Povandeninio laivo paieškose – pirmieji radiniai: aptiko „nuolaužų telkinį“ | Kas vyksta Kaune

Povandeninio laivo paieškose – pirmieji radiniai: aptiko „nuolaužų telkinį“ skelbiama, kad įgula žuvo

Lrytas.lt 2023/06/22 21:00
Povandeninio laivo paieškose – pirmieji radiniai: aptiko „nuolaužų telkinį“ / Lrytas.lt montažas

Povandeninis robotas, vykdantis dingusio povandeninio laivo su penkiais žmonėmis paiešką netoli „Titaniko“ liekanų, aptiko „nuolaužų telkinį“, ketvirtadienį pranešė gelbėtojai.

Tai paaiškėjo po to, kai gelbėtojai patvirtino, kad tarptautinė misija, kurios tikslas – surasti laivą, tebėra orientuota į tai, kad įgula būtų rasta gyva, nepaisant nuogąstavimų, kad laive galėjo baigtis deguonies atsargos.

„Jungtinės vadovybės ekspertai vertina informaciją“, – tviteryje pranešė JAV pakrančių apsaugos tarnyba. Ji teigė, kad nuolaužų telkinys buvo rastas „nuotoliniu būdu valdomo aparato (ROV) paieškos zonos ribose netoli „Titaniko“.

Daugiau detalių tarnyba nepateikė, bet sakė, kad 15.00 val. (19.00 val. Grinvičo laiku) Bostone surengs spaudos konferenciją.

Dar du robotai ketvirtadienį buvo pasiųsti ieškoti povandeninio laivo „Titan“, dingusio kažkur didžiuliame Šiaurės Atlanto vandenyno plote ir beveik keturių kilometrų gylyje.

Remdamiesi tuo, kad povandeninis laivas gali turėti oro atsargų iki 96 valandų, gelbėtojai apskaičiavo, kad keleiviams, tarp kurių yra ir brangiai susimokėjusių turistų, deguonies galėjo pritrūkti ankstyvą ketvirtadienio rytą.

Tačiau net ir pasibaigus šiam galimam terminui, JAV pakrančių apsaugos tarnybos kontradmirolas Johnas Maugeris sakė, kad gelbėtojai yra „visiškai atsidavę“ paieškos operacijoms.

Gelbėjimo operacija

Šiaurės Atlante sudėtinga gelbėjimo operacija, kurios metu bandoma surasti povandeninį laivą su 5 žmonėmis, tęsėsi keturias dienas. JAV pakrančių tarnyba praneša kol kas neišsiaiškinusi, ar kiek anksčiau užfiksuotus povandeninius beldimo garsus galėjo sukelti žmonės.

Paieškos zona išsiplėtė dėl antradienį ir trečiadienį užfiksuotų garsų. Gelbėtojai po vandeniu išgirdo triukšmą – smūgių garsus, tačiau neaišku, ar juos sukėlė žmogus, ar kiti metaliniai objektai, kurių nemažai yra aplink „Titaniko“ skendimo vietą.

Į beveik 4 kilometrų gylį panirusio Furgono dydžio ekspedicinio povandeninio laivo jie ieškojo kiek mažesnėje nei Aukštaitijos dydžio teritorijoje. Anot JAV pakrančių apsaugos tarnybos, povandeninis laivas „Titanas“ pradėjo leistis sekmadienį 8 val. ryto ir turėjo iškilti į paviršių po septynių valandų.

6,5 metro ilgio ir 10 tonų sveriantis turistinis povandeninis laivas prarado ryšį su savo antvandeniniu laivu praėjus mažiau nei dviem valandoms po kelionės pradžios.

Paiešką vykdančių pareigūnų teigimu, privaloma išlikti „optimistiškiems ir kupiniems vilties“ – ketvirtadienį prie paieškos prisijungė 10 papildomų laivų ir keli nuotoliniu būdu valdomi povandeniniai laivai. Vis dėlto paieškai vadovaujantis kapitonas išliko realistas: „Atvirai kalbant, mes nežinome, kur jie yra“.

JAV pakrančių apsaugos tarnyba buvo apskaičiavusi, kad deguonis laive esantiems žmonėms turėjo baigtis 7 val. 18 min. rytų laiku JAV, t. y. 14 val. 18 min. Lietuvos laiku, jei jie dar buvo gyvi.

Penkių žmonių ekspedicijoje, į kurią bilietas kainuoja ketvirtį milijono dolerių – ir britų milijardierius, ir pakistanietis verslininkas su vaiku, ir vienas iš laivo kūrėjų.

Pranešama, kad visą ketvirtadienį vandenų dugno gelmes skenavo nuotoliniu būdu valdomi aparatai (ROV) su kameromis. Šiuo metu netoli „Titaniko“ nuolaužų vietos esantis „Poliarinis princas“ – mokslinių tyrimų laivas, iš kurio paleistas „Titanas“ – buvo paieškos valdymo centru.

Pavojai

Hiperbarinės medicinos ekspertas iš Niufaundlendo valstijoje esančio Memorialinio universiteto Sent Džonse Kenas Ledezas BBC teigė, kad oro trūkumas nėra vienintelis pavojus, kuris gresia laive esantiems žmonėms.

Laivas galėjo netekti elektros energijos, kuri greičiausiai turi įtakos kontroliuojant deguonies ir anglies dioksido kiekį laive. Mažėjant deguonies kiekiui, didėja įgulos iškvepiamo anglies dioksido kiekis. Pasak jo, tai gali turėti mirtinų pasekmių. Per didelis dujų kiekis žmogaus kraujyje – hiperkapnija – gali nužudyti žmogų, jei nėra laiku suteikiama pagalba.

/ Reuters, Scanpix nuotr.

„Didėjant anglies dioksido kiekiui, jis pradeda veikti raminamai, tampa panašus į anestetiko dujas, ir jūs užmiegate“, – pasakojo jis.

Tuo metu buvęs Karališkojo karinio jūrų laivyno povandeninio laivo kapitonas Ryanas Ramsey BBC pasakojo, kad internete publikuotus vaizdo įrašus iš „Titano“ vidaus jis detaliai išanalizavo ir nepastebėjo, kad laive būtų anglies dioksidą šalinanti sistema.

„Man tai atrodo kaip didžiausia problema“, – sakė jis.

Pasak kapitono, jei povandeninis laivas yra ant jūros dugno, vandens temperatūra veikiausiai laikosi ties 0 laipsnių. Jei „Titanas“ taip pat prarado elektrą, jis negeneruos jokios energijos, todėl negalės gaminti šilumos.

Dėl šios priežasties įgulai gresia hipotermija – būsena, kai organizmo temperatūra nukrinta iki žemesnės nei reikalinga palaikyti organizmo metabolizmą ir funkcionavimą.

Pasak ekspertų, hipotermijos metu sulėtėjęs kvėpavimas gali padėti išsaugoti daugiau deguonies. Tačiau, anot R. Ramsey, tai gali būti sunku, atsižvelgiant į patiriamą stresą.

Deguonies trūkumas ir anglies dioksido kaupimasis povandeniniame laive reiškia, kad įgulos gebėjimas užmegzti ryšį su paieškos misiją vykdančiais gelbėtojais sumažėja. Įgulai gali būti sunkiau reguliariai daužyti į laivo korpusą bandant sukelti garsą, kurį galėtų užfiksuoti tarnybos.

„Jei jie bus be sąmonės, jie negalės daug kuo sau padėti“, – sakė K. Ledezas.

Mokslų daktaras pridūrė, kad įgula taip pat galėtų išbarstyti anglies dioksidą sugeriančių granulių arba sumažinti energijos naudojimą, jei dar turi elektros energijos.

„Jei kas nors ir gali išgyventi, žinote, tai šie asmenys, – sakė jis. – Tai priklauso tik nuo to, ar jie turi energijos, ir nuo to, ar jie turi šviesos, kad galėtų surasti daiktus ir atlikti šias kontrolės priemones, bet, be abejo, jie vis dar gali būti gyvi.“

Suradus povandeninį laivą, jo iškėlimas užtruks kelias valandas

Giliųjų vandenų tyrinėtojas Davidas Gallo mano, kad reikės stebuklo, norint išgelbėti povandeniniame laive įstrigusius žmones. Vis dėlto jis išgelbėjimo galimybes taip pat vertina optimistiškai.

ITV laidai „Good Morning Britain“ mokslų daktaras pasakojo, kad iš po vandeniu sklindantys garsai yra „patikimi ir pasikartojantys“, o tai reiškia, kad komandos turi manyti, jog jie sklinda iš povandeninio laivo, ir greitai veikti, kad jį surastų.

Povandeninio laivo paieškose – pirmieji radiniai: aptiko „nuolaužų telkinį“ / Lrytas.lt montažas

„Šiuo metu turime daryti prielaidą, kad tai povandeninis laivas, reikia greitai nustatyti tikslią jo buvimo vietą ir pasiųsti ten robotus, kad jie patikrintų, ar ten iš tikrųjų yra povandeninis laivas, – sakė jis. – Jie turi nerti visiškai pasiruošę, tarsi tai tikrai būtų povandeninis laivas, nes nustatyti jo buvimo vietą ir iškelti jį į paviršių užtrunka kelias valandas“, – pabrėžė jis.

Padėtis – „niūri“

Buvęs Karališkojo karinio jūrų laivyno povandeninio laivo kapitonas Ryanas Ramsey apibūdino dabartinę padėtį kaip „niūrią“, kadangi „Titano“ paieškos ir gelbėjimo operacija po to, kai, kaip manoma, povandeniniame laive baigėsi deguonis.

„Tai vienintelis žodis, kuriuo galima apibūdinti šį tragišką įvykį ir beveik baigiamąjį etapą, kai iš gelbėjimo misijos pereinama į paieškos misiją. Tai nereiškia, kad šiuo metu dislokuoti laivai ir pajėgos toliau neieškos.

Įsivaizduoju, kad jie nesustos daugelį dienų, tačiau realybė tokia, kad jei kalbant vien tik apie deguonį, tai jie jo nebeturi. Anglies dioksidas taip pat yra labai svarbus elementas, taip pat ir šaltis. Būtų stebuklas, jei nepaisant to, jie išgyventų.“

Papildyta 22.00 val.

Kaip rašoma BBC paviešintame oficialiame „OceanGate“ pareiškime, manoma, jog įgula prarasta. Įguloje buvo Stocktonas Rushas, Shahzada Dawoodas, Sulemanas Dawoodas, Hamishas Hardingas ir Paulas-Henri Nargeoletas.

„OceanGate“ apgailestauja dėl šių tyrinėtojų netekties. Minima, jog ypač vertinamos pastangos surasti penkis tyrinėtojus, padedant įgulai ir jų šeimoms.

„Tai labai liūdnas metas visai tyrinėtojų bendruomenei ir kiekvienam žuvusiųjų šeimos nariui“, – BBC cituoja ekspedicijos organizatorus.

Spėjama, kad įvykus povandeninio laivo korpuso pažeidimui, milžiniškas vandens slėgis apie 3800 m gylyje sukėlė imploziją ir akimirksniu sugniuždė cilindrinę laivo dalį. Tragedijos priežastys bus nustatinėjamos tiriant rastas anglies pluošto nuolaužas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA