Užsienio lietuviams Kaune bus įteiktos premijos už mokslo pasiekimus | Kas vyksta Kaune

Užsienio lietuviams Kaune bus įteiktos premijos už mokslo pasiekimus

BNS 2019/07/18 10:26
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija penkiems išeivijoje gyvenantiems lietuviams skyrė premijas už tarptautinio lygio mokslo laimėjimus ir bendradarbiavimą su Lietuva. Iškilminga mokslo premijų teikimo ceremonija numatoma Kaune vyksiančio XVI pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumo metu.

Premijomis bus apdovanojami lituanistas Giedrius Subačius ir medikas mokslininkas Rytis Prekeris iš Jungtinių Valstijų (JAV), Izraelyje dirbanti genetikė Lina Basel-Salmon, humanitarinių mokslų daktarė Dalia Staponkutė iš Kipro ir Vokietijoje gyvenanti lingvistė Sandra Petraškaitė-Pabst, skelbia ministerija.

Visi premijos laureatai savo akademinį kelią pradėjo Lietuvoje.

Vilniaus universiteto absolventė L. Basel-Salmon (Vanagaitė) šiuo metu vadovauja didžiausiai Izraelio genetinių tyrimų įstaigai – Rafaelio Rekanati genetikos institutui. Jos vadovaujama mokslininkų grupė nustatė daugiau nei 20 genetinių ligas lemiančių sutrikimų. Profesorė aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos universitetų mokslininkais, prisideda prie jaunųjų genetikų ugdymo.

Taip pat VU absolventas, Lietuvių rašytinės kalbos istorikas G. Subačius daugiau nei du dešimtmečius dėsto JAV Ilinojaus universitete Čikagoje įkurtoje Lituanistikos studijų katedroje, yra vadovavęs Lietuvių literatūros ir tautosakos institutui, įsteigė ir leidžia mokslinį žurnalą „Archivum Lituanicum“. Profesorius apdovanojamas antrą kartą, šįkart – už dvi per pastarąjį dešimtmetį išleistas monografijas, kuriomis siekiama nagrinėti sociolingvistinę lietuvių autorių rašybos reikšmę.

Kipre gyvenanti humanitarinių mokslų daktarė, rašytoja D. Staponkutė šiuo metu dėsto literatūros vertimą Atėnų valstybiniame Kapodistrijo universitete Graikijoje. Jos vienas svarbiausių nuopelnų lietuvių humanistikai – žinomo amerikiečių filosofo Alfonso Lingio sugrąžinimas Lietuvai.

Kolorado universiteto Denveryje (JAV) Medicinos mokyklos profesorius R. Prekeris yra vienas žymiausių pasaulyje tarpinio kūnelio susiformavimo ir vaidmens kancerogenezėje tyrėjų. Jis yra ir kviestinis profesorius Lietuvos sveikatos mokslų universitete, kartu su šiuo universitetu vykdo bendrą vėžio tyrimų projektą.

S. Petraškaitė-Pabst dešimtmetį dirbo germanistinės lingvistikos dėstytoja Vokietijos universitetuose, 2011 metais j Štutgarte ji įkūrė lituanistinę mokyklėlę. Su Vokietijos lietuvių bendruomene dalijasi asmenine ir moksline patirtimi paremtomis teorijomis apie daugiakalbystės naudą asmenybės raidai.

Iškilminga mokslo premijų užsienio lietuviams teikimo ceremonija numatoma lapkričio 14–16 dienomis Kaune vyksiančio XVI pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumo metu.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iškiliausiems užsienyje gyvenantiems lietuviams mokslo premijas skiria nuo 2007 metų. Iki šiol premijas yra gavę 34 mokslininkai.

Premijos dydis – 3 800 eurų.

Premijų tikslas – skatinti išeivijos mokslininkus puoselėti lietuvybę ir siekti, kad jie garsintų Lietuvą, palaikytų glaudžius ryšius su Lietuvos mokslo bendruomene, aktyviai dalyvautų užsienio lietuvių bendruomenių veikloje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA