Dalis iškeliamo Lukiškių kalėjimo nuteistųjų atsidurs Kaune ir Pravieniškėse | Kas vyksta Kaune

Dalis iškeliamo Lukiškių kalėjimo nuteistųjų atsidurs Kaune ir Pravieniškėse

BNS 2018/12/13 14:48
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lukiškių tardymo izoliatorius–kalėjimas keliais etapais iš Vilniaus miesto centro bus iškeltas iki 2019 metų gruodžio 31 dienos, tai turėtų kainuoti iki 1,5 mln. eurų. Nuteistieji bus paskirstyti po įvairias šalies kalinimo įstaigas, tarp jų – ir Kauno miesto bei regiono.

„Tardymo izoliatorius neatitinka Europos Tarybos standartų, taip pat mums trūksta laisvų pareigūnų kitose įstaigose ir kiekvienos įstaigos uždarymas taupo ir tas sutaupytas lėšas mes naudosime bendram visos Lietuvos pareigūnų darbo užmokesčio fondui didinti, taip pat Lukiškių kalėjimo iškeldinimas – puiki dovana Vilniaus miestui“, – spaudos konferencijoje Lukiškių kalėjime sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Ministras patvirtino, kad nė vienas kalėjimo darbuotojas nebus atleistas. Jiems bus pasiūlyta važinėti dirbti į kitas įkalinimo įstaigas. „Jeigu kalbant apie prižiūrėtojus, tai jie dirba budėjimo režimu – parą dirba ir trys laisvos. Tai padirbėtų jie vienuose iš pataisos namų, kurie nėra taip toli nuo Vilniaus“, – žurnalistams sakė teisingumo ministras.

Lukiškių kalėjime šiuo metu dirba 354 pareigūnai. Žadama, kad kelionės į kituose miestuose esančias įkalinimo įstaigas darbuotojams bus kompensuojamos.

„Jie mums visi yra brangūs, kadangi jie turi gerą patirtį, didelę patirtį, todėl galvosim dėl darbuotojų kelionės išlaidų papildomo kompensavimo, arba organizuosim jiems vežimą į tas darbo vietas, kur jie pasirinks“, – teigė Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis.

Nuteistųjų iškeldinimo procesas vyksta jau keletą mėnesių. Visi kaliniai etapais perkeliami į kitas Lietuvos įkalinimo įstaigas. „Arešto bausme nuteisti asmenys perkeliami į Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių, apeliacinio teismo laukiantys asmenys perkeliami į Šiaulių tardymo izoliatorių, nuteistos moterys bus perkeltos į Panevėžio pataisos įstaigą, o metų pabaigoje ir tardymo izoliatoriuje esantys įtariamieji bus perkelti į Vilniaus pataisos namus, į Pravieniškių pataisos namus ir tokiu būdu išskirstysim asmenis po įstaigas“, – teigė R. Krikštaponis.

Šių metų pradžioje Lukiškėse kalėjo apie 750 kalinių, o šiuo metu bausmes atlieka 654 kaliniai. Daugumą iki gyvos galvos kalinčių nuteistųjų, kurių Lukiškėse yra kiek daugiau nei 100, planuojama perkelti į Pravieniškių bei Marijampolės pataisos namus, tačiau tam dar reikės sulaukti teismo pritarimo.

Vienintelė bausmę iki gyvos galvos Lukiškėse atliekanti moteris Alma Bružaitė bus perkelta į Panevėžio pataisos namus, kur jai įrenginėjamos atskiros patalpos. Remonto darbai atliekami ir kitose įkalinimo įstaigose. Pasak R. Krikštaponio, įrenginėjamos ir bendro, ir kamerinio tipo patalpos, kurios atitiks visus keliamus reikalavimus.

„Kad įgyvendintume šitą planą, reikia atlikti tam tikrus remonto darbus, įrengti patalpas kitose įstaigose, pilnai išnaudoti įstaigose esančias patalpas, kurios nėra racionaliai naudojamos. Kiekviena įstaiga yra pasirengusi įgyvendinti tą planą“, – žurnalistams teigė R. Krikštaponis.

Lukiškių kalėjimo pastatai, kaip ir planuota anksčiau, bus perduoti Turto bankui. Kas galėtų įsikurti kalėjimo vietoje, teisingumo ministras spėlioti nesiryžo, tačiau pateikė estų pavyzdį.

„Taline lankiausi, tai jie irgi iškėlę panašaus pobūdžio kalėjimą ir jie ten ruošiasi įsirengti muziejų komunizmo aukoms atminti“, – sakė E. Jankevičius.

Lukiškių kalėjimo pastatų kompleksą sudaro šeši statiniai, esantys Vilniaus centre šalia Seimo rūmų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, Martyno Mažvydo bibliotekos, Užsienio reikalų ministerijos.

Kompleksas, kurį sudaro kalėjimo, ligoninės, gamybinis, administracinis pastatai bei Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė, nuo 2002 metų įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Jam suteiktas aukščiausias – nacionalinio reikšmingumo apsaugos lygmuo.

Lukiškių kalėjimą iškelti anksčiau nesėkmingai bandė ir kelios kitos Vyriausybės. Pastarieji ketinimai tai padaryti žlugo 2015 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA