Penktą šimtmetį Kauną globojantis šv. Mikalojus perėmė miesto raktą | Kas vyksta Kaune

Penktą šimtmetį Kauną globojantis šv. Mikalojus perėmė miesto raktą

Kas vyksta Kaune nuotr.

Kauno Rotušės aikštės draugija, puoselėjanti su miesto istorija ir svarbiais įvykiais susijusias Kauno tradicijas, sekmadienį surengė Kauno Globėjo, Kalėdų Senelio pirmtako, šv. Mikalojaus šventę.

„Džiaugiamės, kad mūsų kvietimas švęsti Mikalojaus šventę jau ne pirmus metus sulaukia miestiečių palaikymo ir tampa prasmingu kalėdinio laikotarpio ritualu. Tikimės, kad ir šiemet Rotušės aikštėje susirinks kauniečiai, panorę išvysti šv. Mikalojų bei apsilankyti rotušės viduje. Šiemet šventės dalyviai galės gauti šv. Mikalojaus atviruką ir anspaudą, bet ir stebėti nemokamą Rotušės aikštės draugijos narių sukurtą kalėdinį teatralizuotą vaidinimą, kuriame bus papasakota Šventojo Mikalojaus – gerojo labdario istorija”, – apie renginį pasakojo Rotušės aikštės draugijos vadovas Kęstutis Ignatavičius.

Tradiciškai šventė prasidėjo ryte Kauno šv. Mikalojaus (Benediktinių) bažnyčioje, kur vienuolės benediktinės Rotušės aikštės draugijai perdavė bažnyčioje saugomą šv. Mikalojaus skulptūrėlę, kuri šventiniu kalėdiniu laikotarpiu bus laikoma miesto rotušėje. Po ceremonijas šioje bažnyčioje vyko šventinės šv. Mikalojaus mišios, po kurių Kauno šv. Apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje buvo meldžiamasi už Kauną ir kauniečius.

Pasibaigus religinėms iškilmėms apie vidurdienį į Rotušės aikštę atkeliavo Šv. Mikalojaus procesija, prie kurios šiemet prisijungė ir Palaimintojo Adolfo Kolpingo gimimo 200 – ąsias metines švenčiančios senamiestyje įsikūrusios Kolpingo kolegijos eisena. Miesto Meras Andrius Kupčinskas kalėdiniu laikotarpiu patikėjo miesto raktą šv. Mikalojui. Prie rotušės taip pat buvo įteikta labdara – trys maišeliai su monetomis, kurias per metus miestiečiai ir miesto svečiai sumetė į Rotušės pastato prieigose esančią Vaško lydymo krosnį. Dauguma sukauptų monetų – beveik 10 kg sveriantis maišas su baltais centais. Vertingesnių kupiūrų krosnyje randama rečiau. Šimto dolerių banknotas – vertingiausia šių metų auka. Krosnyje randama įvairių šalių banknotų ir monetų. Paaukoti lietuviški pinigai ir ta valiuta, kurią galima iškeisti į litus, sudaro 855 Lt ir tradiciškai šv. Mikalojaus šventės dieną buvo įteikta trims vargingai gyvenančioms šeimoms.

Rotušės Baltojoje salėje vyko teatralizuotas kalėdinis vaidinimas „Šventasis Mikalojus – Gerasis Labdarys“. Profesionalūs Kauno aktoriai suvaidino specialiai šiai šventei sukurtą pasakojimą apie šventojo Mikalojaus labdarą. Šiuolaikiškai legendą atpasakojanti istorija priminė, kad kiekvienas pasidalinimas tuo, ką turi, gali atnešti laimę ne tik kitiems, bet ir tam, kuris dalinasi gerumu.

Oficialiai švento Mikalojaus diena minima gruodžio 6-ąją arba artimiausią sekmadienį po jos. Šventasis Mikalojus Kauną globoja jau penktą šimtmetį. Su šiuo šventuoju susiję simboliai aptinkami seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose apie Kauno miestą bei yra užfiksuoti naujųjų laikų miesto herbe. 270 – 346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu. Šv. Mikalojus globoja miestus ir bendruomenes, pirklius, jūrininkus, žvejus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Šio šventojo vaizdinys su metais kito ir yra visame pasaulyje populiaraus Kalėdų Senelio prototipas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA