„Žalvaris“ direktorius atskleidė, kas degė šią naktį – Kas vyksta Kaune

„Žalvaris“ direktorius atskleidė, kas degė šią naktį prieš grįžtant į darbus, rekomenduoja įsivertinti riziką

D. Biržiečio nuotr.

Kauno atliekų įmonėje „Žalvaris“ ketvirtadienį kilęs gaisras naktį buvo suvaldytas, atliekami baigiamieji darbai. Apie gaisrą penktadienį pasisakė ir įmonės direktorius Vitoldas Sapožnikovas. Aiškėja, kad sudegė 135 tonos popieriaus ir 250 tonų plastiko.

Kaip penktadienį išplatintame pranešime žiniasklaidai teigė bendrovės „Žalvaris” direktorius V. Sapožnikovas, gaisro metu ketvirtadienį degė nepavojingosios antrinės popieriaus ir plėvelės atliekos.

„Vakar apie 22 val. bendrovės „Žalvaris” Kauno skyriuje, antrinių atliekų rūšiavimo patalpose kilo gaisras – dėl kol kas nenustatytų priežasčių užsiliepsnojo nepavojingosios antrinės popieriaus ir plėvelės atliekos.

Ugnis plito labai greitai, apimdama visą sandėlio patalpą ir persimesdama į kitą šalia esantį pastatą. Į teritoriją ugnis neišplito, gaisras buvo lokalizuotas sandėliuose. Gaisro metu preliminariais duomenimis sudegė 135 tonos popieriaus ir 250 tonų plastiko. Šiuo metu, remiantis GPAIS duomenimis ir teritorijos auditu, nustatinėjami kitų ugnies sunaikintų medžiagų kiekiai”, – komentavo V. Sapožnikovas.

Jis dar kartą pabrėžė, kad įvykio metu žmonės nenukentėjo.

„Esame dėkingi ugniagesiams už jų greitą ir profesionalų darbą malšinti ugnį. Gaisras šiuo metu yra užgesintas, įvykio vietoje vis dar dirba gaisrinės saugos ir aplinkosaugos specialistai. Šiuo metu ženklių oro kokybės pakeitimų Kauno mieste ir aplinkinėse gyvenvietėse nėra nustatyta.

Apgailestaujame dėl įvykusios nelaimės. Esame visiškai atviri ir bendradarbiaujame su tyrimą atliekančiomis institucijomis, siekdami išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis ir galimą žalą aplinkai. Institucijoms surinkus visą įmonės teritorijoje esamą tyrimui reikalingą medžiagą ir gavę leidimą tvarkyti gaisravietę, nedelsiant savo lėšomis pradėsime gaisro padarinių likvidavimo darbus”, – teigė „Žalvaris” direktorius.

Anot V. Sapožnikovo, įmonės veikla nėra sustojusi.

„Veikla tęsiama, esame pajėgūs vykdyti visus mūsų prisiimtus įsipareigojimus klientams. Dėl nelaimės padarinių šalinimo Kauno regiono klientų aptarnavimą užtikrins kiti mūsų padaliniai Lietuvoje. Tyrimas vykdomas, nuostoliai įmonei tikslinami”, – pridūrė jis.

„Žalvaris” yra viena didžiausių ir ilgiausiai veikiančių pramonės atliekų tvarkymo įmonių Lietuvoje ir lyderiaujanti šio sektoriaus bendrovė Baltijos šalyse. Bendrovei priklauso 10 atliekų surinkimo ir tvarkymo padalinių, įmonė aptarnauja daugiau nei 4 000 klientų visoje šalyje.

„Žalvaryje” dirba 150 darbuotojų, iš kurių 60 – įvairių sričių specialistai, įskaitant 11 darbuotojų, teikiančių aplinkosauginės dokumentacijos rengimo, audito, atliekų apskaitos bei konsultavimo paslaugas.

Rekomendacijos aplinkinėms įmonėms

Dėl gaisro bendrovėje „Žalvaris“, kurio metu, anot ugniagesių gelbėtojų, daugiausia degė popierius, polietilenas, alyvų talpos bei kitos pavojingos cheminių medžiagų atliekos, į aplinkos orą išsiskyrė pavojingos cheminės medžiagos, kurios gali sukelti žalą žmogaus organizmui tiesiogiai arba ilgainiui gali daryti neigiamą poveikį žmogaus sveikatai.

Žmogaus sveikatai pavojingi cheminiai veiksniai galėjo patekti į netoli UAB „Žalvaris“ Kaune esančių įmonių teritorijas ir kelti pavojų ten esantiems darbuotojams.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) rekomenduoja darbdaviams atkreipti dėmesį į galimus darbuotojų skundus dėl suprastėjusios darbuotojų sveikatos dėl patirto neigiamo poveikio gaisro metu.

Jeigu yra gaunami tokie darbuotojų nusiskundimai, būtina siųsti darbuotojus neeiliniam sveikatos patikrinimui ir įsitikinti, kad darbuotojų sveiktos būklė leidžia jiems dirbti konkrečius darbus, rašoma VDI pranešime žiniasklaidai.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo 25 straipsnio 2 dalimi, darbdavys organizuoja profesinės rizikos vertinimą ir tuo pagrindu įvertina (nustato) faktinę darbuotojų saugos ir sveikatos būklę įmonėje ir atskirose jos vietose.

Akivaizdu, kad po gaisro, įmonių, esančių gaisro paveiktoje zonoje, darbuotojų saugos ir sveikatos būklė neatitinka darbuotojų saugą ir sveikatą norminių teisės aktų reikalavimų, nes rizika tampa nepriimtina, dėl ko turėtų būti sustabdyti visi darbai ir evakuoti darbuotojai.

Įmonėms, patenkančioms į gaisro padarinių poveikio zoną, norinčioms atnaujinti savo veiklą, privalu atlikti profesinės rizikos vertinimą iš naujo ir įsitikinti, kad rizika šių įmonių darbo vietose yra toleruotina bei nustatyti esamos rizikos dydį siekiant kiek įmanoma tiksliau parinkti būtinas bei tinkamas prevencines priemones, įskaitant kolektyvines saugos priemones bei asmenines apsaugos priemones, kitaip tariant, būtina sumažinti riziką iki priimtino lygio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA