Dėl planuojamų mitingų svarstoma riboti patekimą į Kauną ir Vilnių – Kas vyksta Kaune

Dėl planuojamų mitingų svarstoma riboti patekimą į Kauną ir Vilnių

BNS / Jūratė Skėrytė 2021/09/02 12:59

Policija sako, kad rengiantis dideliems mitingams Vilniuje ir Kaune, svarstoma galimybė riboti eismą bei patekimą į miestą ar tam tikrą jo dalį. Manoma, kad į „Kaunas Pride“ eitynės susirinks apie 1 tūkst. žmonių

„Jeigu matysim, kad žmonės netelpa, labai daug žmonių, žiūrovų, jeigu netilps Laisvės alėjoje. Apie tai pranešim galbūt dar penktadienį“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Policija sako, kad visuomenė apie ribojimus detaliau bus informuota prieš artėjančius mitingus tiek Kaune, tiek Vilniuje.

Policija ketvirtadienį paragino visuomenę nedalyvauti neteisėtuose susirinkimuose, pabrėžusi, kad tai užtraukia atsakomybę ir organizatoriams, ir dalyviams.

Vilniuje ir Kaune rugsėjo pradžioje organizuojami du dideli mitingai, tačiau kol kas nėra gauti leidimai jų organizavimui.

Policijos departamente buvo surengtos tarpinstitucinės stalo pratybos, siekiant pasirengti galimiems artėjantiems renginiams Kaune ir Vilniuje.

Dėl galimo neteisėto susirinkimo organizavimo Kauno apskrities policija įspėjo ir organizatorius.

Eisenoje Kaune dalyvaus apie 1 tūkst. žmonių

Eitynių už homoseksualių ir translyčių asmenų teises „Kaunas Pride“ organizatoriai tikisi, kad šeštadienį jose dalyvaus apie 1 tūkst. žmonių.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po susitikimo su eitynių organizatoriais sakė, kad jose dalyvauti negalės, nes šeštadienį Vilniuje turės priimti eurokomisarą, atsakingą už migracijos klausimus.

„Pati fiziškai sudalyvauti šeštadienio renginyje negalėsiu“, – teigė ji.

Vienas „Kaunas Pride“ atstovų Rokas Budrauskas teigė, kad eitynės prasidės vidurdienį, prie soboro, bus einama Laisvės alėja iki jos pabaigos ir atgal.

Jis tvirtino esąs tikras, kad renginys vyks saugiai, tik apgailestavo, jog miesto savivaldybė savo draudimais, vilkinimu „sukuria nesaugią padėtį miestiečiams“.

R. Budrausko teigimu, su tuo susiduria ir kitos už savo teises Kaune kovojančios bendruomenės.

„Visi žmonės, kurie Kaune kažkaip kovoja prieš dabartinę valdžią ar nori kovoti už savo teises, yra spaudžiami į tylą“, – sakė jis.

„Kaunas Pride“ atstovas tvirtino, kad saugumą per eitynes užtikrins policija. Anot jo, šeštadienį žadama sutelkti dideles pareigūnų pajėgas.

„Kiek kalbėjome su policija, atrodo, kad Smetona tuoj perversmą darys Kaune, nes bus labai daug apsaugos tiek aplink Laisvės alėją, tiek aplinkinėse vietose“, – po susitikimo su Seimo pirmininke Vilniuje žurnalistams sakė R. Budrauskas.

Ribojimai rengti protesto akcijas kelia nerimą, sako Seimo pirmininkė

„Man kelia nerimą savivaldybių ribojimai teisės susirinkti ir išsakyti savo nuomonę“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Taip ji komentavo Kauno miesto savivaldybės atsisakymą suderinti eitynes už homoseksualių ir translyčių asmenų teises rugsėjo 4 dieną bei Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą neleisti rugsėjo 10 dieną mitingo prie Seimo prieš ribojimus, susijusius su COVID-19 valdymu.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad nepaisant to, jog savivaldybių sprendimai buvo argumentuoti, Konstitucija garantuoja teisę į taikius susirinkimus.

„Tai yra savivaldybės kompetencija priimti tokį sprendimą, net kaip minėjau, Konstitucijoje numatyta teisė yra iš esmės ypač svarbi ir neliečiama, ir mes turime daryti viską, kad mūsų šalyje teisė į susirinkimus, į taikius protestus niekaip nebūtų ribojama“, – tvirtino Seimo vadovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA