(Ne)Pagarba Kauno asmenybėms: pirmasis miesto burmistras per gimtadienį buvo įkalintas tarp prekybininkų kioskų | Kas vyksta Kaune

(Ne)Pagarba Kauno asmenybėms: pirmasis miesto burmistras per gimtadienį buvo įkalintas tarp prekybininkų kioskų

R. Ščerbausko soc tinklo „Facebook“ nuotr.

Visą savaitgalį Kaunas šventiškai ūžė pasitikdamas 611 savo gimtadienį. Tačiau akyliems kauniečiams užkliuvo, kad per renginių, linksmybių ir prekybos šurmulį organizatoriams pritrūko tinkamo dėmesio Kaunui išties svarbioms vertybėms, pavyzdžiui Rotušės aikšte einančiam (skulptūros pavidalu) pirmajam Kauno burmistrui Jonui Vileišiui. 

Vaizdais, kuriuose užfiksuotas tikrąja to žodžio prasme, užblokuotas, tarsi į užribį nustumtas masyvus Kauno vadovo atminimas, kauniečiai dalijosi asmeniniuose socialinio tinklo „Facebook“ profiliuose. J. Vileišis „pastebėtas“ uždarytas Rotušės aikštėje, tarp aplink išsidėsčiusių juodų prekybinių palapinių. Kas žino, gal pirmasis miesto burmistras nusprendė vengti didelių grūsčių ir dėl to žingsniuoja sau vienas pakampėmis rodydamas praeiviams tik skrybėlę, kyšančią iš už prekybinės palapinės viršaus. Tačiau net ir ją reikia pastangų pamatyti – tai įmanoma tik pakėlus akis į viršų nuo grindinio. Bet žinant posakį: žiūrėk, kas po kojomis, o ne į padangę, rizikuoti pavojinga – ypač kai tiek daug žmonių.

Būtent tokį – „paskendusį“ prekybinių palapinių apsuptyje su pašonėje stūksančiu mobiliu atliekų konteineriu, žengiantį ir žvelgiantį tolyn J. Vileišį aptiko žinomas Kauno gatvės fotografas Remis Ščerbauskas, mėgstantis sustabdyti akimirkas judrioje praeivių kasdienybėje. „Užkulisiai“, – šmaikštavo komentavusieji po įrašu, o fotografas pridūrė: „Tik pagal šiukšlių dėžę galima spręsti“. „Skulptūra – kaip rekvizitas, išstumia į sceną po švilpuko“, – akimis pamatytą (ne)pagarbą ir antraeilę svarbą pirmajam Kauno burmistrui per miesto gimtadienio šventę apibūdino kitas diskutuojantysis.

„Kaunas švenčia. Burmistras irgi“, – pasidalijusi nuotrauka su jau aptartu vaizdu, rašė dar viena kaunietė. „Jis apsaugotas nuo šventės šurmulio“, – šmaikštavo pamačiusieji tokį Kauno gimtadienio organizatorių pasirinkimą – paslėpti J. Vileišį tarp prekybinių palapinių.

J. Vileišio skulptūra tarp prekybinių palapinių / Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.

Tiesa, jau sekmadienio vakarą Kauno vadovas buvo išlaisvintas nuo nematomumo – šoninių užsklandų nebeliko, tačiau bendrovės „Kauno švara“ mobilusis konteineris vis dar stūksojo prikrautas maišų su pošventinėmis atliekomis. Žengia pro šalį J. Vileišis lyg tvarką mieste koordinuodamas, gerai bent tai, kad aplinka pasirūpinta, ant grindinio styro viena kartoninė dėžė ir keletas kokteilinių šiaudelių ir maišelių atplaišų.

„Išlaisvinta“ J. Vileišio skulptūra per Kauno gimtadienį / Kas vyksta Kaune nuotr.

2017 metų liepos 6 dieną ant Laisvės alėjos grindinio priešais Centrinį miesto paštą pastatyta 2,4 metrų aukščio bronzinė pirmojo Kauno burmistro J. Vileišio skulptūra buvo oficialiai atidengta. Tačiau prasidėjus antrajam Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapui, paminklas perkeltas į Kauno Rotušės aikštę.

Pirmasis Kauno burmistras Kauną iš apleisto rusų tvirtovės miesto pavertė šalies ekonomikos, kultūros ir politikos gyvenimo centru. J. Vileišiui dirbant burmistru (1921-1931 m.) Kaunas pasiekė europinį civilizacijos lygį. Jis buvo išstudijavęs užsienio šalių ūkį (Amerikos, Švedijos, Anglijos) ir Kaunui kėlė aukštą kartelę.

Kauniečiai, ar pastebėjote tarp palapinių žingsniuojantį J. Vileišį? Kaip vertinate tokį vietos pasirinkimą? Dėkojame, kad siunčiate ir dalinatės informacija apie Kauną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA