A. Bilotaitė: migracijos krizei suvaldyti reikalinga ES teisinė bazė | Kas vyksta Kaune

A. Bilotaitė: migracijos krizei suvaldyti reikalinga ES teisinė bazė

BNS 2022/10/14 21:02
Asociatyvi / VSAT nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžia būtinybę kuo skubiau prie šiandienos realijų pritaikyti ES teisinę bazę ir padėti suvaldyti besitęsiančią neteisėtos migracijos krizę prie rytinių ES išorės sienų.

„Šiuo metu ES teisė nesudaro mums galimybės veiksmingai gintis nuo autoritarinių režimų keliamos grėsmės, todėl savo ir visos ES saugumo klausimą sprendžiame nacionalinėmis priemonėmis. Tačiau tai nėra tvarus sprendimas, mes turime būti vieningi ir nedelsdami susitarti dėl reikiamų teisinių įrankių sukūrimo ES lygiu. Antraip, laikydamiesi tarptautinių įsipareigojimų, ir toliau išliksime savo pačių teisės įkaitais“, – penktadienį Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrų taryboje Liuksemburge kalbėjo A. Bilotaitė, rašoma ministerijos pranešime.

Ministrė A. Bilotaitė padėkojo pirmininkaujančiai Čekijai už pastangas siekiant pažangos ES migracijos politikoje. Ji pabrėžė, jog su hibridiniais išpuoliais ir migrantų instrumentalizavimu susiduriančioms valstybėms narėms būtina nedelsiant turėti teisines atsako priemones, o tam reikia adaptuoti ES teisėje nustatytas taisykles ir terminus.

Ministrė taip pat paragino sutelkti dėmesį į neteisėtų sienos kirtimų prevenciją ir pristatė Lietuvos įgyvendintas priemones – pabaigtą statyti fizinį barjerą, baigiamas įrenginėti modernias sienos stebėjimo sistemas. Ministrė padėkojo Europos Komisijai už finansinę paramą šiuo tikslu ir pavadino tai svariu įnašu į solidarų ES migracijos valdymą.

Ministrė taryboje pabrėžė regioninio sprendimo riboti Rusijos piliečių patekimą į ES veiksmingumą ir ragino kitas ES šalis pasekti Baltijos šalių ir Lenkijos pavyzdžiu.

Per susitikimą Liuksemberge Europos Komisija pristato situaciją migracijos srityje bei Šengeno barometrą, o Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ – strateginę rizikos analizę artimiausiam dešimtmečiui, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Ministrai taip pat ieškos sutarimo ES migracijos politikos klausimais, diskutuos dėl efektyvesnio sienų valdymo, aptars valstybių narių pasirengimą priimti Ukrainos karo pabėgėlius žiemos sąlygomis, karo poveikį ES vidaus saugumui.

Praėjusiais metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Pernai rugpjūtį ėmus taikyti neteisėtų migrantų apgręžimo politiką, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista daugiau nei 17,2 tūkstančio. Dalis užsieniečių patekti bandė ne vieną kartą.

Šį migrantų iš Baltarusijos antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA