Tūkstančius žmonių pritraukusiame Kauno maratone užfiksuotas Lietuvos trasų rekordas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Tūkstančius žmonių pritraukusiame Kauno maratone užfiksuotas Lietuvos trasų rekordas (papildyta)

R. Tenio nuotr.

Sekmadienį Kauno gatves užvaldė „Citadele Kauno maratono“ dalyviai ir stebėtojai. Didžiausia sėkmė lydėjo olimpietį Remigijų Kančį, kuris tapo greičiausiai maratoną gimtinėje įveikusiu lietuviu.

[galerija kiek=”16″]

R. Kančys 42,195 km įveikė per 2 val. 18 min. 36 sek. ir taip užfiksavo visų laikų geriausią laiką, kurį lietuviui yra pavykę įveikti Lietuvoje vykusiuose maratonuose. Lietuvos maratonų rekordininku tapęs R. Kančys tuo pačiu užfiksavo Kauno maratono trasos rekordą.

„Džiugios emocijos, džiaugiuosi, kad pagerinau trasos rekordą savo namuose, – džiūgavo rekordininku tapęs R. Kančys. – Prieš startą turėjau tikslą išbėgti iš 2 val. 20 min., bet labai norėjosi trasos rekordo, kad Mindaugas (Viršilas – buvęs trasos rekordininkas) sugrįžtų kitąmet dar stipresnis.“

Maratonininkas su sužadėtine ir dukrele Elze gyvena Kaune, tad jam pergalė savų aistruolių akivaizdoje ypač maloni.

„Mačiau ir artimuosius, ir savo komandą, kuri stovėjo kas 2,5 km bei tikrai palaikė, gal net daugiau jaudinosi nei aš pats. Sirgaliai visą laiką šaukė, rėkė – labai džiaugiuosi ir ačiū jiems visiems“, – dėkojo R. Kančys.

Antrą vietą užėmė ukrainietis Artiomas Podubnis, maratoną įveikęs per 2 val. 25 min. 8 sek. Trečias finišavo Bahamų atstovas Oneilas Williamsas, nubėgęs per 2 val. 33 min. 33 sek.

Beje, ant nugalėtojų pakylos R. Kančys kopė du kartus – laimėjęs maratoną bei kaip pusmaratonio nugalėtojos sesers Loretos treneris. L. Kančytė pasiekė taip pat pasiekė trasos rekordą, „Hollister“ pusmaratonį nubėgusi per 1 val. 16 min. 2 sek.

„Nežinojau, kaip jai sekėsi, va ką tik sužinojau, kad laimėjo ir pasidarė asmeninį rekordą. Ją mačiau prie apsisukimo Jonavos gatvėje, jog bėga antra ir šūktelėjau, kad turi padirbėti. Kaip sekėsi po to, nežinojau“, – seserimi didžiavosi R. Kančys.

Tuo tarpu Loreta Kančytė po finišo spygavo iš džiaugsmo – ilgą varžybų dalį ji bėgo antra, už praėjusių metų čempionės Katerinos Karmanenko iš Ukrainos. Tačiau paskutinėje įkalnėje jai pavyko išplėšti pergalę.

„Labai džiaugiuosi, kad pagerinau savo asmeninį rekordą virš minutės – Kauno trasa yra nereali! Visas palaikymas, mūsų sirgaliai. Džiaugiuosi, kad paskutiniuose metruose iškovojau pergalę, nes buvau atsilikusi nuo varžovės nemažai“, – džiaugsmu spindėjo pusmaratonio laimėtoja.

Bėgikė prisipažino, kad pergalės varžybų metu nebetikėjo – ukrainietė nuo jos buvo gerokai atitrūkusi.

„Giliai širdyje labai norėjau, kad kaunietė ir Kauno maratono klubo atstovė pagerintų rekordą. Mačiau, kad bėga stipri konkurentė, nesitikėjau, kad laimėsiu, nes atitrūko nuo manęs ir atstumas buvo nemažas. Bet likus 4 kilometrams pasakiau sau, jog negali atsilikti, turi dirbti. Kai liko paskutinis kalniukas, keli šimtai metrų, pamačiau, jog ji lėtėja – man jėgų dar daugiau, tarsi vampyrui“, – juokėsi L. Kančytė.

Sportininkė taip pat tapo atviro Lietuvos pusmaratonio čempionato nugalėtoja. Sidabras atiteko K. Karmanenko (1 val. 16 min. 9 sek.), bronza – Viktorijai Varnagirytei (1 val. 23 min. 30 sek.).

Vyrų „Hollister“ pusmaratonyje triumfavo Ignas Brasevičius. Praėjusiais metais antras finišavęs lietuvis šįkart dominavo – nuotolį nubėgo per 1 val. 6 min. 54 sek. bei tapo pirmuoju „Citadele Kauno maratono“ čempionu.

„Nesitikėjau nei laimėti, nei asmeninio rekordo, bet buvau nusiteikęs kovoti, bėgti su pirmais ir kiek išlaikysiu, tiek išlaikysiu. Bėgau, pabėgau – viskas pagal planą“, – komentavo I. Brasevičius.
Beje, pavasarį maratonininkas bandė įvykdyti pasaulio čempionato normatyvą, tačiau distancijos nebaigė dėl sveikatos problemų. Jų atsikratyti lengvaatlečiui pavyko tik dabar.

„Turėjau rimtų problemų du mėnesius, daug teko išgyventi – ne tik bėgime, bet ir gyvenime trukdė. Nuolat buvau pavargęs, traukė prie lovos, bet dabar stojuosi ant kojų, tikiuosi, pasiruošti gerai rudens maratonui ir bent pasiekti asmeninį rekordą“, – gerėjančia savijauta džiaugėsi pusmaratonio laimėtojas.

Antrą vietą pusmaratonio varžybose užėmė Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvis Igoris Russas iš Ukrainos (1 val. 8 min. 42 sek.), trečią – Izraelio bėgikas Moti Mizrahi (1 val. 10 min. 20 sek.). Jiems taip pat atiteko Lietuvos čempionato medaliai.

Vienintele pirmosios dienos dalies rungtimi, kurioje triumfavo ne Lietuvos atstovai, tapo moterų maratonas. Čia nepralenkiama buvo ukrainietė Irina Masnik, nuotolį įveikusi per 2 val. 51 min. 43 sek.

„Bėgosi gerai, kažkur 19-ame kilometre pasidarė labai sunku. Visą distanciją bėgau su ukrainiečiu, kuris padėjo ir ragino. Priverčiau save bėgti ir prakentėjau, – komentavo „Citadele Kauno maratono“ nugalėtoja. – Jau antrą bėgu Kaune, man čia labai patinka, gražus miestas ir trasa labai gera. Vasarą bėgti šiek tiek per karšta, bet nuotaika puiki.“

Antrą vietą užėmė norvegė Marit Haslie (3 val. 5 min. 49 sek.), trečią – baltarusė Hanna Levaniuk (3 val. 22 min.).

Karštis labiausiai kepino 10 km „Continental“ varžybų rungties dalyvius. Popiet gausus būrys vaikų dalyvavo 400 m vaikų bėgime, šeimos grūmėsi 1,5 km šeimų bėgime, o masiškiausia rungtimi tapo R1 5 km bėgimas, kur varžėsi pusantro tūkstančio dalyvių.

Septintąjį kartą organizuotame maratone dalyvauja daugiau kaip 5000 dalyvių iš 38 pasaulio valstybių. Tarp jų įvairiose distancijose bėgo net penki Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyviai.

„Ypač didelis susidomėjimas jaučiasi 10 km rungtimi – jau dabar išpirktos visos registracijos. O pagal dalyvių skaičių daugiausiai dalyvių bus 5 km varžybose, kaip ir įprasta“, – penktadienį, dar prieš renginį sakė „Citadele Kauno maratono“ direktorius Regimantas Tarasevičius.

Dalyvių kūrybiškumas liejasi laisvai: kas ant galvos užsidėjo ananasą, kas apsirengė tikintįjį vaizduojančiais rūbus. Bet svarbiausia, kad dalyvių veiduose džiaugsmas.

Bėgikus nuo karščio saugojo organizatorių išankstinis pasiruošimas: trasoje – 10 tonų vandens.

„Su karštu oru susiduriame ne pirmus metus, taip įvyko 2015-aisiais. Nuo tų metų vandens stoteles išdėliojame dvigubai dažniau nei turėtų būti pagal standartus – ne kas 5 km, bet kas 2,5 km“, – paaiškino R.Tarasevičius.

42 km bėgikai startavo 8:30 valandą ryto, 9:30 valandą bėgimą pradėjo 10 km trasos dalyviai. 12:30 valandą startavo 400 m vaikų bėgimas; 13:35 valandą į gatves 1,5 km trasoje išbėgo šeimos, o renginį užbaigs 14:30 valandą startuosiantys 5 km trasos dalyviai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA