Lietuvos medikai prašo pirmenybės atliekant koronaviruso testus | Kas vyksta Kaune

Lietuvos medikai prašo pirmenybės atliekant koronaviruso testus

Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Vyriausybė priėmė Lietuvos gydytojų sąjungos siūlymus dėl papildomų garantijų medikams. Kaip praneša Lietuvos gydytojų sąjunga, praėjusį pirmadienį Vyriausybė patvirtino, kad sveikatos sistemai skirs 500 mln. eurų, kurie bus naudojami iškeltiems reikalavimams įgyvendinti.

Gydytojų bendruomenė pateikė siūlymus dėl garantijų, reprezentuojančių valstybės rūpinimąsi tais, kuriems deleguota sunkiausia ir rizikingiausia užduotis valdant pandemiją – sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems specialistams. Lietuvos gydytojų sąjunga į Vyriausybę kreipėsi praeitą penktadienį, prieš įvedant šalyje visuotinį karantiną.

Sveikatos sistemai skirti 500 mln. eurų bus panaudoti šioms priemonėms, kurių prašė Lietuvos medikai:

– Mokėti ne mažesnį nei 15 proc. priedą medikams už patiriamą darbe riziką, t. y. darbą esant pavojingų veiksnių. Valstybinė ligonių kasa įpareigota išsiaiškinti poreikį, kiek lėšų tam prireiks.

– Garantuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigų finansavimą, nors karantino laikotarpiu jos neteiks planinių paslaugų, konsultacijų, tyrimų ir t. t. (kaip siūlė gydytojų bendruomenė). Vyriausybė garantavo, kad sutartinės įstaigų sutarčių su TKL sumos negali būti mažinamos, už paslaugas bus mokama avansu, kad garantuoti ASPĮ apyvartines lėšas, jos finansiškai tikrai nenukentės.

– Šis Vyriausybės įsipareigojimas laiku užkirto kelią kilusiai kai kurių viešųjų ASPĮ vadovų „taupymo“ veiklai, nes paskelbus karantiną administratoriai ėmėsi iniciatyvos leisti sveikatos priežiūros specialistus atostogų ir net siūlė eiti nemokamų atostogų, t. y. siūlė medikams prasti visas socialines garantijas.

– Įsiklausyta į prašymą prioritetą skirti medikų testavimui ir šią savaitę atvykstantys greitieji testai (100 tūkst.) bus skirti medikų, pareigūnų ir kitų su rizikos grupėmis dirbančiųjų testavimui.

Gydytojų bendruomenės išplatintame pranešime pabrėžiama, kad labai svarbu, jog baigiami organizuoti mobilieji patikros punktai dešimtyje apskričių, kuriuose tyrimai bus atliekami be gydytojo siuntimo.

Lietuvos gydytojų sąjungos teigimu, silpniausia karantino valdymo grandis šiuo metu išlieka savivalda. Todėl Lietuvos medikai ragina visas savivaldybes skirti daugiau dėmesio vykdant pasirengimo krizinei situacijai sveikatos sistemoje kontrolę.

Prašoma savivaldybių kuo skubiau reaguoti į sąlygų izoliuotis nuo šeimos narių sveikatos priežiūros specialistams užtikrinimą bei palaikyti kontaktavusių su užsikrėtusiais pacientais medikų testavimo pirmenybę. Taip pat prašoma tęsti komunikaciją pacientams apie sankcijas už karantino sąlygų pažeidimą.

Taip pat atkreipiamas dėmesys į privatų sveikatos priežiūros sektorių, kuris jau vykdo darbuotojų atleidimus, siekdamas asmeninės akcininkų naudos ir pamindamas visuomenės ir darbuotojų interesus. Nuolat siekdamas kuo didesnio finansavimo iš PSDF jam augant, ekstremalioje situacijoje privatus sektorius atsakomybe dalintis esą neketina.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA