„Auksine teatro rūtos šakele” pagerbti išskirtiniai meno idėjai atsidavę kūrėjai | Kas vyksta Kaune

„Auksine teatro rūtos šakele” pagerbti išskirtiniai meno idėjai atsidavę kūrėjai

„Auksinės teatro rūtos šakelės” apdovanojimai / D. Stankevičiaus nuotr.

Antrus metus iš eilės apdovanojimai, įteikiant garbingus padėkos ženklus bei premijas, surengti Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT), šiemet mininčiame savo 102-ąjį gimtadienį.

Pirmadienio vakarą teatro Didžiojoje salėje vykusioje šventėje, aidint ovacijoms, „Auksinės teatro rūtos šakelės” įteiktos penketui aktorių bei teatro darbuotojų.

Už gyvenimo nuopelnus pagerbtas vyriausiasis salės administratorius Rimantas Štaras, taip pat – aktorė Daiva Stubraitė. Už išskirtinius šių metų pasiekimus – aktorius Dainius Svobonas, teatro siuvyklos vedėja Janina Necelienė bei generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė. Jiems padėkota už ilgametę tarnystę bei ištikimybę pašaukimui ir meno idėjai.

Specialus teatro bičiulių iš verslo klubo prizas už metų kūrybinį proveržį įteiktas jaunam aktoriui Mariui Karoliui Gotbergui. Jam bus finansuota trumpa stažuotė – 4 dienų išvyka pasisemti patirties į garsų užsienio teatrą.

„Nors esu vilnietis, bet man smagu būti šiame teatre. Jaučiu, kad po truputį prisirišiu ir prie teatro, ir prie Kauno”, – kalbėjo aktorius, šiais metais NKDT premjerose sukūręs 4 ryškius vaidmenis.

O pirmiausia, prieš apdovanojimų įteikimą, trumpame filmuke buvo pristatyti 2022-ųjų premjeriniai spektakliai bei jų kūrėjai. Paskui sveikindamas apdovanotuosius, NKDT generalinis direktorius Egidijus Stancikas pabrėžė, jog šie metai teatrui buvo patys veržliausi. Jie iš visų pareikalavo daug energijos.

„Ir dirbdami, negalėjome nestabtelti, kad suteiktume kūrėjams galimybę pasidžiaugti savo kūrybos vaisiais”, – sakė teatro vadovas, nuoširdžiai padėkojęs ir rėmėjams.

Anot NKDT atstovės Jolantos Garnytės–Jadkauskienės, padėkos ženklas „Auksinė teatro rūtos šakelė” simbolizuoja verslo bei kultūros suartėjimą. Šio apdovanojimo mecenatai – įmonių grupė „SDG” (Saugaus darbo garantas) bei jos vadovai Rūta bei Eduardas Jasai. Jiems pakilus į sceną įteikti vieną iš prizų, Rūta gana netikėtai savo meilę teatrui išsakė poetiniu kūriniu, „sudėliotu” iš NKDT spektaklių pavadinimų.

Beje, vertus apdovanojimų ir premijų (1500 Eur) ne teatro vadovai išrinko. Kandidatus siūlė NKDT bendruomenė, rinko speciali komisija, sudaryta iš teatro darbuotojų, Lietuvos teatro sąjungos ir prizo steigėjų atstovų. Sulaukta daugybės nominantų pasiūlymų, nes besibaigiantys 2022-ieji buvo gausūs skirtingo žanro premjerų.

Šventėje teatralus sveikino verslo atstovai, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius profesorius Juozas Augutis, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kiti svečiai. Lietuvos Respublikos kultūros ministro pavaduotojas Albinas Vilčinskas įteikė aktoriui Dainiui Svobonui ir išskirtinį ministerijos apdovanojimą „Neš savo šviesą ir tikėk”. Ta proga aktorius pajuokavo: „netikėk valdžia, nes ji visada tave apiburs, kad nukreiptų nuo pagrindinio tikslo, – netrukus jau rimčiau dar pasakė, – ačiū žiūrovams, kad esate, nes mes vardan jūsų esame”.

Gimtadienio šventėje truputį nostalgišką nuotaiką, lyg nebylaus kino laikais, garso (skambindamas fortepijonu) ir vaizdo (ekrane) instaliaciją – improvizaciją „Teatras mano muzikoje” kūrė maestro Giedrius Kuprevičius, daug kam žadindamas nemažai brangių prisiminimų apie išskirtinius teatro įvykius.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune” teigė teatro atstovė J. Garnytė–Jadkauskienė, šis kompozitorius įvairiais savo kūrybinės biografijos laikotarpiais yra sukūręs muziką penkiolikai pastatymų Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Pažymėtina, kad jis pernai gruodį buvo tarp pirmųjų penkių apdovanotųjų NKDT „Auksine rūtos šakele”. Priimdamas apdovanojimą, K. Kuprevičius tuomet kalbėjo, jog Kauno dramos teatras jam gerai pažįstamas iš vaikystės, nes čia dirbo jo Mama, taip pat – Tėvas.

„O 1969-aisiais į Kauno dramos teatrą atėjau su muzika pirmajam savo darbui, ir tai buvo „Mamutų medžioklė”. (…) Mamutai niekada neišnyks, jie ir dabar siaučia. Tai, kas gero kultūroje vyksta, yra mamutų darbas, O kas nepavyksta, – ne mamutai čia veikia. Nežinau, koks žvėris tokiu atveju pasidarbuoja, net jeigu jį kai kas ir pavadina mitiniu žvėrimi…”, – su jam būdinga lengva ironija dėstė Nacionalinės premijos laureatas kompozitorius G. Kuprevičius.

Kaip ir pernai, taip ir šiemet, Nacionalinio Kauno dramos teatro gimtadienio šventės pabaigoje, pagal 2021-aisiais užgimusią tradiciją, visų laukė saldžios vaišės – kreminiai desertai ir stiklinės, pilnos spanguolių kisieliaus (juk savaitgalį – Kūčios).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA