Diskusijoje „Kurkime Kauną kartu“ – Socialinių mokslų kolegijos idėjos Aleksoto augimui | Kas vyksta Kaune

Diskusijoje „Kurkime Kauną kartu“ – Socialinių mokslų kolegijos idėjos Aleksoto augimui

Organizatorių nuotr.

Kauno Aleksoto mikrorajone 2021 metų spalio mėnesį planuojamas Socialinių mokslų kolegijos vystomo edukacinio-kūrybinio komplekso startas. Laukiant, kol bus įgyvendintas komplekso projektas, Socialinių mokslų kolegija kauniečius pakvietė tapti jo įveiklinimo vizijos bendrakūrėjais. Tiesioginės diskusijos portale „Kas vyksta Kaune“ metu, kolegijos atstovai ir kviestiniai specialistai dalijosi idėjomis, įžvalgomis bei vizija, kaip sukurti veržlų, augantį ir klestintį Aleksoto rajoną bei įveiklinti jo bendruomenę.

Aleksote, adresu Vilties g. 2, ilgus dešimtmečius apleistas stovėjo įspūdingas dviejų aukštų, 1917 metais statytas administracinis pastatas, pro šalį važiuojančius ar einančius kauniečius traukęs savo išskirtiniu eksterjeru ir architektūra.

2020 metų rudenį miestiečius pasiekė žinia, kad pastatas bus kruopščiai renovuotas, o greta jo atsidurs ir dar vienas naujas daugiafunkcinis objektas. Šių pokyčių autoriai – 2018 metų rugsėjį veiklą Kaune pradėjusi Socialinių mokslų kolegija (toliau – SMK).

„Per pastaruosius 5-10 metų Kaunas pakeitė ne tik savo veidą, bet ir dalį identiteto. Įvyko tarsi energetinis virsmas. Stebėdami, koks potencialas auga Kaune, nusprendėme, kad tolimesnis mūsų plėtros etapas turi vykti būtent čia. Na, o šiandien jau galima teigti, kad dar nė viename SMK plėtros etape nebuvo tokio spartaus augimo, kokį turime Kaune. Atitinkamai, iki šiol nesame priėmę ir tokių greitų sprendimų investuoti į pastatus ir infrastruktūrą. Kaune mes dar neišleidome pirmųjų absolventų, o jau turime kylančias naujojo pastato sienas.

Atsižvelgiant į intelektualiai ir kultūriškai turtingą miesto istoriją bei šiandieninį veržlumą, tikime, kad atsidūrėme tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Tad šis mūsų kvietimas bendradarbiauti ir diskutuoti išduoda ir pagrindinį mūsų tikslą kuriantis Aleksote – kurkime taip, kad mūsų darbai ir partnerystės rezultatai išliktų ne dešimtmetį, o ilgus amžius ateitiems kartoms“, – sakė Socialinių mokslų kolegijos kanclerė Gabija Skučaitė.

Gabija Skučaitė / Organizatorių nuotr.

SMK Kauno filialo vadovės Ingos Bilinskienės teigimu, siekiamybė, jog naujieji daugiafunkciniai pastatai taptų mokslo, verslo ir miesto bendruomenės sinergijos vieta.

„Tiek miestas, tiek SMK šiandien susitinka proveržio periode ir, tikiu, kad šiame etape galime kalbėti apie puikią draugystę – bendruomenės, aukštojo mokslo institucijos ir savivaldos. Susijungę mes galime sukurti daug bendrų projektų, tvarios veiklos.

Tikiu, kad čia užgims daugybė renginių miestui, megsis mokslo ir verslo sąlytis, galėsime pasigirti čia sukurtais startuoliais ar moksliniais prototipais. Labai tikiuosi, kad ir mūsų studentų gretose atsiras ne vienas, kuris iš kolegijos išsineštas žinias panaudos kuriant veiklas, prisidedančias prie miesto puoselėjimo ir jo garsinimo“, – sakė SMK Kauno filialo vadovė Inga Bilinskienė.

Inga Bilinskienė / Organizatorių nuotr.

Kviečia kurti augantį, veržlų ir klestintį Aleksotą

Planuojama rekonstrukcijos ir naujojo pastato statybos darbų pabaiga – 2021 metų spalio mėnuo. Belaukiant jų pabaigos, SMK kauniečius, mikrorajono bendruomenę ir savivaldą pakvietė į atvirą diskusiją „Kurkime Kauną kartu“. Jos tikslas – naująsias erdves bei partnerystę išnaudoti kuriant veržlų, augantį ir klestintį Aleksoto rajoną bei įveiklinant jo bendruomenę.

„Džiaugiamės pozityviu SMK požiūriu ir bendruomeniškumu, o ypač tuo, jog į savo vykdomą projektą įtraukia ir mikrorajono bei viso miesto bendruomenę. Šiuo metu Aleksotas yra vadinamoji integruota miesto teritorija, kurioje vykdome bene daugiausiai naujų skirtingo tipo – komercinių, gyvenamųjų, kultūrinių, edukacinių ir kitų – projektų.

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Visai greta kuriamas ir Kauno Aleksoto inovacijų pramonės parkas, tad šių dviejų svarbių įstaigų raidą matome labai glaudžiai susijusią viena su kita – tiek atsiveriančiomis kūrybinėmis galimybėmis, tiek specialistų pritraukimo į parką atžvilgiu“, – diskusijų forumo metu sakė Kauno miesto savivaldybės investicijų ir projektų skyriaus vedėja Aistė Lukaševičiūtė.

A. Lukaševičiūtės teigimu, miesto bendruomenei labai svarbi ir SMK puoselėjama pagarba istoriniam ir architektūriniam palikimui. Siekiu kruopščiai atgaivinti architektūrinį Aleksoto paveldą žavisi tiek gyventojai, tiek savivalda.

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Investicijų ir projektų skyriaus vedėjos mintims pritarė ir miestų tyrinėtojas dr. Tomas S. Butkus. Jo teigimu, Kauno istorija, architektūra ir vystymasis visada buvo išskirtinis visos šalies mastu, o naujaisiais projektais rodoma pagarba šioms vertybėms, atveria naujas miesto raidos galimybes.

„Kalbant apie dabartines miesto raidos tendencijas, galime sakyti, kad per paskutinius penkerius metus Kaunas spurtavo. Matome tikrai daug įdomių projektų, besitvarkančias bendrąsias visuomenines erdvės – tiek centre, tiek periferijoje. Labai svarbu, kad miestai neapsiribotų tik gyvenamaisiais ar komerciniais projektais, nes kuo daugiau skirtingo tipo erdvių mieste persipina, tuo patrauklesnis jis tampa gyvenimui.

Tai, ką mes matome gimstant Aleksote yra pavyzdys, kaip moderniame mieste paveldas, pažanga ir bendruomenės poreikiai gali būti vystomi šiandien“, – sakė miestų tyrinėtojas dr. Tomas S. Butkus.

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Gera infrastruktūra – ne viskas

Atviroje diskusijoje apie mikrorajono bendruomenės įtraukimą į naująjį vystomą SMK projektą dalyvavo ir Aleksoto bendruomenės centro pirmininkė Steputė Račkauskienė. Jos teigimu, tokie projektai ir ryšio su gyventojais kūrimas įkvepia energijos visai bendruomenei.

„Bendruomenės vardu noriu pasidžiaugti, kad ši nauja mokslo kalvė kuriasi būtent mūsų rajone. Aleksotas yra nuostabus, tačiau ilgus metus atgal buvome virtę tarsi miesto posūniu. Rajonas pritraukdavo mažai investicijų, mažai modernių projektų. O mes jų visada labai norėjome.

Tiesa, mes turime Botanikos sodą, mokyklų, muzikos akademiją, tačiau nuostabu, kai rajone steigiamos ir naujos perspektyvios įstaigos. Tai suteikia stimulo visai mūsų bendruomenei – eiti ir kurti kartu su jaunąja karta“, – džiaugėsi Aleksoto bendruomenės centro pirmininkė Steputė Račkaukienė.

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Į diskusiją įsitraukęs SMK daugiafunkcinį centrą statančios bendrovės „Light House Constructing“ vadovas Andrius Velutis dalijosi mintimis apie šios Aleksoto dalies potencialą. Statytojo teigimu, puikios mikrorajono infrastruktūros ir SMK vertybių sinergija gali virsti į vieną ryškiausių miesto traukos centrų.

„Kauno SMK projektas yra unikalus – tiek teritorija, tiek istorija, tiek ryšiu su gamta ir bendruomene. Mums, kaip generaliniam rangovui, labai malonu įgyvendinti ugdymo bei mokslinės paskirties objektus, daugiafunkcinio pastato statybas. Manau, kad gera infrastruktūra įgalina ir suteikia galimybes, tačiau projekto ar vietos sėkmė labai priklauso nuo čia įsikūrusios organizacijos gyvybiškumo.

Mums SMK yra reiklus, gyvas klientas. Manau, kad tas gyvybės potencialas turėtų puikiai integruotis išskirtinai geroje Aleksoto infrastruktūroje. Geruose pastatuose ir erdvėse, gerai apjungti bendruomenę“, – diskusijos metu sakė „Light House Constructing“ vadovas Andrius Velutis.

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Investicija į bendruomenės ateitį

Greta atnaujinamo šimtamečio Aleksoto pastato Vilties gatvėje bei statomo naujojo, SMK gyventojams ruošia ir dar vieną bendruomeniškumą skatinančią dovaną. Kolegija kartu su šalyje garsiu skulptoriumi Tadu Gutausku kuria specialiai šiai mikrorajono vietai skirtą skulptūrą – pažinimo medį.

„Skulptūros idėja – perteikti nesunaikinamą ir nepaneigiamą žmogaus būtį mokytis ir pažinti. Pažinimo medis simbolizuos amžinas mokslo šaknis ir iš jų išaugančius vaisius“, – diskusijos metu meno kūrinio idėją pristatė SMK kanclerė G. Skučaitė.

Forumo „Kurkime Kauną kartu“ metu diskusijos dalyviai suformavo ir simbolinę žinutę ateities Aleksoto bei viso miesto kartoms. Joje buvo užfiksuotos veržlumo, bendruomeniškumo, pagarbos paveldui bei istorijai ir kitos forumo metu išgrynintos partnerystės vertybės. Žinutės tekstas kartu su kapsule bus įkastas specialiai tam skirtoje vietoje naujajame SMK edukaciniame centre.

Daugiau naujienų apie projekto eigą galima sekti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA