Naujų „PlayStation“ ir „Xbox“ konsolių žaidimų mėgėjai po Kalėdų egle gali nerasti | Kas vyksta Kaune

Naujų „PlayStation“ ir „Xbox“ konsolių žaidimų mėgėjai po Kalėdų egle gali nerasti

BNS 2020/11/22 15:23
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kompanijoms „Microsoft“ ir „Sony“ šį mėnesį išleidus žaidimų konsoles „Xbox Series X“ ir „PlayStation 5“ (PS5), naujųjų įrenginių paklausa pasiūlą gerokai viršija visame pasaulyje, todėl tikėtina, kad konsoles Kalėdų laikotarpiu įsigyti Lietuvoje bus itin sunku.

Bendrovės „Telia“ kompiuterių prekybos vadovas Simonas Tilindis sako, kad dėl didžiulės paklausos PS5 ir „Xbox Series X“ tiekimas stringa visame pasaulyje.

„Šiuo metu pardavime neturime nė vienos iš naujųjų konsolių, o tikslus jų pristatymo laikas kol kas nėra žinomas. Pirmi į Šiaurės ir Baltijos šalių rinką atvežti kiekiai buvo itin maži ir juos pirkėjai iššlavė per kelias valandas“, – BNS sakė S. Tilindis.

Anot jo, „Telia“ parduotuvėse šiuo metu galima įsigyti tik senesnės kartos „PlayStation“ ar „Xbox“ modelių, taip pat po „Switch“ pasirodymo 2017-aisiais atgimimą išgyvenančių „Nintendo“ konsolių.

„Tele2“ salonuose dabar galima užsisakyti pigesnį „Xbox“ variantą „Series S“ ir PS5, tačiau įmonė sako, kad bent visos turėtos „Sony“ konsolės buvo rezervuotos.

„Šiuo metu visos PS5 konsolės, kurias turime, jau yra rezervuotos išankstinių užsakymų metu. Greitu metu jos bus pristatytos pirmiesiems užsisakiusiems klientams“, – BNS sakė „Tele2“ atstovas Andrius Baranauskas. Anot jo, brangesnėmis „Series X“ konsolėmis planuojama pradėti prekiauti vėliau.

„Telia“ teigia, kad iki Kalėdų planuoja gauti nebent nedaug naujųjų „Xbox“, o PS5 toliau liks dideliu deficitu. „Todėl, jei yra galimybė, bent PS5 įsigijimą rekomenduočiau atidėti pirmajam kitų metų ketvirčiui, kai bus stabilizuotas jų tiekimas“, – pabrėžė S. Tilindis.

A. Baranauskas sakė neturintis tikslios informacijos, kada „Tele2“ galės papildyti PS5 ir „Xbox“ konsolių atsargas. Tačiau bent PS5 atveju papildymus bendrovė turėtų gauti tik po Naujųjų metų.

„Bitė Lietuva“ Korporatyvinės komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas sako, kad dėl tiekimo grandinės iššūkių visame pasaulyje naujųjų konsolių „PlayStation 5“ ir „Xbox Series X“ klientams gali pasiūlyti itin ribotą kiekį.

„Naujai rinkoje pasirodančių žaidimo konsolių trūkumas nėra išskirtinis atvejis – panaši situacija susidaro praktiškai kas kartą didiesiems gamintojams pristatant naujas konsoles. Šį efektą dar labiau sustiprino ir antrasis karantinas bei stiprėjanti žaidimų kultūra Lietuvoje apskritai“, – BNS atsiųstame pranešime sako J. Špakauskas.

Gyventojai paįvairina sėdėjimą namuose

Paskutinį kartą konkurentai naujus konsolių flagmanus kartu pristatė 2013-ųjų lapkritį, kuomet „Sony“ išleido „PlayStation 4“, o „Microsoft“ – „Xbox One“.

Kaip pasakojo S. Tilindis, šie metai ypatingi, nes rinkoje pasirodė visiškai naujos konsolės, todėl jų paklausa yra itin didelė bei gerokai viršija pasiūlą. „Gamintojai tiesiog nespėjo pagaminti startui tiek, kiek yra norinčių pasikeisti jas į naujos kartos modelį“, – pabrėžė „Telia“ atstovas.

Anot jo, pirkimo įpročius šiemet koreguoja ir koronaviruso apribojimai, verčiantys žmones likti namuose – per pirmąjį karantiną konsolių pardavimai išaugo kone septynis kartus, tuo metu „Tele2“ fiksavo dvigubą pardavimų augimą.

„Panašu kad taip žmonės paįvairino sėdėjimą namuose. Šie metai gali būti rekordiniai ne tik konsolių, bet ir kitos įrangos pardavimuose – nešiojamų kompiuterių paklausa taip pat yra milžiniška, – sakė S. Tilindis. – Bet už juos tikrai bus didesni ateinantys metai, kai atsiras normalus naujųjų modelių tiekimas į Baltijos šalis.“

A. Baranauskas teigė, kad žaidimų kategorija Lietuvoje pastaraisiais metais sparčiai populiarėja, o klientai visiškai naujų konsolių laukė septynerius metus, bet jų paklausa nustebino, nes yra itin didelė ir be papildomos reklamos.

„Prie didelio susidomėjimo prisidėjo ir tai, kad žaidimų kategorija Lietuvoje pastaraisiais metais sparčiai populiarėja. Žinoma, karantinas ir artėjančios Kalėdos taip pat yra veiksniai, lėmę konsolių paklausos proveržį“, – svarstė jis.

„Sony“ ir „Microsoft“ konsolių kaktomuša – prieš pat Kalėdas

Naujieji kompanijų „Sony“ ir „Microsoft“ flagmanai pasirodė kone vienu metu – „Xbox Series X“ išleistas lapkričio 10 dieną, PS5 – lapkričio 18-ąją. Tačiau šiemet įsigyti populiariasias konsoles sunku visame pasaulyje – abu produktai buvo išparduoti iškart, o kai kurie pirkėjai socialiniuose tinkluose skundėsi konsolių negavę.

„Microsoft“ šią savaitę nurodė, kad „Xbox Series X“ konsolių rinkoje gali trūkti iki kitų metų balandžio. Tuo metu „Sony“ atstovai naujienų agentūrai „Reuters“ praėjusį mėnesį teigė, kad PS5 paklausa, vertinant pagal išankstinius užsakymus, yra „labai, labai reikšminga“.

Abiejų konsolių kainos yra identiškos – JAV jos kainuoja 500 dolerių, tuo metu S. Tilindis nurodo, kad abiejų konsolių rekomenduojamos kainos yra apie 500 eurų.

Nors apžvalgininkai vangiai drįsta prognozuoti, kas laimės naujausią „Sony“ ir „Microsoft“ konsolių dvikovą, „Telia“ atstovas teigia, kad PS5 paklausa Lietuvoje bus didesnė.

„Playstation“ turi gerokai didesnę lojalių fanų bazę, todėl prognozuojame, kad ir išėjus naujiems modeliams, jų paklausa viršys „Xbox“, – sakė S. Tilindis.

Populiariausių visų laikų žaidimų konsolių sąrašo viršūnėje dominuoja „Sony“ produkcija – japonų kompanijos 2000-aisiais išleista konsolė „PlayStation 2“ iki šiol tebėra geriausiai parduodamas visų laikų žaidimų kompiuteris, kurio pasaulyje parduota daugiau nei 115 mln. vienetų.

Tuo metu geriausiai parduodama „Xbox“ konsolė yra 2005-aisiais pasirodęs „Xbox 360“, kurio visame pasaulyje parduota apie 85 mln. vienetų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA