Garantinis elektros tiekimas vasarį smarkiai pinga – kompensavimo nereikės | Kas vyksta Kaune

Garantinis elektros tiekimas vasarį smarkiai pinga – kompensavimo nereikės elektros kainų palyginimas

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2023/01/30 14:52
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Garantinis elektros tiekimas vasarį taps pigiausias per daugiau kaip metus, rodo „Delfi‟ skaičiavimai. Jo klientams kitą mėnesį net nebus reikalinga valstybinė kompensacija. Garantinis tiekimas vasarį bus kur kas pigesnis už visuomeninį tiekimą, o jeigu elektros kaina rinkoje toliau kris, gali tekti pasitempti ir nepriklausomiems tiekėjams.

Kainos pokyčius lemia sausį smarkiai nukritusi kaina elektros biržoje „Nord Pool“. Šį mėnesį, palyginti su pernai gruodžiu, ji mažėjo 61 proc. iki 10,3 cento už kWh (be PVM), kai gruodį kainavo 26,43 cento už kWh.

Tad garantinis tiekimas, kuris ir skaičiuojamas pagal ankstesnio mėnesio biržos kainą, vasarį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu kainuos 21,87 cento – tai apie 22–51 proc. arba 6–22 centais mažiau nei sausį, kai garantinis tiekimas be valstybės kompensacijos kainavo 44,3 cento už kWh, o su ja – 28 centus.

Primename, kad visiems elektros vartotojams šių metų pirmąjį pusmetį taikoma ne didesnė, nei 28,5 cento už kWh kompensacija iki ne mažesnės, nei 28 centų kainų ribos. Taigi, garantiniam tiekimui kompensacija vasarį negalės būti taikoma, nes jo kaina ir taip palyginti žema. 150 kWh sąskaita už šią paslaugą kitą mėnesį sieks 32,8 euro.

Infografike – orientaciniai skaičiavimai, kokia yra garantinio tiekimo kaina vasariui visuomeninio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų pasiūlymų kontekste:

Aukščiau esančiame infografike pateikėme elektros kainų palyginimą artimiausiam laikotarpiui, skaičiuojant su trijų didžiųjų nepriklausomų tiekėjų fiksuotais (6 mėn.–36 mėn.) ir biržos planais.

Norėdami apskaičiuoti „biržinių‟ planų kainą pasinaudojome vidutine sausio mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais ir dedamosiomis. Pastebėtina, kad jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius, ką akcentuoja ir Lietuvos energetikos agentūra (LEA). Daugiau informacijos – jų interneto svetainėse.

Garantinio tiekimo kaina per pastarąjį pusmetį:

Už garantinį tiekimą atsakingas „Energijos skirstymo operatorius‟ (ESO) komentuoja „Delfi‟, kad paslaugos vartotojų nuolat mažėja.

„Bendras skaičius gruodžio mėn. pradžioje buvo apie 55,3 tūkst., o nuo sausio 1 dienos šis skaičius yra mažesnis – apie 48,3 tūkst. Nemažą dalį sudaro buvę „Perlas Energija“ klientai, iš minėtų skaičių, apie 13 tūkst. yra būtent tokie. Taigi skaičius būtų dar mažesnis‟, – praėjusią savaitę komentavo ESO atstovas Paulius Kalmantas.

„Garantinio tiekimo elektros kaina praėjusiais metais buvo aukštesnė nei siūloma nepriklausomų tiekėjų. Vertinant pusės metų, tai yra, 2022 metų antro pusmečio kainas, garantinio tiekimo klientai už 1 kWh mokėjo vidutiniškai 0,06 Eur/kWh daugiau‟, – priduria jis.

ESO pateikia savo skaičiavimus, kokią naudą turėjo nepriklausomų tiekėjų klientai palyginti su garantiniu tiekimu. Kainų palyginimas pateiktas pagal vidutinį I ir II etapo vartotojų elektros energijos suvartojimą (pasirinktas 200–400 kWh per mėnesį arba 1200–2400 kWh vartojimas per 6 mėn.). Čia lyginami nepriklausomų tiekėjų „biržos planai“.

Garantinis ir nepriklausomas tiekimas – palyginimas / ESO nuotr.

Garantinis tiekimas taikomas tiems vartotojams, kurie priklauso I arba II rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo (įskaitant ir „Perlas Energija“ vartotojus). Oficialiai pabrėžiama, kad ši paslauga yra laikina. Tiesa, pastaruoju metu jos tarifas mažėjo: praėjusių metų pabaigoje buvo sumažintas priedas prie biržos kainos, prie jos dabar priskaičiuojamas 15 proc., o ne 25 proc. antkainis.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas praėjusią savaitę sakė, kad garantinis tiekimas nėra patrauklus variantas, nepaisant kainų biržoje kritimo.

„Jis yra mažiausiai patrauklus. Aišku, galime kalbėti, kad šiandien biržoje kaina sumažėjo, bet tai yra tiktai trumpalaikė nauda ir bet kokiu atveju vis tiek, netgi pasirašius su birža susietą (nepriklausomo tiekimo) planą, tu nemoki 15 proc. to antkainio. Tai jau pigiau turėti tokį planą, negu grįžti į garantinį tiekimą‟, – sakė Renatas Pocius.

VERT vadovas paragino gyventojus atidžiai pasižiūrėti į savo elektros tiekimo sutartis ir įsivertinti, ar jie negalėtų mokėti mažiau nei 28 centų už kWh – taip kartu taupydami ir valstybės pinigus, nes jai nereikės kompensuoti kainų skirtumo nepriklausomiems tiekėjams. Savo ruožtu visuomeninio tiekimo klientus, kuriems be kompensacijos tektų mokėti 56,5 cento už kWh (su kompensacija – 28 centus), R. Pocius paragino rinktis nepriklausomą tiekimą. Visuomeninę kainą nustatė VERT lapkričio mėnesį, ji galios iki liepos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA