Darbininkai vėl kyla į šturmą: kada išmuš „Respublikos“ paskutinioji? | Kas vyksta Kaune

Darbininkai vėl kyla į šturmą: kada išmuš „Respublikos“ paskutinioji?

R. Tenio nuotr.

Kurį laiką tarsi paskutiniam nusilenkimui sustingę vadinamo „Respublikos“ viešbučio griaučiai šiomis dienomis ėmė kristi visu smarkumu. Statybiniu laužu pradėjo virsti statinio fasadas – atsivėrusiose ertmėse ant armatūrų groteskiškai kabo betono gabalai, o paskutiniosios laukti, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, liko nedaug.

Grius iki galo

Viešbutį įsigijusios „Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas Mindaugas Snicorius portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad griovimo darbai eina į pabaigą. „Respublikos“ likučiai turėtų būti sulyginti su žeme iki liepos pabaigos, jeigu neatsiras nenumatytų aplinkybių, kurios vėl pristabdytų apsukas.

„Demontavimo darbuose šiuo metu pakaitomis dirba trys – keturi ekskavatoriai, taip pat kita technika, keliolika darbininkų. Daugiau griovimo stabdymų nenumatoma, o darbai iš tikro pastaruoju metu vyko gana intensyviai – tiesiog nebuvo liečiamas į gatvę atsuktas fasadas, dėl to jie buvo ne taip gerai matomi“, – kalbėjo M. Snicorius.

Panašiai, anot jo, yra ir su statybomis – kol kasamasi po žeme, įrenginėjama automobilių stovėjimo aikštelė, betonuojamos jėgos grindys greta Nemuno, tai nėra praeiviui labai pastebima. Kylant aukštyn, progresas bus vis pastebimesnis.

M. Snicoriaus žiniomis, jau visiškai užbaigtas apatinis (-2) automobilių stovėjimo aikštelės aukštas ir baiginėjama antro (-1) aukšto perdanga (lubos). Šiam statinio elementui prireikė 1320 kub. m. betono ir 160 t. armatūros.

Vietoj trijų mėnesių – pusantrų metų

Apie grandiozinį planą vietoj senojo monstro statyti šiuolaikišką verslo centrą „Magnum“ paskelbta 2016 m. rudenį. Žadėta, kad 42 m. aukščio apleistas viešbutis nuo Kauno centro panoramos bus nušluotas per tris mėnesius. Panašu, kad su griovimo terminais buvo gerokai paskubėta, nes realiai nuo griovimo pradžios jau praėjo beveik pusantrų metų. Įdomu, kas sutrukdė greitąjį „Respublikos“ griovimo planą?

Bendrovės atstovo M. Snicoriaus teigimu, taip atsitiko dėl įvairių kliūčių, vienas jų – šalia esantis Nemunas, dėl kurio reikėjo imti papildomu inžinerinių sprendimų, įrengiant požeminį parkingą. „Laikinų stabdymų buvo dėl greta esančiame sklype vykusiose statybose vykdytų svarbių pastato konstrukcijų betonavimo darbų, kuriems galėjo pakenkti griovimų keliama vibracija. Vis dėlto jau su pradėdami statybas sakėme, jog griauti baigsime statybos darbų metu. Toks sprendimas tiesiog racionalesnis – tą pačią po griovimų likusią skaldą naudojame statybų aikštelei lyginti, ertmėms, atsirandančioms aplink iš po žemių kylančius „Magnum“ bokštus užpildyti. Todėl tikslus reikiamas jos kiekis bus matomas tik statyboms neužilgo pasiekus šią fazę.“

Tačiau sustojus „Respublikos“ griovimo darbams buvo iškelta dar viena versija, kodėl šis statinys negali būti nugriautas vienu ypu – tai žemės nuomos sutartis.

„Be aukciono, lengvatinėmis sąlygomis, asmenys ar įmonės iš valstybės gali išsinuomoti žemės sklypus tik esamiems statiniams eksploatuoti ir tik šių statinių eksploatacijai reikalingą žemės sklypo plotą. Pažymėtina, kad asmenims, kuriems žemės sklypas buvo išnuomotas lengvatinėmis sąlygomis (be aukciono), t. y. žemės sklype esančio statinio eksploatacijai, ir yra nustatoma, kad statinys apleistas, apgriuvęs ar sunykęs, yra konstatuojama, kad statinys yra nenaudojamas. Taigi, išnykus lengvatinei sąlygai, išnyksta ir teisė be aukciono nuomoti ar pirkti valstybinės žemės sklypą“, – portalui situaciją komentavo Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos atstovė Aušrinė Lisauskienė.

NŽT patvirtino, kad po pastatu – vaiduokliu esanti žemė yra išnuomota ne aukciono būdu, kuomet išnuomojamoje žemėje yra žemės nuomininkui nuosavybės teise priklausančių statinių ir įrenginių.

Žemės nuomos sutartis galios ilgai

Portalui „Kas vyksta Kaune“ pavyko sužinoti, kad NŽT Kauno miesto skyrius atsižvelgdamas į UAB „Kauno saulėtekis“ 2015-12-02 prašymą, 2016 m. sausio 12 d. įsakymu pakeitė 2007 m. rugpjūčio 28 d. valstybinės žemės nuomos sutartį, sudarytą su UAB „Kauno verslo rūmai” (nuomos teisės perėmėjas – UAB „Kauno saulėtekis“), kadangi 2015 m. lapkričio 12 d. pirkimo–pardavimo sutartimi nuomininkui buvo perleistas pastatas-viešbutis, esantis Karaliaus Mindaugo pr. 38, Kaune. Susitarimas yra neatsiejama 2007 m. rugpjūčio 28 d. valstybinės žemės nuomos sutarties dalis. Nuomos sutartyje nurodyta, kad išnuomotame žemės sklype gali būti statomi ir rekonstruojami tai pačiai veiklai vystyti reikalingi statiniai ir įrenginiai, kurių eksploatavimui išnuomotas žemės sklypas ir, jei tokia statyba neprieštarauja nustatytam teritorijos tvarkymo režimui. Ši nuomos sutartis, pasak NŽT, galioja iki 2064-01-28.

NŽT vyriausiosios specialistės A. Lisauskienės teigimu, žemės nuomos sutarties nutraukimo procedūros nėra jau tokios paprastos, nes NŽT darbuotojai, vykdantys žemės naudojimo valstybinę kontrolę, vertina ne tik esamą situaciją, bet ir atsižvelgia į tai, kiek laiko žemės sklypas yra nenaudojamas, analizuoja dokumentus ir kitus įrodymus, patvirtinančius, kad yra rengiamas teritorijų planavimo dokumentas ar žemės valdos projektas, statinio projektas, kreiptasi dėl statybą leidžiančio dokumento išdavimo, rengiama rangos sutartis ir pan.

NŽT patvirtino, kad žemės sklypo, esančio Karaliaus Mindaugo pr. 38, Kaune, žemės nuomos sutartis yra galiojanti.

Statybos leidime nurodoma nauja statyba

M. Snicorius teigė, kad tiek griovimo, tiek ir statybos darbai vykdomi pagal suderintus projektus ir turint visus būtinus leidimus. Oficialios informacijos apie statybas svetainės „Infostatyba“ duomenimis, verslo centro „Magnum“ statyboms leidimas buvo išduotas vos daugiau nei prieš metus – 2017-04-24, nors griovimo darbai pradėti gerokai anksčiau. Statybų leidime nurodoma, kad tai yra naujo statinio statybos.

Tik pradėjus „Magnum“ statybas buvo skelbiama, kad verslo centras stovės jau šių metų pabaigoje, o dabar apie įkurtuves galvojama kitų metų viduryje, nors pašnekovas ir pažymėjo, kad viskas vyksta pagal grafiką.

Minėtas terminas palankus užmojui iki 2019 m. pabaigos į Kauną perkelti Žemės ūkio ministeriją, kuriai reikės 13 tūkst. kv. m patalpų. Naujasis verslo centras „Magnum“ rinkai pasiūlys net 21 tūkst. kv. m biurų erdvių vienoje vietoje. Tiesa, bent kelis tūkstančius kvadratinių metrų čia užims pagrindinis pačios „Vičiūnų grupės“ biuras. Portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, dėl nuomos jau sutarta ir su kitais stambiais nuomininkais. M. Snicorius taip pat teigė, kad verslo centras visų pirma orientuotas į didelių šiuolaikiškų bendrovių poreikius, iš kurių „Magnum“ ir sulaukia didžiausio susidomėjimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA