Lyčių lygybės Lietuvoje dar teks laukti 117 metų | Kas vyksta Kaune

Lyčių lygybės Lietuvoje dar teks laukti 117 metų

Kas vyksta Kaune nuotr.

Pasaulio ekonomikos forumas savo ataskaitoje teigia, kad pasaulinėje darbo rinkoje, švietime, sveikatos apsaugoje ir politikoje dominuoja vyrai, o lyčių proporcijos susilygins tik po 117 metų – 2133 metais. Ne išimtis ir Lietuva, tad tarptautinė korporacija „Microsoft“, siekianti mažinti lyčių skirtumus IT srityje, šią savaitę Vilniuje ir kituose pasaulio miestuose rengia merginoms skirtą konferenciją „Girlz in Tech“, kurioje diskutuos apie moteriškosios lyties atstovių svarbą ir galimybes IT sektoriuje.

„Ir pasauliniu, ir Lietuvos mastu IT sritis yra viena perspektyviausių, patiria didžiulę plėtrą, pasižymi aukštais atlyginimais ir darbo jėgos trūkumu. Tai turėtų reikšti, kad jaunimas, nepriklausomai nuo lyties, turėtų dažniau rinktis šią perspektyvią specialybę.

Nepaisant to, merginų joje iki šiol nėra daug – dėl įsišaknijusių stereotipų, kad tai yra ne moteriška specialybė, aplinkos bei ribotos prieigos prie išteklių, moterų vaidmuo IT srityje išlieka minimalus. Pavyzdžiui, universitetuose informatikos studijų grupės merginos sudaro tik apie penktadalį. Todėl „Girlz in Tech“ pasauline iniciatyva siekiame paneigti stereotipus ir parodyti, kad moterys ir jų gebėjimai yra itin reikalingi šiam sektoriui.

Tikime, kad skatinti merginas rinktis IT specialybę turime pradėti nuo kuo jaunesnio amžiaus, todėl šis renginys skirtas merginoms, besirenkančioms savo karjeros kryptį“, – sako „Microsoft Lietuva“ vadovas Ainis Kavaliauskas.

Besidominčias programavimu merginas vienijančios bendruomenės „Vilnius Girls Code“ atstovė Laima Miškinytė IT sritį rekomenduoja ne tiek dėl jos perspektyvumo, kiek dėl įdomumo ir plačių galimybių keisti karjeros kryptį: „Merginoms, kaip ir vaikinams, verta rinktis IT, nes tai labai įvairi sritis, kurioje daugelis gali atrasti savo mėgstamą specializaciją.

Darbas šiame sektoriuje užtikrina, kad niekada nebus rutinos profesinėje veikloje, nes gali keisti sritį nuo mobiliųjų programėlių ir žaidimų iki medicinos, finansų ar internetinės reklamos bei specialybę – programuotoja, testuotoja analitikė, produktų kūrimo, projektų vadovė ir panašiai. Darbas jau bus kitoks, bet sukauptos žinios vis dar bus labai naudingos. O ir pačios technologijos taip sparčiai tobulėja, kad galbūt mėgstamiausia sritis dar tik atsiras ateityje“, – teigia L. Miškinytė.

ES skaičiavimais1, 2020 metais IT rinkai truks apie 800 tūkst. IT srities profesionalų. Manoma, kad šios spragos užpildyti tik vyrais nepavyks, būtinas ir aktyvesnis moterų susidomėjimas. Būtent šią trūkumo bei merginų skatinimo problemą ir siekia spręsti „Microsoft“, praėjusią savaitę paskelbusi apie 75 mln. JAV dolerių vertės „YouthSpark“ programą, kurios dalimi ir yra „Girlz in Tech“ iniciatyva. „Girlz in Tech“ renginys Vilniuje vyks balandžio 28 d. kūrybinėse dirbtuvėse „Green Garage“, iniciatyvos metu savo mintimis dalinsis „Microsoft Lietuva“, „Green Garage“, „Vilnius Girls Code“ atstovės, o pagrindine renginio viešnia taps aktorė, laidų vedėja Beata Tiškevič.

A. Kavaliausko teigimu, gerinti jaunimo, merginų IT įgūdžius svarbu ne tik tam, kad išaugintume ateities programuotojų. „Visai kaip matematiniai ir skaitymo gebėjimai yra būtini gyvenime ir darbe, taip ir kompiuteriniai gebėjimai sparčiai tampa baziniais šių dienų technologijomis varomame pasaulyje. ES skaičiavimais, ateityje net 90 proc. darbų reikalaus2 didesnių ar mažesnių IT įgūdžių, todėl, visiems be išimties naudinga išmokti kompiuterinio raštingumo ir suprasti, kaip technologijos veikia ir ką su jomis galima nuveikti“, – tvirtina „Microsoft Lietuva“ vadovas.

Pagal Pasaulio ekonomikos forumo duomenis, arčiausiai pagal lyčių proporcijas darbo rinkoje, švietime, sveikatos apsaugoje ir politikoje Lietuva, kartu su JAV, Kuba ir Kanada dalijasi 28-31 vietas. Didžiausias disbalansas yra politikos srityje ir dalyvavime ekonomikoje. Geriausiai lyčių balansą užtikrina Skandinavijos šalys – sąrašo viršūnėje atsidūrė Islandija, įkandin jos – Norvegija, Suomija ir Švedija. Į pasaulio valstybių penketuką pateko ir Airija. Latvija ir Estija užima atitinkamai 20 ir 21 vietas reitinge.

Ataskaitoje skelbiama, kad nuo 2006 metų moterų-vyrų balansas kiek pagerėjo. Per dešimtmetį moterų darbo rinkoje padaugėjo 250 mln., tiesa, jų vidutinis metinis atlyginimas (11 tūkst. JAV dolerių) dar smarkiai atsilieka nuo vyrų vidurkio (21 tūkst. JAV dolerių) – moterys vidutiniškai uždirba tiek, kiek vyrai uždirbdavo 2006-aisiais. Mažiausi lyčių skirtumai pasauliniu mastu ir Lietuvoje fiksuojami švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA