Beveik 400 pradinukų siuntė ekologinę žinutę ateities žmogui | Kas vyksta Kaune

Beveik 400 pradinukų siuntė ekologinę žinutę ateities žmogui

Renginio akimirka./ Organizatorių nuotr.

Penktadienį beveik 400 Kauno Panemunės pradinės mokyklos moksleivių susirinko integruotame šokio, muzikos ir dailės festivalyje „Žinutė Žmogui“. Išskirtine akcija jie siekė atkreipti dėmesį į globalias ekologines problemas.

Renginyje dalyvavo priešmokyklinukai, pradinių klasių mokiniai, mokytojai, kiti darbuotojai. Festivalio repertuarą kūrė ir ekologinių problemų sprendimų ieškojo patys moksleiviai. Vaikų su mokytojais kartu sukurti šokiai bei muzika, pagamintos įvairios instaliacijos buvo papildytos profesionaliu šviesų šou.

Renginio akimirka./ Organizatorių nuotr.

Skatino ekologinį sąmoningumą

Viena iš renginio organizatorių šokių mokytoja Ina Violeta Šlapikienė akcentavo, kad globalaus užterštumo problema šiandien išlieka viena opiausių pasaulyje, tad ekologinį sąmoningumą būtina skatinti nuo pat mažens, ugdyti mokykloje.

„Šio tikslo paskatinta mokyklos bendruomenė nuo spalio mėnesio gilino žinias ekologinių problemų srityje, ieškojo jų sprendimo būdų“, – pridūrė ji.

Renginio metu siekta perduoti specialią žinutę žmogui, kuris kurs pasaulio ateitį – raginta imtis pokyčių pradedant nuo savęs, taip pat giliai pažvelgta į gyvybę, žmogaus vaidmenį ir poveikį supančiai aplinkai.

„382 vaikų širdys plakė vienu ritmu. Buvo bauginančios tylos ir viską paslepiančios tamsos. Žinutė aiški – mes privalome keistis. Dabartiniai vaikai yra paskutinė karta, kuri gali imtis pokyčių. Dėl savo, mano ir tavo ateities“, – sakė dailės mokytoja Daina Nemčinskaitė.

Renginio organizatoriai atkreipė dėmesį, kad nors aplinkos tarša, nykstančios rūšys, ekstremalūs reiškiniai bei klimato kaita tiesiogiai liečia kiekvieną, tačiau didžiosios visuomenės dalies širdžių tai „neužkabina“. Nei mokslo faktai, nei grėsmingos ateities prognozės nepaliečia vartotojiškos, daiktų kultūrą gerbiančios visuomenės širdžių.

Renginio akimirka./ Organizatorių nuotr.

Vartoti tik tiek – kiek reikia

Viena iš renginio organizatorių muzikos mokytoja Giedrė Teiberytė-Liaugaudė pasakojo, kad dar nuo spalio mėnesio menų pamokose mokiniai domėjosi, kas yra ekologija bei kokios yra taršos rūšys. Anot jos, įdomiausios mažiesiems pasirodė garso ir šviesos taršos. Šviesa ir garsas tapo ekologinių nelaimių atpažinimo bei galimų sprendimo būdų paieškos priemonėmis.

„Aplinkosaugai skirtame festivalyje mokiniai kūrė muzikinius takelius, piešė, su tėvais kūrė kostiumus. Svarbiausia – visa tai išreiškė be žodžių. Tyla buvo viena iš priemonių, kuri vaikams judesiu ir vaizdu leido perduoti savo mintis ir jausmus apie Žemės skaudulius”, – teigė G. Teiberytė-Liaugaudė.

Ji pažymėjo, kad pirmų klasių mokiniai sugalvojo, jog mokykloje gali taupyti duoną ir taip prisidėti prie maisto nešvaistymo.

„Mokiniai skaičiavo, kiek duonos riekelių jiems padedama valgykloje bei kiek jų suvalgoma. Tada sugalvojo idėją, kad duona būtų dedama bendrai ir kiekvienas vaikas pasiimtų tiek, kiek jam reikia. Taip jie apskaičiavo, kiek duonos kepalėlių galima sutaupyti ir neišmesti, nededant kiekvienam vaikui, o leidžiant imti tik tiems, kurie to nori”, – sakė pašnekovė.

„Mes atliekas rūšiuojame mokykloje, o namuose ne visi; jei mano močiutė žinotų, kad vandenyne yra sala iš šiukšlių, gal elgtųsi kitaip; aš nežinojau, kad upelis liūdi, o dabar žinau“, – vaikų mintis perpasakojo mokytoja Giedrė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA