Senasis Kaunas: miestas turės eilę aikščių – Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: miestas turės eilę aikščių

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 12-ąją 1937-aisiais „Lietuvos aidas“ teigė, kad Kaunas turės visą eilę aikščių.

„Kaune aikščių reikalu jau seniai rūpinamasi, ypač paskutiniu metu, plečiantis miestui, augant gyventojų skaičiui, jaunimui vis daugiau pradedant įsitraukti į sportininkų eiles. Aikščių reikalas aktualus ir miesto šeimininkų ir Kūno Kultūros Rūmų vadovų tarpe. Aikščių įrengimo reikalu Kaune KKR susitarus su miesto burmistru buvo sudaryta mišri komisija iš KKR direktoriaus V. Augustausko, Kažo pirmininko Dr. Novako ir miesto inžinierių Reisono ir Kovalskio, kurie, ištyrę aikščių įrengimo vietas nutarė pasiūlyti miesto burmistrui, kad jos būtų įrengtos tose vietose, kuriose, darant miesto išplanavimą, yra numatęs pats miestas.

Tuo būdu aikštės bus įrengtos šiose vietose: Senamiestyje, Neries ir Nemuno santakoje, tuojau už Pilies griuvėsių. Ten bus įrengtas parkas ir jame geras stadionas su tribūnomis ir kitomis sportui aikštelėmis. Skirtas aikštei plotas reikalingas išpylimo, išlyginimo. Tie darbai būsią netrukus pradėti dirbti, o patį stadioną įrengti numatyta 1939 m. Antroje vietoje ir juo greičiau numatoma įrengti sporto aikštę Vilijampolėje, Neries paplūdimyje, prieš Makabi aikštę.Čia be stadiono numatoma įrengti ir plaukiojimo baseiną. Nors pavasario metu tas paplūdimis ir užsemiamas vandens, bet jį bus galima apsaugoti nuo ledų, o pats vanduo jam ne daug tepakenkia.

Trečioje vietoje aikštyną numatyta įrengti Žaliakalnyje, vad. „Brazilijos“ rajone. Sklypas aikštynui čia jau yra, tik jį reikia tinkamai sutvarkyti, tam tikslui paruošti. Aikštynų įrengimo plane nepamiršti ir Šančiai. Šančiuose aikštynui vieta ypač graži parinkta – prieš Panemunės paplūdimį. Be aikštyno, ten numatyta įrengti ir plaukiojimo baseinas. Vasaros laikui numatyta visą eilę sporto aikščių įrengti Vičiūnų kaimo ribose, prie Nemuno. Kadangi yra gyvas aikščių trūkumas ir iki bus įrengtos pagrindinės aikštės, komisija prašo miesto burmistrą ir Susisiekimo Ministeriją (jos žinioje yra sklypas) įrengti sporto aikštę Nemuno salelėje, esančioje prie Žiemos uosto. Nors pavasario metu ta salelė vandens ir apsemiama, bet apsėmimas ir ledų sugadinimai nedideli, aikštei daug nepakenks, o visus kitus tris metų laikus ji galės būti naudojama. Daroma žygių, kad ta aikštė būtų įrengta dar šiais metais.

Be to, savivaldybė savo plane dar yra numačiusi Petro Vileišio aikštėje įrengti liaudies parką, su plotais žaidimo aikštėms, ir čia daroma žygių, kad kiek sutvarkius, jau ateinančiais metais ji galėtų būti naudojama žaidimams ir jaunimo lavinimui.

Hipodromo vietos ir įrengimo klausimas taip pat aktualus. Jam reikia patogaus ir didelio ploto. Komisija nutarė daryti žygių, kad jis būtų įrengtas Kleboniškyje, kur jau keletą metų iš eilės buvo ruošiamos arklių lenktynės. Ten įrengti hipodromui burmistras savo principinį sutikimą jau davė. Dabar belieka išaiškinti technines sąlygas, ypač kad jo įrengimas neturėtų neigiamos įtakos vandentiekio įrengimams.

Kad jis būtų tolokai nuo miesto centro, nuogąstauti nereikėtų. Miesto plane numatyta Kleboniškio miškas ateityje kaip poilsio vieta miesto gyventojams. Miestas kasmet smarkiai auga ir plečiasi. Ir miesto centro susisiekimas su jo periferija nuolat ilgėja ir dažnėja. Jau dabar savivaldybė grindžia puikų kelią, vedantį į Kleboniškio mišką ir projektuojamo hipodromo vietą. Ateityje, po vienų kitų metų, kaip sakoma, ir Kleboniškis bus „ranka pasiekiamas“.
Jei gražus miesto savivaldybės nusistatymas tose vietose įrengti aikštes bus realizuotas, Kaune aikščių klausimas kuriam laikui bus išspręstas. Visos aikštėms vietos parinktos patogios, jos apsaugotos nuo dulkių ir miesto triukšmo. Jos gražiai įrengtos, apsodintos medžiais, ne tik papuoš miestą, bet gyventojams sudarys malonaus poilsio, o jaunimui gražaus žaismo ir fizinio lavinimosi vietas.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA