A. Dulkys: artimiausiu metu ligoninėse prireiks dar mažiausiai 500 lovų | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys: artimiausiu metu ligoninėse prireiks dar mažiausiai 500 lovų

„Kas vyksta Kaune“, BNS inf. 2020/12/13 20:32
DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad ir toliau blogėjant situacijai dėl koronaviruso, artimiausiu metu prireiks mažiausiai 500 papildomų lovų ligoninėse. Visgi, didžiausias klausimas, anot ministro, bus dėl medikų personalo.

„Artimiausiu metu pagal tai, kaip dėliojasi dinamika, mums, panašu, reikės galvoti dar apie mažiausiai 500 papildomų lovų. Lovos – gerai skamba, bet už jų stovi mūsų medikų bendruomenė, specialistai ir čia bus didysis klausimas“, – žurnalistams sekmadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras.

Kaip posėdyje pristatė Vyriausybės analitikas Aistis Šimaitis, šią savaitę jau užfiksuota beveik 18 tūkst. COVID-19 atvejų, dar nepraėjus septynioms dienoms skaičiuojamas 20 proc. augimas, kuris stebimas jau keletą savaičių. Visas šios savaitės dienas registruoti rekordiniai susirgimų skaičiai.

„Lietuvoje nėra apskrities, sunku net savivaldybę surasti, kurioje susirgimų nedaugėtų. Kita istorijos dalis – teigiamų atvejų procentas iš visų vykdomų tyrimų. Šiuo metu yra 21,8 proc. Palyginti, rugsėjį ta dalis nesiekė 1 proc., tad turime didesnį nei 20 kartų augimą“, – dėstė A. Šimaitis, pažymėjęs, kad 3 tūkst. atvejų prie tokių testavimo apimčių nerodo realios situacijos ir skaičių dar reikėtų dauginti.

Pasak Vyriausybės analitiko, jeigu žmogus užsiregistruoja tirtis mobiliame koronaviruso patikros punkte, kas antras testas būna teigiamas, o jei asmuo turi ligai būdingus simptomus, didelė tikimybė, kad serga COVID-19. Ligoninėse šiuo metu gydoma 2200 pacientų, kai rugsėjį nebuvo nė 100, reanimacijoje esančių pacientų augimas siekia 18 proc.

Dabar 7 proc. visų naujai diagnozuotų COVID-19 atvejų patenka į ligonines, 10 proc. hospitalizuotų asmenų patenka į reanimacijas. Dėl to, prof. Laimono Griškevičiaus pateiktais duomenimis, papildomai sveikatos sistemoje reikia bent 500-700 aktyvaus gydymo lovų ir 50-70 intensyviosios terapijos lovų, o jeigu susirgimų padidėtų iki 5 tūkst. per parą, minėtus lovų skaičius reikėtų dvigubinti.

„Šiuo metu planinė pagalba labai apsunkinta, praktiškai teikiama tik skubi ir COVID-19 pagalba, tad didinti apimtis sunku. Kita problema – personalas serga, to išspręsti iš esmės negalime, tad vienintelis sprendimas – suvaldyti visuomenės veiksmus, kad susirgimų skaičius pradėtų mažėti“, – argumentavo L. Griškevičius.

A. Dulkys po posėdžio taip pat tvirtino, jog karantino sugriežtinimų efektas bus vertinamas po trijų-keturių savaičių, nes ekspertai anksčiau gerėjimo neprognozuoja.

„Matyt, po gerų trijų-keturių savaičių mes galėsime pasimatuoti tą situaciją, kurioje esame, pasižiūrėti, ką mes pasiekėme, ar yra kažkokių tai pokyčių ir tada atitinkamai spręsti“, – A. Dulkį cituoja naujienų agentūra BNS.

Pokyčių ketinama imtis ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), atsakingo už atvejų epidemiologinius tyrimus, veikloje: „Mes ruošiamės diskutuoti ir labai stipriai peržiūrėti NVSC veiklą ir pakeisti tam tikrą paradigmą, pakeisti kai kuriuos darbo principus, kurie mums padėtų greičiau identifikuoti ir izoliuoti tam, kad mes sustabdytume tą grandinę.“

Ministras sakė, kad NVSC ketinama atsisakyti „beprasmio darbo“ vykdant epidemiologinius tyrimus.

„Viena iš minčių, kurią ruošiamės aptarti – pakeisti patį principą, kad mes nebedarytume darbo, kuris yra beprasmis. Jeigu vyksta kontaktų paieška tada, kai tie žmonės pilnai visus apkrėtė ir mes kalbame apie trečią, ketvirtą, penktą dieną, tai toks darbas yra beprasmis“, – sakė sveikatos apsaugos ministras, pridėjęs esant būtina pasiekti tokius darbo metodus, kad būtume proaktyvūs pirmąsias 36-48 valandas.

Ministrų kabinetas sekmadienį sugriežtino karantino ribojimus ir pratęsė jį iki kitų metų sausio 31 dienos.

Nuo trečiadienio šalyje bus uždarytos parduotuvės, prekiaujančios ne maisto prekėmis, tačiau galės veikti vaistinės, veterinarijos, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvės.

Švietimo įstaigos dirbs nuotoliniu būdu, tačiau darželiai turės priimti vaikus, jei jų tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

Nuo trečiadienio taip pat bus draudžiama išvykti už savo savivaldybės ribų, nebent vykstama į darbą, laidotuves, dėl būtinosios medicinos pagalbos ar į sau priklausančius namus kitoje savivaldybėje. Šis draudimas galios iki sausio 3 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA