Kauno gatvėse – dešimtys tamsių žmonių siluetų su ypatinga žinute | Kas vyksta Kaune

Kauno gatvėse – dešimtys tamsių žmonių siluetų su ypatinga žinute

Rugsėjo 9-ąją, Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos išvakarėse, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kauniečius kvietė įsitraukti į itin svarbią žinutę nešančius socialinės akcijos renginius. Visuomenės sveikatos specialistai, psichologai, meno ir visuomeninių organizacijų atstovai siekė atkreipti miestiečių dėmesį į savižudybės rizikoje esančius žmones ir iššaukti dialogą šia itin skaudžia statistika išsiskiriančia tema.

Per pusę tūkstančio savižudybių

„Nuo 2017 metų Kauno mieste įgyvendinamas savižudybių prevencijos modelis, leidžiantis organizuoti priemones, užtikrinančias psichologinės pagalbos prieinamumą, problemos viešinimą ir specialistų pasirengimą reaguoti. Rugsėjis – savižudybių prevencijos mėnuo. Kad ir kokia tai sunki tema, kalbėti yra būtina, todėl Kauno miesto savivaldybė kartu su Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru, kviečia miestiečius prisijungti prie šį mėnesį organizuojamų veiklų“, – sako Kauno miesto savivaldybės savižudybių prevencijos darbo grupės pirmininkas dr. Donatas Večerskis.

Praėjusių metų duomenimis, Lietuvoje savižudybių skaičius siekė 565 atvejus – iš gyvenimo pasitraukė 439 vyrai ir 126 moterys. Nors kasmet stebimas savižudybių skaičiaus mažėjimas, tai vis dar išlieka opia problema visoje šalyje. Lietuvoje fiksuojami skaičiai vis dar yra vieni aukščiausių Europoje.

„Kaune pirmą kartą per pastaruosius 10 metų stebime vieną mažiausių savižudybių skaičių – sprendimą atimti sau gyvybę pernai priėmė 44 asmenys. Tiesa, tai anaiptol nėra mažas skaičius, aplink save suburiantis dešimt kartų daugiau paveiktų žmonių: liūdinčius ir nuolat savęs klausiančius, ką galėjo padaryti kitaip, artimuosius, draugus, kolegas, kaimynus. Statistika tampa visiškai nereikšminga, kai paliečia tave, tavo artimą ar tavo aplinką. Kiekvieno gyvybė yra neįkainuojama ir nuolat kyla klausimas, ar žmogus, pasitraukęs iš gyvenimo žinojo, kad pagalba yra“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Miesto gatvėse – dešimtys tamsių žmonių siluetų

Siekiant atkreipti dėmesį į skaudžią savižudybių problematiką bei žmones, susiduriančius su dideliais psichologiniais sunkumais, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva penktadienį prasidėjo Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos minėjimas. Jam skirti renginiai mieste vyks visą rugsėjį.

Šį rytą miestiečių akis traukė centrinėmis Kauno gatvėmis vaikštantys statistai, įkūnijantys tamsių žmonių siluetus. Šia socialine akcija buvo siekiama atkreipti dėmesį tiek į jau išėjusius, tiek į tuos, kurie kasdien yra tarp mūsų slegiami emocinių sunkumų bei kamuojami minčių apie pasitraukimą.

Šokio teatro „Aura“ pasirodymas „Įsivaizduok“ / J. Juodžio nuotr.

Vidurdienį socialinę akciją įprasmino šokio teatro „Aura“ pasirodymas „Įsivaizduok“, vykęs Vienybės aikštėje. Atlikėjai šokio judesiu kvietė susimąstyti, išlikti neabejingais ir atkreipti dėmesį į aplinkinius, kurie jaučiasi svetimi, atstumti ir nesuprasti. Šokis kvietė atverti širdis vieni kitiems, dalintis džiaugsmu ir skausmu, kad kiekvienam būtų vietos šiam pasaulyje jaustis mylimam ir reikalingam.

Kiek vėliau, 13 val. kauniečiai buvo kviečiami į kino teatrą „Romuva“, kur jų laukė filmo „Žodis iš S raidės“ peržiūra, o po jos – diskusija su Kauno miesto savižudybių prevencijos modelyje dirbančiais specialistais.

Miesto gyventojams pristatytas filmas išskirtinis tuo, jog siužete dėmesys skiriamas ne statistikai, o emocijoms. Per apie savižudybę svarsčiusių asmenų istorijas filmo autoriai ragino ne tik susimąstyti bei kalbėti apie sudėtingas situacijas, bet ir viltingai nusišypsoti.

Pasibaigus filmo seansui Kauno poliklinikos psichologė Birutė Ramoškienė ir socialinė darbuotoja Ineta Jarienė, dirbančios savižudybių prevencijos modelio veiklose, dalinosi ilgamete savo darbo patirtimi su savižudybės krizę išgyvenančiais asmenimis ir jų artimaisiais ir kvietė dalintis savo mintimis, kilusiomis seanso metu.

Šokio teatro „Aura“ pasirodymas „Įsivaizduok“ / J. Juodžio nuotr.

Speciali renginių programa – visą mėnesį

Penktadienį mieste vykusios socialinės akcijos – tik įžanga į Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos minėjimo programą, kurią visą rugsėjį tęs mokymų, renginių ir diskusijų ciklas. Visų jų tikslas – atkreipti dėmesį bei skatinti miestiečius nelikti abejingais, diskutuoti, ieškoti būdų, kaip geriau suprasti savižudybių problematiką ir padėti krizėje esantiems. Daugiau informacijos apie specialistams, miestiečiams, moksleiviams bei senjorams skirtų nemokamų renginių programą galima rasti ČIA.

Savižudybių prevencijos dienos minėjimą organizuojančių Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistų teigimu, kasmetine akcija siekiama skatinti gyventojus išdrįsti kreiptis pagalbos ir leisti jiems padėti. Paskutinius kelerius metus Kaunas skiria ypatingą dėmesį, kad kvalifikuotų specialistų parama būtų pasiekiama laiku bei lengvai prieinama visiems žmonėms, išgyvenantiems sunkų emocinį periodą.

„Tikime, jog savižudybių prevencija – labai svarbi nuolatinė kiekvieno mūsų užduotis. Būtent todėl į savižudybių problematiką dėmesį atkreipti siekia ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, įgyvendindamas savižudybių prevencijos modelio veiklas, teikdamas kiekvienam besikreipiančiam kauniečiui nemokamas ir konfidencialias psichologines konsultacijas bei kviesdamas dalyvauti psichologiniuose grupiniuose  užsiėmimuose.

Taip pat organizuojame susitikimus ir mokymus specialistams bei įvairių įstaigų darbuotojams, leidžiančius geriau pastebėti ir padėti tiems miestiečiams, kuriems psichologinės pagalbos reikia labiausiai“, – sako Kauno miesto savižudybių prevencijos modelio koordinatorė, psichologė Kristina Navickienė.

Įgyvendinant savižudybių prevencijos modelio veiklas Kauno mieste siekiama užtikrinti, jog nemokama, anonimiška ir profesionali pagalba būtų prieinama kiekvienam kauniečiui. Daugiau sužinoti apie pagalbos galimybes Kaune gyventojai gali visuomenės sveikatos biuro interneto svetainėje www.kaunovsb.lt. Taip pat, nacionalinėje savižudybių prevencijos platformoje www.tuesi.lt, kurioje galima rasti kontaktus apie visoje Lietuvoje teikiamą pagalbą ir kitą naudingą informaciją, siekiant padėti krizėje ar savižudybės rizikoje atsidūrusiam žmogui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA