KTU mokslininkė apie „Žalvario” gaisrą: į orą galėjo išsiskirti ypatingai pavojingi teršalai | Kas vyksta Kaune

KTU mokslininkė apie „Žalvario” gaisrą: į orą galėjo išsiskirti ypatingai pavojingi teršalai

D. Biržiečio nuotr.

Vakar naktį Kaune, bendrovės „Žalvaris” patalpose, įsiplieskė didelis gaisras, aitrūs dūmai buvo juntami daugelyje Kauno rajonų. Kauno technologijos universiteto (KTU) Aplinkosaugos technologijos katedros vadovė Violetos Kaunelienės teigimu, į orą galėjo išsiskirti ypatingai pavojingi teršalai.

Kaip jau buvo rašyta, gaisras kilo bendrovės „Žalvaris” patalpose, kuriose buvo laikomos popieriaus, polietileno atliekos bei alyvų talpos, o gyventojai girdėjo sprogimus. Veikiausiai, sproginėjo šios alyvų talpos. Panaudotos, atidirbusios alyvos ar tepalai priskiriami pavojingosioms atliekoms.

„Bet koks gaisras teršia atmosferą, tačiau degant alyvoms į orą išsiskiria ypatingai daug pavojingų teršalų, tad gyventojams tikrai būtina kuo mažiau būti lauke ir užsidaryti langus. Net ir visiškai užgesinus gaisrą, tarša greitai neišsisklaidys, nes atmosferos sąlygos tam nėra palankios – artimiausiu metu lietaus neprognozuojama, pūs labai silpnas vėjas.

Tai didelis taršos židinys. Dalis alyvų bei užteršto gesinimo vandens tikrai bus patekę į nuotekų sistemą. Šiuo atveju, labai svarbu įsitikinti, ar alyvos ir tepalai nenutekėjo į gruntą, kur gali pasiekti gruntinius vandenis, tačiau tam reikalingi papildomi tyrimai”, – KTU pranešime teigia V. Kaunelienė.

Tuo metu Kauno miesto savivaldybė penktadienio rytą informavo, kad aplink gaisro vietą Amaliuose, Petrašiūnuose bei Palemone ir bendrai mieste ženklių oro kokybės pakitimų neužfiksuota.

Vis dėlto saugant sveikatą, aplinkinių mikrorajonų gyventojams rekomenduojama daugiau būti uždarose patalpose, vengti ilgesnių pasivaikščiojimų lauke. Taip pat vėdinant patalpas, langus ar orlaides uždengti drėgnu audeklu. Saugoti kvėpavimo takus, pridengiant juos marlės kauke (raiščiu), vatos ir marlės kauke (raiščiu) ar respiratoriumi.

Kas vyksta Kaune“ primena, kad kauniečiai gali stebėti oro užterštumą savo gyvenamajame mikrorajone čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA