Kalniečių parką papuošė garsaus skulptoriaus kolekcija – Kas vyksta Kaune

Kalniečių parką papuošė garsaus skulptoriaus kolekcija

S. Žirgulio skulptūrų kolekcija Kalniečių parke / KMS nuotr.

Kauniečių pamėgta laisvalaikio vieta tapusiame Kalniečių parke nuo šiol praeivių žvilgsnius trauks ne tik gatvės menininkų tapybos darbais puošta siena ir čia pat tvenkinyje trykštantis fontanas. Miesto galeriją po atviru dangumi papildė išskirtiniai akcentai – vieno žymiausių Lietuvos skulptorių prof. Stasio Žirgulio kolekcija „Epochų aidas“.

Menas žaliosiose erdvėse

Iš dviejų dešimčių darbų sudarytas skulptūrų ciklas, pasak autoriaus, simbolizuoja kultūrų palikimą, jų likimą, migraciją ir kitas aktualias nūdienos temas. 17 kūrinių papuošė paties skulptoriaus numatytas vietas Kalniečių parko erdvėse, o dar trys akcentai kauniečių dėmesio lauks kitapus P. Lukšio gatvės – Čečėnijos Nepriklausomybės aikštėje.

„Kaunas tampa vis didesne galerija po atviru dangumi, o kauniečiai gali jaustis tikrais meno kolekcionieriais. Nuolat kviečiame skulptorius, gatvės dailininkus ir kitus kūrėjus puošti mūsų miestą savo darbais – dalyvauti „Kauno akcentų“ programoje.

Kaip teigiama Kauno miesto savivaldybės pranešime, tasio Žirgulio vardas – tai solidus kokybės ženklas. Džiaugiuosi, kad šio korifėjaus kolekcija rado kelią į Kauno žaliąsias erdves. Tikiuosi, kauniečiai tai įvertins ir ilgai grožėsis šiais darbais“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kalniečių parką papildžiusi kolekcija – vienas didžiausių šių metų „Kauno akcentų“ projektų. Jos autorius – Radviliškyje gimęs, bet didžiąją dalį savo gyvenimo ir kūrybos Kaunui dedikavęs žinomas šalies menininkas S. Žirgulis.

Akmenyje – filosofinės mintys

„Kaunas – mano miestas, todėl džiaugiuosi, kad kūriniai pasiliks būtent čia. Parke įrengėme skulptūrų ciklą. Šios akmens metamorfozės pavadintos „Epochų aidu“. Norisi žmonėms priminti praeities kultūrų palikimą, jų likimą, Nojų ir Pasaulio tvaną“, – sako profesorius S. Žirgulis.

Skulptūrų išdėstymą parke suplanavo pats autorius. Visi kūriniai parengti filosofiniu pagrindu. Tarp jų – „Tylos vartai“, „Užmirštas šulinys“, „Konsiliumas“.

„Jeigu akmuo prabiltų, daug sužinotume. Būtent tai noriu atspindėti skulptūrose. Jos simbolizuoja laikmetį šiapus ir anapus, migraciją iš šalies, tėvynės, kaimo. Žmonės iškeliauja į miestą, lieka tuščia sodyba. Ir tik tas tuščias šulinys simbolizuoja, kad paukštis parskrido, o žmonių čia – nėra. Trys varnai susėdę prie stalo postringauja apie nūdieną, ateitį“, – savo kurtų darbų prasmę įvardija skulptorius.

Didžiąją dalį S. Žirgulio skulptūrų sudaro granitas. Jos labai įvairios tiek savo tūriu, tiek ir forma. Kai kurie darbai siekia beveik 3 metrų aukštį.

Didelė vertė miestui

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjusi Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Rebeka Bruder neabejoja, kad skulptūrų paroda – milžiniška pridėtinė vertė miestui.

„Kalniečių parkas labiausiai tiko šiai idėjai realizuoti. Visos skulptūros – su lentelėmis, pavadinimais, nes tai yra integrali ansamblio dalis. Filosofiški pavadinimai tampa raktu, padedančiu atskleisti skulptūrų prasmę. Tikrai duos peno apmąstymams. Jau dabar vaikai lipa ant skulptūrų, jas glosto. Paroda rezonuoja su visuomene.

Miestui tai – milžiniška pridėtinė vertė. Stasys Žirgulis yra vienas ryškiausių Lietuvos skulptorių. Jo skulptūros turi ne tik estetinę, patrauklią išraišką, bet ir gylį. Stasys pats galvoja, apie ką jis kuria, kaip ir dėl ko. Jo darbai turi filosofinį pradą. Tai – konceptualūs kūriniai. Galima sakyti, kad tai yra šiuolaikinis menas – mūsų kartos, dabarties. Aukšta meninė kokybė“, – tikina R. Bruder.

Prof. S. Žirgulio kolekcija Kalniečių parke ir Čečėnijos Nepriklausomybės aikštėje – vienas iš programos „Kauno akcentai“ projektų.

Ši Kauno miesto iniciatyva leidžia kūrėjams bei menininkams savo darbais puošti Kauno galeriją po atviru dangumi. Komisijos atrinktų ir patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja savivaldybė.

Menininkai iš visos Lietuvos kviečiami teikti savo sumanymus specialioje platformoje internete: akcentai.kaunas.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA