Į Raudondvarį sugrįžo Viduramžiai | Kas vyksta Kaune

Į Raudondvarį sugrįžo Viduramžiai

R. Tenio nuotr.

Raudondvario dvare trečiadienį įsikūrė tikras Viduramžių miestas su riteriais, damomis, kojūkininkais, pilies kvailiais, pasiuntiniais, kalvio dirbtuvėmis, ginkline, amatų kiemeliu ir kitais to laikmečio simboliais. 

[galerija kiek=”32″]

Čia vyksta Mindaugo karūnavimo dienai skirtas renginys – „Lietuva Raudondvario dvare”.

Šventėje buvo galima išvysti suvaidintą vienos to meto gyventojos inkvizicinį teismą su nuožmiu budeliu, kilmingasiais ir miestelėnais priešakyje.
Įsijausti į pasmerktojo dalią galėjo kiekvienas norintysis, o šias dramatiškas scenas fiksavo filmavimo kamera.

Pasak „Viduramžių pasiuntinių” klubo atstovų, budeliai anuomet būdavę su uždengtais veidais, kad gatvėje niekas jų neatpažintų ir nepasmerktų. Už vagystę be pasigailėjimo anuomet budelis nukirsdindavo ranką.

Šio klubo narys Tautvydas pasakojo, kad karaliaus Mindaugo laikais buvo paplitusios medinės pilys, o visi Lietuvos kunigaikščiai buvę stiprūs karžygiai. Pilys tuomet atliko valdovo apsauginę funkciją, aplink ją įsikurdavo tarnai, miestelėnai.

Mažieji įsijautė į viduramžių pramogas – bandė stalo žaidimus, vaikščiojo labirintuose, mėtė strėles į taikinius, tėvai išbandė taiklumą kirvių mėtymo rungtyje bei dairėsi ginklinėje: tyrinėjo plačiaašmenes ietis, ragotines, alebardas, kalavijus.

Šventėje sutiktas Saulius su šeima atvyko pasipuošę tautiniais Kaišiadorių regiono kostiumais. „Dažnai jais pasipuošiame, visad per Rasas, Žolines, valstybines ar kitas svarbias kalendorines šventes. Tai suteikia šventiškumo, išskirtinumo, juk ir liepos šeštoji ypatinga tautai diena“, – sakė Saulius. Jis su mažaisiais šeimos nariais daugiausiai laiko leido stalo žaidimų zonoje ir pastebėjo, kad Raudondvario dvaras puikiai tinka to laikmečio šventėms ir pramogoms su šeima.

Šventės metu papasakota, iš kur kilęs senas paprotys susidaužti bokalais, esą, Viduramžiais buvo populiarūs nuodijimai, tad stipriai susidaužiant būdavo sumaišomi skysčiai ir priešininkas, jei turi kėslų nunuodyti, jau negalėtų gerti savojo gėrimo, šios pinklės taip greitai ir išaiškėdavusios.

Kitas įprastas dalykas – rankos paspaudimas taip pat atsirado tuo metu, tiesiant ranką pasisveikinimui būdavo parodoma, kad priešininkas neturi ginklo ir yra nepavojingas.

Vakare susirinkusiųjų laukė riterių turnyras, 20 val. pasirodys Sankt Peterburgo varinių ragų ansamblis, 21 val. bus giedamas Lietuvos himnas, o paskui vyks paskutinis „Anties” koncertas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA