rinką bent kol kas – baigta. Antros pagal dydį šalyje elektros tiekėjos bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga sako, kad neliko jokios ekonominės logikos dengti dalį tarifo buitiniams vartotojams.

Asociatyvi / J. Elinsko nuotr.

„Laisvoje rinkoje siūlomos elektros kainos yra penktadaliu mažesnės už priimtina laikytą 28 centų kilovatvalandės kainą, todėl vartotojai ir be valstybės asistavimo gali pasirinkti geriausią kainą, siūlome mokėti 22 centus“, – sako M. Giga.

Iniciatyvos turi imtis patys gyventojai

M. Giga atkreipia dėmesį, kad laisvoji elektros rinka atskleidė didelį konkurencinį potencialą. Kritiniu momentu įsikišusi valstybė padėjo sumažinti finansinę naštą gyventojams, tačiau didmeninėje rinkoje situacija stabilizavosi, o elektros tiekėjai konkuruoja tarpusavyje, todėl būtent vartotojas čia perima iniciatyvą ir pasirinkimo teisę.

„Pagal nutylėjimą vartotojas laikomas kvalifikuotu priimti sau naudingiausią sprendimą renkantis mobiliojo ryšio paslaugą ar duoną vakarienei. Tas pats ir su elektra. Ten, kur iniciatyva yra paslaugos gavėjo pusėje, nereikėtų laukti, kol kažkas kitas įsikiš ir priims sprendimus už jus“, – pastebi M. Giga.

Martynas Giga / „Elektrum Lietuva“ nuotr.

„Elektrum Lietuva“ duomenimis, pastaruosius keletą mėnesių vartotojai aktyviai keičia sutartis ir persirašo mažesnius tarifus. Anot „Elektrum Lietuva“ vadovo, sudėtinga pasakyti, kodėl kai kurie dar yra linkę toleruoti aukštesnę elektros kainą, jei rinkoje jau seniai siūlomos žemesnės kainos. Įmonės skaičiavimu, mėnesio pabaigoje koreguoti sutarčių skuba tūkstančiai namų ūkių, šiuo metu irgi jaučiamas jų suaktyvėjimas, tačiau dar yra likusi dalis ir tokių, kurie kainų piko metu užfiksavę itin aukštus elektros tarifus jų taip ir nepasikeitė, nors jau ir seniai galėjo.

Nėra geresnio laiko už vasarą

Abejojantiems, ar dabar geras laikas „judinti“ savo elektros sutartį ir pakeisti joje numatytą elektros tarifą, jo taikymo trukmę, „Elektrum Lietuva“ vadovas primena, kad geriausias laikas pokyčiams – vasara.

„Ateities sandoriai rodo, kad elektros kaina ateityje krypsta augimo linkme. Dar dvejojantiems galiu pasakyti, kad elektros pirkimo atveju geriau nelaukti žiemos ir šaltojo sezono, kuomet elektros poreikis pats didžiausias, o jos kaina – aukščiausia. Geriausias laikas pokyčiams yra būtent vasara, nepraleiskite jo“, – rekomenduoja M. Giga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA