Vasara Švietimo istorijos muziejuje: 19 edukacijų, lauko kinas, R. Magritte paroda | Kas vyksta Kaune

Vasara Švietimo istorijos muziejuje: 19 edukacijų, lauko kinas, R. Magritte paroda

R. Tenio nuotr.

Vasara – puikus laikas neskubant aplankyti muziejus. Šįkart užsukame į Lietuvos švietimo istorijos muziejų ir apžvelgiame, ką įdomaus čia galima nuveikti.

19 edukacijų

Lietuvos švietimo istorijos muziejuje (Vytauto pr. 52) šiuo metu siūloma net 19 skirtingų edukacinių užsiėmimų.

Tarpukario salonas Lietuvos švietimo istorijos muziejuje/ R. Tenio nuotr.

Pirmame aukšte esančioje art deco erdvėje galima prisėsti ant art deco stiliaus baldų, išgerti kavos, pasimėgauti muzika ir kvapais. Čia pat stovi naujas šachmatų stalas, kurį išbandyti siūloma šeimoms su vaikais, grupėms ar keliese atėjus su bičiuliams.

Šiame aukšte yra muziejaus įkūrėjo Vinco Ruzgo memorialinis kabinetas, skaitykla.

Naujoje sovietmečio „Klasės“ erdvėje stovi mokykliniai suolai, mokytojo stalas, ten vyksta virtualios edukacijos: „dailyraštis“, kurio metu mokomasi dailiai rašyti ir „matematikos galia“ – šio užsiėmimo metu tenka išspręsti daugybę užduočių. Planuojama, kad ateityje šioje klasėje bus galima rengti gyvus klasės susitikimus ne tik kauniečiams, bet ir miesto svečiams.

Sovietmečio moksleivių uniformos/ R. Tenio nuotr.

Antrame aukšte yra skirtingų laikotarpių salės „Iš amžių glūdumos į mus“. Ekspozicija supažindina lankytojus su švietimo raida Lietuvoje nuo pirmosios mokyklos prie Vilniaus katedros paminėjimo 1397 m. iki 1904 – 1940 m.

„Džiugu, kad apsilanko skirtingų kartų žmonės vienu metu: seneliai anūkams rodo pirštu į pieštukines, plunksnas ar elementorius, kurie jiems gerai pažįstami, pasakoja apie savo patirtis mokykloje“, – sakė muziejaus atstovė Rūta Medinienė.

Lietuvos švietimo istorijos muziejaus ekspozicija/ R. Tenio nuotr.

Trečiame aukšte yra populiariausia muziejaus ekspozicija „Pasakyta – parašyta“. Erdvėje įrengtos aštuonios individualaus veikimo zonos: „Vakarų rašto tradicijos“, „Senoji mokykla“, „Sekretorės era“, „SOS“, „Paliesk raidę“, „Gestų kalba“, „Kodai“ ir „Ženklai, simboliai, piktogramos“. „Čia galima liesti, pažinti patirti, išmokti ir sužinoti“, – komentavo muziejaus atstovė.

Trečiame aukšte įrengta ir gamtos ekspozicija su senosios gamtos mokslų vaizdinėmis mokymo priemonėmis; veikia terminalas – viktorina apie paukščių pažinimą, taip pat yra žmogaus torsas, kuriame galima mokytis, pažinti, išrinkti ir sudėti žmogaus vidaus organus. Ekspozicijoje sukurta tikroviška gamtos aplinka, akį traukia išskirtiniai eksponatai – mineralai.

Montessori klasė / R. Tenio nuotr.

Montessori klasėje vaikai ir suaugusieji kartu įveikinėja užduotis, galvosūkius ir turiningai leidžia laiką.

Muziejuje vyksta edukaciniai užsiėmimai mokiniams ir šeimoms su vaikais – „Kur(k)artu”. Jų metu galima mokytis brailio rašto, gestų kalbos, Morzės abėcėlės taip pat pažinti Lietuvos gyvūnus ir augalus.

3 aukšte taip pat yra renginių salė, joje patogu įsitaisyti jaukiuose sėdmaišiuose ir žiūrėti filmus.

Kinas po atviru dangumi muziejaus kiemelyje./ Kino centro „Romuva” nuotr.

 Lauko kinas, vasaros stovyklos

Vasaros vakarais Lietuvos švietimo istorijos muziejaus kiemelyje vyksta „Romuvos“ lauko kino vakarai. Muziejaus kiemelyje rodomi naujausi, pasaulio kino festivalius aplankę ir pripažinimo sulaukę filmai. Kino seansai vyksta pirmadienio-šeštadienio vakarais.

Muziejuje taip pat rengiamos vaikų vasaros stovyklos, o liepos 22 d. atidaryta vieno garsiausių XX a. belgų siurrealisto René Magritte paroda: „René Magritte. Graphical Works“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA