Kauno apskrityje skiepijimo apimtys didėja, tačiau vis dar nepakankamos | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrityje skiepijimo apimtys didėja, tačiau vis dar nepakankamos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai skiepijami nuo 14-os užkrečiamųjų ligų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento duomenimis, 2023 m. šešiose pozicijose, iš 11-os vertinamų, vaikų skiepijimo apimtys nuo užkrečiamųjų ligų padidėjo, lyginant su 2022 m., o penkiose – sumažėjo. Nepaisant teigiamų pokyčių, vaikų skiepijimo apimtys Kauno apskrityje visose vertinamose pozicijose išlieka nepakankamos ir nesiekia Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamo 90–95 proc. skiepijimo lygio. Tai, pasak specialistų, kelia grėsmę, nes skiepų pagalba apsaugomi ne tik pasiskiepiję asmenys, bet ir tie, kurie dėl sveikatos būklės to padaryti negali.

Tymų skiepijimo apimtys – vienos iš mažiausių

Primename, kad PSO nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės rekomenduoja paskiepyti 95 proc. vaikų.

2023 m. Kauno apskrityje 2 metų amžiaus grupėje skiepijimo apimtys nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) siekė 84,3 proc., 7 metų amžiaus grupėje – 84,4 proc., rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai.

Mažiausios skiepijimo apimtys pirmąja MMR vakcinos doze nustatytos: Birštono sav. – 50,0 proc., Jonavos r. – 78,8 proc., Kauno r. – 81,3 proc., antrąja MMR vakcinos doze: Kauno m. ir Kauno r. – atitinkamai 83,1 proc. ir 83,2 proc., Jonavos r. – 85,4 proc.

Tokios žemos skiepijimo apimtys yra palankios minėtoms užkrečiamosioms ligoms plisti ir protrūkiams atsirasti. Jau šiemet iki balandžio 1 d. Kauno apskrityje patvirtinti 7 tymų atvejai, iš kurių vienas atvejis nustatytas iki 2 m. amžiaus, nuo tymų neskiepytam vaikui.

Nerimą kelia žemos kokliušo apimtys

2023 m. Kauno apskrityje 2 metų amžiaus vaikų skiepijimo apimtys difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito ir Haemophilus influenzae B tipo vakcina siekė 84,4 proc., 7 metų amžiaus grupėje – 83,9 proc. Mažiausios skiepijimo apimtys nuo minėtų užkrečiamųjų ligų 2 metų amžiaus grupėje nustatytos: Jonavos r. – 76,4 proc., Prienų r. – 78,7 proc., Kaišiadorių r. – 79,0 proc., 7 metų amžiaus grupėje: Kauno r. ir Kauno m. – atitinkamai 81,6 proc. ir 81,9 proc., Prienų r. – 86,4 proc.

Kaip ir tymai, kokliušo sukėlėjas niekur neišnykęs, užsikrėsti ir susirgti gali visi, kurie yra imlūs šiai ligai. Šiais metais Kauno apskrityje jau registruoti 3 kokliušo atvejai, nustatyti vaikams, priklausantiems 6–14 m. amžiaus grupei, o paskutinį kartą kokliušas Kauno apskrityje buvo registruotas tik 2022 m. Primename, kad kokliušo sukėlėjas – Bordetella pertussis bakterijos, sukeliančios ūmią infekcinę ligą, kuriai būdingi stiprūs, spazminiai kosulio priepuoliai, kurie gali tęstis nuo kelių iki keliolikos minučių. Šiai ligai jautriausi naujagimiai ir kūdikiai, kuriems po spazminių priepuolių trumpam gali sustoti kvėpavimas.

NVSC Kauno departamento specialistai pataria tėvams sprendimus dėl vaikų skiepijimo priimti atsakingai, iškilus klausimų ar abejonių – tartis su medikais, kurie suteiks mokslu grįstos informacijos. Nelikime abejingi savo vaikų ir savo sveikatos atžvilgiu, nes skaičiai sako ką kitą ir tik nuo mūsų pačių priklauso, kaip viskas klostysis ateityje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA