Skaitytojas užfiksavo pasieniečių sujudimą Petrašiūnuose: tai vyksta kone kasdien | Kas vyksta Kaune

Skaitytojas užfiksavo pasieniečių sujudimą Petrašiūnuose: tai vyksta kone kasdien

Penktadienio vakarą „Kas vyksta Kaune“ skaitytojui parūpo, ką pasieniečių sraigtasparnis ir ekipažai veikia Petrašiūnuose. Pasirodo, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai vykdė suplanuotą skrydį, susijusį su Kaliningrado tranzitu.

„Kas vyksta, kad ir pasieniečių su mašinomis pilna, ir lėktuvas suka ratus“, – penktadienį, apie 19.40 val., sraigtasparnį virš Kauno jachtklubo fiksavo vyras.

Jis patikslino be sraigtasparnio aplink Petrašiūnus matęs bent du pasieniečių ekipažus, skaitytojui susidarė įspūdis, kad kažko ieškoma, tačiau netrukus paaiškėjo tikroji veiksmų priežastis.

VSAT Aviacijos valdybos operatyvinis budėtojas „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad planinis skrydis vykdomas į Kaliningrado sritį važiuojančio Rusijos Federacijos traukinio palydai, o ši vykdoma praktiškai kas dieną.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos. Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

VSAT atstovas Giedrius Mišutis naujienų agentūrai ELTA rugsėjo 17-ąją nurodė, kad šiemet į Lietuvą atvyko 395 tūkst. Rusijos piliečių, iš kurių 181 tūkst. per šalies teritoriją vyko Kaliningrado tranzitu.

Anot G. Mišučio, tranzitu per Lietuvą iš Kaliningrado arba į jį vykstantys asmenys nepatenka į papildomus, sustiprintus tikrinimus.

Vidaus reikalų ministerijos skaičiavimu, nuo rugsėjo 19 d., kai Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Lenkija priėmė regioninį sprendimą sugriežtinti individualią Rusijos piliečių patikrą, bendras vykstančiųjų Rusijos piliečių srautas sumažėjo apie 45 proc.

Primename, kad ketvirtadienį Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas nusprendė patikslinti valstybės sienos kirtimo tvarką. Toliau į Lietuvą nebus įleidžiami Vyriausybės nustatytų kriterijų neatitinkantys asmenys, išskyrus lietuvių kilmę patvirtinantį dokumentą ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybės pažymėjimą turinčius asmenis bei nelydimus nepilnamečius.

Išimtys taikomos ir tais atvejais, jeigu iš Užsienio reikalų ministerijos bus gauta išankstinė informacija, kad yra poreikis įleisti Rusijos piliečius humanitariniais pagrindais.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA