Vienybės aikštėje Kaune pradėti sodinti medžiai: vienas sodinukas bus ypatingas | Kas vyksta Kaune

Vienybės aikštėje Kaune pradėti sodinti medžiai: vienas sodinukas bus ypatingas

R. Tenio nuotr.

SBA grupės atnaujinamos Vienybės aikštės žaliųjų zonų apželdinimo etapas pasiekė finišo tiesiąją – pasodinti stambūs karpotieji beržai ir pušys, baigiami sodinti daugiamečiai žoliniai augalai, dekoratyviniai krūmai, dėl kurių įvairovės žalieji plotai dekoratyvūs išliks ištisus metus. Vienybės aikštėje atgimsta ir čia augęs gluosnis, kurį, pasak Kaune sklandančios legendos, sodino garsusis Lietuvos estrados dainininkas Antanas Šabaniauskas. Pasodinta iš šio medžio išauginta atžala.

12 specialiai augintų medžių iš Vokietijos ir 5 tūkst. augalų

„Tarptautinį pripažinimą už architektūrą pelniusios aikštės žaliosios zonos yra vienas pagrindinių miestiečių traukos ir gyvybės akcentų. Siekdami, kad Kauno gyventojai ir svečiai kuo ankščiau galėtų pajusti žalumos kuriamą jaukumą, pasodinome gerokai subrendusius, 10-15 metų, medžius, kurių aukštis jau dabar siekia 6-7 metrus. Lygiagrečiai pagal išskirtinę koncepciją įvairia augmenija sparčiai apželdiname žaliąsias zonas. Beveik visus želdynų darbus baigsime šiemet“, – sako SBA bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, pasak Vienybės aikštės apželdinimo projektą rengusios biologės-dendrologės Danguolės Liagienės, vienas iš esminių apželdinimo koncepcijos tikslų – aikštės augalai turi būti išraiškingi visais metų laikais.

„Medžiai pasodinti didesnėse žaliosiose zonose, kur grunto sluoksnis gilesnis nei 2 metrai. Seklesnėse vietose – krūmai bei daugiamečiai žoliniai augalai. Pastarieji, laisvai maišydamiesi grupėse, akį trauks visais metų laikais: pavasarį „prabus“, skleisis, vasarą žydės, rudenį lapai nusidažys skirtingomis spalvomis ir nukris skirtingu laiku, o žiemą aikštės dekoratyviu akcentu taps įvairiaspalviai augalų kamienai“, – pasakoja D. Liagienė.

Pasak želdynų specialistės, apželdinimo projektas buvo didelis iššūkis. Atnaujinant aikštę panaudotos skirtingų medžiagų dangos – granitas, betonas, medžio terasos – tad teko kruopščiai atrinkti augalus ir juos sukomponuoti taip, kad miesto sąlygomis jie ištvertų ekstremaliausius orus – ir sausras, ir lietų, ir šaltį.

Specialiai išaugintus brandžius aikštės medžius iš Vokietijos į Kauną atgabeno Viržių medelynas ir juos iškart pasodino.

„Vienybės aikštėje žaliuos 4 paprastosios pušys ir 8 karpotieji beržai. Tai Lietuvoje augantys medžiai, tačiau išauginti specialia technologija. Medelyne Vokietijoje juos keliskart persodinant apkarpomas šaknynas, kad išaugintų kuo daugiau smulkių šaknelių. Taip medžius lengviau transportuoti ir jie greičiau prigyja bei tinkamai auga miesto sąlygomis. Todėl Viržių medelynas suteikia jiems prigijimo garantiją“, – sako Viržių medelyno savininkas Arūnas Sūnilaitis.

Pasak jo, medžiai Vienybės aikštėje užaugs iki 15-18 metrų, lajos plotis sieks kelis metrus.

Iš viso atnaujinamoje Vienybės aikštėje bus pasodinta 5000 augalų. Dominuojančiu žaliųjų zonų augalu pasirinkta žemaūgė palaipinė sedula ‘Kelseyi’. Jos žalumą „prablaškys“ virblės, plukės, makedoninės buožainės. Prie upelio formos fontano augs miskantai, rūgtys, raudoklės, skėstašakiai astrai. Tad žaliosiose zonose gėlių žiedais mėgausis net tik miestiečiai ir miesto svečiai, bet ir juos lankys bitės, laikomos dviejuose aviliuose ant BLC verslo centro.

Aikštėje – legendinio gluosnio atžala ir išsaugotas šimtametis ąžuolas

Vienybės aikštėje atgimsta ir iki rekonstrukcijos ten augęs baltasis gluosnis – netoli Laisvės paminklo augusio medžio atžalą išsaugojo ir išaugino BLC verslo centro darbuotojas Benediktas Balčiūnas.

„Kaune sklando legenda, kad šį gluosnį galėjo pasodinti dainininkas A. Šabaniauskas. Todėl norėdamas išsaugoti legendos simbolį, nusprendžiau pratęsti medžio gyvavimą – nuskyniau jo šakelę ir pasodinau, kad įsišaknytų. Šakelė išaugo į medelį, kurį šiandien pasodinome aikštėje. Taip pratęsime Vienybės aikštės gluosnio dinastiją. Galbūt ateities kartos panašiai išsaugos dabartinio medelio „vaikus“ ir legendą“, – viliasi B. Balčiūnas.

Vienybės aikštėje greta BLC 2 verslo centro 13-os aukštų korpuso per rekonstrukciją išsaugotas šimtą metų skaičiuojantis ąžuolas, kurį, kaip teigiama, Steigiamojo Seimo susirinkimo proga sodino iškilios asmenybės Vydūnas ir Vaižgantas.

Vienybės aikštei atnaujinti – 10 mln. eurų

Kauno Vienybės aikštės architektūrinė koncepcija Vokietijos dizaino tarybos apdovanojimuose pripažinta geriausia miesto erdvės kategorijoje. Tai pirmasis istorijoje Lietuvoje realizuojamo projekto laimėjimas šiame konkurse. Aikštės atnaujinimo projektą parengė Vokietijos kompanija „3deluxe“. Įgyvendinimo projektą ji rengė kartu su lietuvių architektu Rimantu Giedraičiu.

Vienybės aikštę Kaune, bendradarbiaudama su Kauno miesto savivaldybe, atnaujina SBA grupė, kuri tam išleis apie 10 mln. eur, iš jų apie – 5 mln. eur skirti aikštės viršutinės dalies rekonstrukcijai. Bendra investicijų suma į aikštę ir greta plėtojamą BLC 2 verslo centrą siekia apie 40 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA